Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolesna divljač

Trihinela u Đakovu: Od zaraženog mesa oboljelo 25 osoba

advent kobasice
Foto: Anto Magzan/Pixsell
01.02.2017.
u 10:29

Epidemijom su bili zahvaćeni svi uzrasti, od djece do starijih osoba, a sve meso je izuzeto i bit će uništeno

Čak 25 osoba zaraženo je trihinelom nakon što su jeli suhomesnate proizvode napravljene od mesa divljači kod jednog Đakovčanina. Ovoj epidemiji bilo je izloženo 45 osoba, 25 njih pokazalo je slabije ili jače znakove bolesti, dok je jedna 42-godišnja Đakovčanka prošlog vikenda hospitalizirana, piše Glas Slavonije.

– Vlasnik mesa, koji je lovac, častio je goste za blagdane suhomesnatim delicijama, a dio i podijelio. Prema informacijama koje imam i koje sam dobio od vlasnika, rađen je pregled na trihinelu. U petak sam dobio informaciju o slučaju, a u subotu su uzimani uzorci i nalazi su bili pozitivni. Ne bih ulazio u “kako i što”, no svima koji su izloženi trihineli u ovom slučaju rekao sam da situaciju shvate vrlo ozbiljno, da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima, neka se načini krvna slika i ostalo – kazao je epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Epidemijom su bili zahvaćeni svi uzrasti, od djece do starijih osoba, a sve meso je izuzeto i bit će uništeno.

Hospitalizirana Đakovčanka nećakinja je muškarca koji je zaraženim mesom častio obitelj i rodbinu i tvrdi kako su meso nosili na analizu.

– Žao mi je moje tete i tetka. I oni su u šoku od svega. Nikada si tako nešto ne bi dopustili, ni sebi ni drugima, meso je pregledano! Jer, radi se i o njihovoj djeci! Ta, tko svom djetetu želi zlo?! Uvijek su nosili meso na analizu, godinama to obvezno rade. Baš mi je teta ovih dana rekla kako su zbog prasaca, koje će peći, dali i 1000 kuna, nije im žao, samo da se meso pregleda. Tetak dosta mesa i podijeli, više podijeli nego što ostavi sebi. I u njihovoj obitelji svi su bolesni – rekla je 42-godišnjakinja. 

>> Trihinelom zaraženo 10 osoba u Zagrebačkoj županiji 

Komentara 1

Avatar istina007
istina007
11:37 01.02.2017.

Neko tu je teško grešio jel ove osobe koji su jeli nikad u ž8votu neće biti zdrave uvek će morati da pije lekove protiv te bolesti. Nije toliko skup da se medo odnosi na pregled da li bolulje živine od trihineloze ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije