Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIO IH NOŽEM

Troje poginulih u napadu pomahnitalog terorista

Napad u Readingu: Nožem ubio tri osobe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.06.2020.
u 21:55

Napadač je tražitelj azila otprije poznat policiji, ali ne zbog terorizma već zbog pljačke

Britanska policija kvalificirala je kao teroristički čin brutalni napad nožem u parku Forbury Gardens u Readingu, gradu udaljenom oko 65 kilometara od Londona, prilikom čega su ubijene tri osobe, dok su još tri teško ranjene. Napad u Readingu dogodio se na mjestu antirasističkog prosvjeda “Black Lives Matter”, održanog ranije u subotu i to tri sata nakon završetka prosvjeda. O motivima zločina još ništa nije poznato, a istragu su preuzeli policajci iz antiterorističke jedinice. Izvori iz britanske policije tvrde kako je napadač 25-godišnji Libijac, tražitelj azila, koji je otprije poznat policiji ne zbog povezanosti s terorizmom već zbog krađe.

Naime, ubojica je zbog krađe prethodno služio kraću zatvorsku kaznu. Svjedoci tvrde da je sreća što se na mjestu zločina nalazio policajac u civilu, koji nije bio na dužnosti, ali je oborio ubojicu koji je nožem nemilosrdno ranjavao ljude. Nakon toga je pobjegao, a uhićen je pet kilometara od mjesta zločina.

Snimke napada

Park u kojem se dogodio napad smješten je u povijesnom dijelu grada Readinga koji ima oko 220.000 stanovnika, a subotom navečer obično je pun ljudi koji ondje sjede i druže se s prijateljima, posebice sada kada su zbog koronavirusa zatvoreni pubovi. Kako tvrde svjedoci, ubojica je krenuo u divljački napad oko 18 sati po lokalnom vremenu, nasumično izbovši ljude koji su se okupili u parku Forbury Gardens. Pojedini svjedoci čak tvrde da su čuli i povike: “Allahu akbar!” i “Osvetit ću se nevjernicima!”

Policija je odmah blokirala mjesto događaja te pozvala ljude da ostanu u svojim kućama i ne izlaze, a antiterorističke jedinice i istražitelji otišli su pretražiti kuću ubojice kako bi doznali još više detalja i moguću povezanost s terorističkim organizacijama te je li djelovao sam ili je imao pomagače. Britanski premijer Boris Johnson poručio je putem Twittera da je u mislima sa svima koji su pogođeni “užasnim incidentom” u  subotu u Readingu, dodajući i da zahvaljuje hitnim službama koje su se našle na mjestu događaja. “Nema podataka koji bi upućivali na postojanje daljnje opasnosti za javnost, no pozivamo građane da ostanu na oprezu i prijave policiji bilo što sumnjivo”, rekao je glavni istražitelj Ian Hunter.

Jedan od svjedoka opisao je stravične trenutke kada je napadač iznenada krenuo prema grupi od osam do deset osoba i počeo ih ubadati. Pokušao je napasti i druge okupljene, no svi su počeli bježati pa je i napadač pobjegao iz parka nakon što ga oborio policajac koji nije bio na dužnosti. S obzirom na to da su mnogi svjedoci koji su se zatekli na mjestu terorističkog napada snimali mobitelima tijek tog okrutnog čina, ministar policije Kit Malthouse još je jednom zamolio javnost, medije i građane da ne dijele snimke napada na društvenim mrežama, a zastupnik u parlamentu Alok Sharma na Twitteru je izrazio sućut te poručio da suosjeća s napadnutima, njihovim obiteljima i policijom.

Povod je stanje u Libiji

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel navela je da je zabrinuta izvješćima o incidentu, a čelnik gradskog vijeća Readinga Jason Brock kazao je da policija ima posla s ozbiljnim incidentom te je pozvao ljude da se klone poprišta događaja u središtu grada. Analitičari ne isključuju mogućnost povezanosti terorističkog napada sa stanjem u Libiji. Teroristički napad, koji je izveo Libijac tražitelj azila, dogodio se u vrijeme dok se vode žestoke borbe u Libiji te je već posve jasno da su se u njih uključile, osim svjetskih sila, i regionalne sile. Naime, zbog turske vojne intervencije u Libiji egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi zaprijetio je izravnom vojnom intervencijom Egipta tvrdeći kako su stekli legitimitet za samoobranu. Tvrdi da je nacionalna sigurnost Egipta ugrožena zbog eskalacije sukoba u Libiji. 

Komentara 2

SV
Svarogov
22:02 21.06.2020.

Napadač je tražitelj azila ---- otprije --- poznat policiji .Gospodo nepismena , okanite se javnosti , niste niti za sokak .

PL
@ploto@
07:39 22.06.2020.

Očito da država štiti teroriste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije