Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Populisti ni na vidiku

Trijumf ljevice: Socijalisti lagano pobijedili na izborima u Portugalu

Izbori u Portugal - premijer Antonio Costa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.10.2019.
u 22:21

Ovi izbori opovrgavaju tri klasična uvjerenja europske politike. Prvo, da dugotrajno vladanje nepobitno dovodi do smanjenja broja glasova. Drugo, da je ljevica u Europi u krizi. Treće, da se krajnja desnica širi na cijelom kontinentu

Socijalistički premijer António Costa pobijedio je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Portugalu osvojivši, prema izlaznim anketama, između 36 i 40 posto glasova te dvadesetak mandata više nego što ih je njegova stranka imala dosad. Oporbena Socijaldemokratska stranka desnog centra bila je druga, privukavši između 24 i 28 posto birača.

Ovi izbori opovrgavaju tri klasična uvjerenja europske politike. Prvo, da dugotrajno vladanje nepobitno dovodi do smanjenja broja glasova. Drugo, da je ljevica u Europi u krizi. Treće, da se krajnja desnica širi na cijelom kontinentu.

Lijevi blok osvojio je oko deset posto glasova, a komunisti pet posto. Većina anketa predviđa da socijalisti neće imati jasnu većinu u parlamentu pa se očekuje da bi Costa mogao zadržati svoj neformalan savez s komunistima i Lijevim blokom, dvjema strankama koje se nalaze ljevije od njegove stranke.

Prema ispitivanju javnosti uoči izbora čak 51 posto ispitanih Portugalaca smatra da je Costa bolji od svog izravnog suparnika Ruija Rija, čelnika desnog centra, koji ima rejting od 25 posto. Osim toga, u Portugalu, za razliku od onoga što se događa u ostalim europskim zemljama, val populizma nije zapljusnuo birače.

Portugal bilježi dobre ekonomske rezultate, ali Portugalci i dalje napuštaju zemlju. Između 2009. i 2018. broj stanovnika u Portugalu je pao s 10,7 na 10,3 milijuna, a OECD prognozira da bi 2050. moglo biti manje od devet milijuna stanovnika u toj državi. Vlada je zato usvojila program “Povratak”.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
22:36 06.10.2019.

Silvek baš smara danas ......treba imati želudac i čitati njegove textove onako baš temeljito i do kraja ....

PR
prokurator
11:52 07.10.2019.

u portugalu je još uvijek relativno svježa uspomena na desničarsku diktaturu.

CR
crodux
04:46 07.10.2019.

ajd da je negdje i ljevica pobjedila..hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije