Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova žarišta zaraze

Tri mjeseca prije Igara novo izvanredno stanje u Japanu

A passerby wearing a protective face mask walks past a screen showing the logo of the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo
Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.04.2021.
u 14:15

"Danas smo odlučili proglasiti izvanredno stanje u okrugu Tokija, Kyota, Osake i Hyogoa", rekao je premijer Yoshihide Suga.

 Japanska vlada proglasila je novo izvanredno stanje u Tokiju i u još tri regije, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara koje se trebaju održati u glavnom gradu, objavile su vlasti.

"Bolnički sustav suočava se sa situacijom bez presedana. Infekcije vrlo zaraznim varijantama predstavljaju danas 80 posto infekcija u Osaki i 30 posto u Tokiju", rekao je premijer Yoshihide Sagu.

Za razliku od ranijeg izvanrednog stanja, koje je nalagalo samo skraćivanje radnog vremena, sada mjesta koja služe alkohol moraju zatvoriti vrata, kao i trgovački centri i veliki dućani.

"Nećemo biti u mogućnosti suzbiti varijante koje su zaraznije ako ne poduzmemo snažnije mjere nego ranije", dodao je ministar zadužen za borbu protiv koronavirusa Yasutoshi Nishimura.

Izvanredno stanje treba stupiti na snagu u nedjelju i trajat će najmanje do 11 svibnja.

Budući da se ova mjera donosi upravo u vrijeme blagdana početkom svibnja tijekom kojih mnogi Japanci često putuju, nije isključeno da će se ukinuti i neke željezničke i autobusne linije kako bi se smanjila mobilnost.

Vlasti kažu da mjere neće imati utjecaja na organizaciju Olimpijskih igara.

"Ne razmišljamo o otkazivanju", kazala je novinarima Seiko Hashimoto, predsjednica Tokyo-2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije