Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promašena istraga

Tri godine traže zločinca: Ubojica je možda u selu, možda ga viđamo

\'poddravina-301110 gornji miholjac . slatina  - prije 2 godine ubijenitihomir vilcek(38) snimio dsantosi \'
Dragutin Šantoši
02.12.2011.
u 10:00

U policiji tvrde da su obavili 600 razgovora, pretražili 40 kuća, balistički ispitali 40 komada oružja, na poligrafu testirali 80 osoba... Sve bez ikakva uspjeha.

Ni tri godine nakon što je u selu Gornji Miholjac kod Slatine nepoznati ubojica, pucajući iz automatske vojničke puške iz zasjede, u obiteljskom dvorištu Ive Vilčeka, s nekoliko hitaca ubio njegovog sina Tihomira Vilčeka (38), uspješnog poljoprivrednika i obrtnika, policija nije uspjela otkriti ubojicu i dovesti ga pred sud pravde. Ubojstvo se dogodilo 29. studenoga 2008. godine, po maglovitom vremenu, oko 17.45 sati...

Nisu našli pravi motiv

Iako je policija vrlo brzo stigla na mjesto ubojstva i blokirala sve prilaze selu Gornji Miholjac, kao i najvažnije cestovne pravce u županiji, ubojica nije pronađen.

U dvorištu su policajci zatekli mrtvo tijelo Tihomira Vilčeka, koji je preminuo na rukama oca Ivana, te nekoliko čahura kalibra 7,62 mm. Istragom je utvrđeno da se ubojica koristio automatskom puškom vojnog podrijetla koja ni nakon tri godine nije pronađena.

– Unatoč trogodišnjem kriminalističkom istraživanju nismo uspjeli utvrditi stvarni motiv zločina. Policija je procjenjivala nekoliko motiva, ali se nijedan nije pokazao dovoljno čvrstim da bi potvrdio opravdanost ubojstva.

U novijoj povijesti lokalne policije ovo je jedna od najopsežnijih istraga u kojoj smo obavili više od 600 obavijesnih razgovora s građanima, temeljem sudskog naloga pretraženo je više od 40 stanova i obiteljskih kuća, a više od 80 osoba prošlo je poligrafsko testiranje. Balistički smo testirali 40 komada oružja iz kakvog je počinjeno ubojstvo, ali ni ta vještačenja nisu otkrila pušku iz koje je pucano.

Pojedine osobe su i po nekoliko puta bile na poligrafskom testiranju, ali ni u jednom slučaju nije se potvrdila sumnja za počinjeno ubojstvo – izjavio je Josip Štajdohar, glasnogovornik policije. Obitelj Vilček je u utorak, svetom misom i polaganjem cvijeća na grobu Tihomira Vilčeka, obilježila treću godinu od smrti.

Obitelj angažira detektiva

– Svjesni smo da Tihomira ne možemo vratiti u život, ali nam je nevjerojatno, ne možemo prihvatiti da je njegov ubojica na slobodi. Možda je i u našem selu, možda ga svaki dan viđamo, ali ne znamo tko je. Da živimo u milijunskom gradu, možda bismo to i mogli shvatiti, ali živimo u provinciji, selu u kojemu svatko svakoga poznaje. Sumnjamo da je policija u prva 24 sata nakon počinjenog ubojstva neprofesionalno provodila istragu. Očito su smatrali da će ubojicu brzo pronaći pa su vjerojatno uništeni vrijedni tragovi. Znamo da su puno radili, ali rezultata nema. Iz policije nas uvjeravaju da budemo strpljivi, ali je, nakon tri godine čekanja, naše strpljenje pri kraju. Ne otkriju li uskoro ubojicu, obitelj namjerava angažirati privatne detektive i privatnom istragom doći do dokaza koji će pomoći uhićenju ubojice moga brata – kaže Damir Vilček.

Ključne riječi

Komentara 7

DT
dtr
10:36 02.12.2011.

Nevjerojatno! Pa ovo bi bar morao biti jednostavan slučaj. Izgleda da je policija dovedena na razinu stručnosti na kojoj ne bi bila u stanju pronaći ni vlastiti (ukradeni) auto.

RV
rvatina
13:00 02.12.2011.

manje gledatje csi pa ćete znat da se u stvarnom životu ne događa da ubojica ostavi 20 vlasi kose, 30 otisaka i da se slučajno poreže na nešto i ostavi tragove svoje kriv na mjestu zločina.

MA
madmaxxx
10:14 02.12.2011.

bitno je da niste uzeli DNK sa cahure........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije