Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Trinaest hrvatskih radnika zatražilo evakuaciju iz Libije

libija
AFP/PIXSELL
20.02.2011.
u 20:08

Sreća je što je većina od hrvatskih radnika u Libiji u zasad mirnom zapadnom području. Hrvatska ne namjerava povlačiti Vojka Senkera, privremenog otpravnika poslova veleposlanstva RH u Libiji, potvrdio je glasnogovornik MVP-a

Trinaestorica radnika Montmontaže s gradilišta u Bengaziju danas su zatražili od hrvatskog veleposlanstva u Tripoliju da ih se evakuira, rekao je večeras za Večernji list glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun, ali nije imao točne podatke koliko je radnika Montmontaže u Bengaziju.

Iz Hrvatske su na poziv radnika odmah htjeli poslati zrakoplov u Tripoli, ali im, kaže Dragun, libijske vlasti još ne dopuštaju slijetanje, pa Hrvati kombiniraju zajedničku evakuaciju s turskim radnicima sa susjednog gradilišta. Turske vlasti također pokušavaju dobiti dozvolu za slijetanje svog zrakoplova pa bi naši radnici, njih trinaestorica koji su u međuvremenu iz Bengazija stigli u Tripoli, s turskim kolegama otputovali barem do Istambula te odatle u Hrvatsku.

Sreća je što je većina od hrvatskih radnika u Libiji u zasad mirnom zapadnom području.

Hrvatska građevinska tvrtka Viadukt u Libiji ima 100-injak radnika koji rade na rekonstrukciji i proširenju ceste, a smješteni su kod grada Gabanesa. Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić kaže da je u dijelu Libije gdje su Viaduktovi radnici mirno i ništa se ne događa te da je Bengazi gdje su neredi oko 1500 kilometara udaljen od baze Viadukta.

No prema informacijama koje je dobio iz Libije, Montmontažini radnici su evakuirani iz Bangazija u 1000 kilometara udaljeni Tripoli gdje nema nemira.

Mikulić kaže da je Viadukt obavio sve operativne pripreme za evakuaciju svojih radnika ako to bude potrebno, no zasad za time nema nikakve potrebe te da su u stalnom kontaktu s radnicima i hrvatskim veleposlanstvom u Libiji.

U Libiji je prema saznanjima hrvatskog veleposlanstva u Tripoliju otprilike 500 Hrvata od toga ih je oko 400 zaposleno u Montmontaži, Vijaduktu, Croscu i Geofizici, 50-ak ih radi za strane kompanije, a nešto više od 50 ih ima dvojno hrvatsko-libijsko državljanstvo.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova također je rekao da Hrvatska ne namjerava povlačiti Vojka Senkera, privremenog otpravnika poslova veleposlanstva RH u u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.

Ključne riječi

Komentara 26

WE
western01
05:32 21.02.2011.

..jadranka ce otici ..nece biti hdeza...ivo ce moliti titu da mu oprosti...za purdu..iopet ce se planeta valjati okolo sunca...i mijeseca..

BU
bura2
00:01 21.02.2011.

Ajmo mi poslat Gadafiju cjelu Vladu skupa sa Saborom u zamjenu za nase radnike koji se tamo nalaze!

WE
western01
05:26 21.02.2011.

..obama se povlaci s srednjega istoka..zidovi ostaju svoji na svome...arapi se ujedinjuju...zid na gazi ce biti berlinski zid...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije