Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka županije bez novozaraženih

Tri dana bez novooboljelih; dvoipolmjesečna beba bez temperature, liječi se kod kuće

U Karlovačkoj županiji zaražena dvomjesečna beba
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/8
06.04.2020.
u 17:09

S državne razine uredno stiže zaštitna oprema zbog čega je stanje s opremom u Karlovačkoj županiji više nego zadovoljavajuće.

Tri dana za redom; subotu, nedjelju i ponedjeljak, Karlovačka županije nema novooboljelih od koronavirusa, potvrđeno je na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Dakle, od početka epidemije, u županiji su se razboljele 24 osobe, od toga je jedna osoba preminula.

U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je 6 osoba, 16 ih je na kućnom liječenju te se 1 osoba liječi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Stanje pacijenata u karlovačkoj općoj bolnici je stabilno. Trenutno je 37 kontakata oboljelih osoba.

Ukupno
je do sada testirano 367 osoba. U Opće bolnice Karlovac jedan je liječnik zaražen, a u Općoj bolnici Ogulin trenutno su u samoizolaciji jedan liječnik, tri medicinske sestre, jedan inženjer radiologije i jedna osoba Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

- Treći dan za redom svi nalazi su negativni, zadnji pozitivni bio je 3. travnja. Od ukupno 24 oboljelih, u Općoj bolnici Karlovac imamo šest hospitaliziranih, jedna se nalazi u Klinici dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Prosjek godina oboljelih je 55. Nešto više oboljelih su žene, u prosjeku u dobi od 57 godina, za razliku od muškaraca prosječne dobi od 52 godine. Otprije znamo da je najmlađa pacijentica stara samo dva mjeseca, a najstarija osoba ima 82 godine. Jako je važno da se ne opustimo i dalje provodimo sve propisane mjere jer vrlo brzo možemo imati neko novo žarište i veliki broj oboljelih. Naročito je važno da zdravstvene ustanove budu te u koje se neće uvesti virus i da nemamo oboljelih zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Važno je i što za sada imamo dobru situaciju u našim domovima za starije i nemoćne: da do sada nije bilo niti jedne sumnje na oboljenje i niti jedne oboljele osobe, a znamo da su oni skupina koji su najrizičniji - kazala je dr. Biserka Hranilović, epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U Karlovačkoj županiji zaražena dvomjesečna beba
1/13

Dr. Luka Jerković, infektolog u karlovačkoj Općoj bolnici kazao je kako je u Karlovačkoj županiji najmlađa oboljela osoba dvoipolmjesečna beba koja ima tek blage simptome.

- Beba nema povišenu temperaturu, ima blage respiratorne probleme i otpuštena je na kućno liječenje. Zarazila se od majke koja je oboljela od koronavirusa. Pratimo njeno stanje svakoga dana - pojasnio je dr. Jerković.

S državne razine uredno stiže zaštitna oprema zbog čega je stanje s opremom u Karlovačkoj županiji više nego zadovoljavajuće.

- Drive-in testiranje u Općoj bolnici Karlovac uredno funkcionira i omogućuje brzo uzimanje uzoraka bez nepotrebnih zadržavanja u okrugu bolnice. Danas će biti uzeto 20-ak uzoraka - kazao je dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac na tiskovnoj.

PU Karlovačka izvršila je preko 1400 nadzora osoba koje se nalaze u samoizolaciji na području Karlovačke županije, a oko 350 osoba se još uvijek nalazi pod administrativnim nadzorom.

- U proteklih tjedan dana nije bilo niti jednog kršenja administrativnog nadzora što pokazuje visoku svjesnost naših građana. No, dnevno naiđemo i na 20-ak kršenja mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta bez valjane propusnice - kazao je Darko Bratić, načelnik PU karlovačke. Kazao je da je u padu i broj kaznenih djela, prekršaja, a, iako je u početku bilo prijava, pada i broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji.

VIDEO: Karlovac: Konferencija za medije Stožera Civilne zaštite

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije