Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG 2016., AMERIKANCI SU OPREZNI

Tri ankete u istoj državi, tri rezultata

Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.10.2020.
u 10:12

Šest dana do izbora analitičari tvrde da je Biden favorit i da se debakl s ispitivačima neće ponoviti, ali desna javnost više im ne vjeruje i misli da će Trump pobijediti

Američki predsjednik Donald Trump nalazi se u neprilici, ali to se isto može reći za tvrtke koje se bavi istraživanjem javnog mnijenja. Naime, gotovo sve ankete predviđaju da će na predsjedničkim izborima 3. studenoga pobijediti Joe Biden. I dok neki smatraju da predsjednik već pakira kofere, drugi naglašavaju da se "anketama ne može vjerovati" zato što su one drastično pogriješile tijekom izbora 2016. kada su također predviđale pobjedu demokratkinje Hillary Clinton. Trumpovi pristaše pritom upozoravaju na drastične razlike između posjećenosti posljednjih skupova dvojice kandidata te govore da će birači koji ne sudjeluju u anketama biti prevaga. Bidenovi suradnici naglašavaju da je utrka još uvijek bliska i da glasači moraju pohrliti na birališta. Stručnjaci pak naglašavaju: činjenica je da je Biden favorit, ali trenutačni predsjednik još uvijek ima šanse.

"Ankete bolje nego 2016."

Prema britanskom The Economistu Trump ima samo 4 posto šanse pobijediti na izborima, dok je Biden s 96 posto praktički siguran. Neke će to podsjetiti na 2016. kada je New York Times predviđao s 85-postotnom šansom da će Clinton pobijediti. Portal Five Thirty Eight ove godine Trumpu daje 12 posto šanse. Te se brojke tiču ukupne pobjede u elektorskim glasovima, onoj koja je jedina bitna. S druge strane, praktički nitko, čak ni najoptimističniji republikanci, ne vjeruje da će Trump osvojiti veći broj glasova svih Amerikanaca od Bidena. No, zbog dobro poznatog izbornog sustava, pobjedniku to ni nije potrebno: on mora osvojiti većinu glasova u nekoliko ključnih država, pogotovo u Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Floridi i još nekoliko njih. Biden u ovom trenutku na nacionalnoj razini, dakle među svim Amerikancima, drži prednost od oko 9 postotnih poena.

Golema je to razlika šest dana uoči izbora. Clinton je devet dana prije glasanja 2016. imala mnogo manju prednost (4 posto), a ona se još k tomu i smanjivala zbog skandala s curenjem njezinih e-mailova. Ankete koje su jučer prikupljene u nekima od ključnih država gotovo redom idu u korist Bidenu: u Floridi ima prednost od 2 posto, u Georgii 1 posto, U Michiganu čak 10 posto, Wisconsinu 9 posto. No, dok bi nekima mogao zasmetati razmjerno nizak uzorak (uglavnom se radi oko 600-tinjak ispitanika u svakoj od anketa), pravi problem nastaje kada se pogledaju tri ankete u Pennsylvaniji objavljene u ponedjeljak. Tvrtka YouGov Bidenu daje osam posto prednosti, Ipsos mu predviđa šest posto, ali InsiderAdvantage prikazuje rezultat od 2 posto u korist Trumpa. Ne mogu sve tri ankete biti točne. Koliko je situacija konfuzna, svjedoči i to što je na nacionalnoj razini, dakle među svim Amerikancima, tvrtka Rasmussen anketirala 1500 Amerikanaca te je, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak Trump u prednosti od 1 posto. S druge su strane, tvrtke YouGov i Dornsife istog dana objavile ankete prema kojoj je Biden ispred Trumpa čak 12 posto.

Portal Vox u svojoj vrlo dobroj analizi ipak pokazuje zašto su Bidenove šanse danas mnogo više nego one Clinton prije četiri godine: najprije, njegova je prednost veća sada nego bivše ministrice vanjskih poslova u bilo kojem dijelu kampanje 2016. godine. Zatim, Trump ima vrlo malo vremena preokrenuti rezultat te treće, Biden je mnogo popularniji među neopredijeljenim biračima nego što je to bila Clinton. Osim računanja samih anketa, u nekoliko posljednjih mjeseci nije se dogodio veliki događaj ili obrat, tzv. listopadsko iznenađenje koje je često znalo preokrenuti rezultate izbora u prošlosti. Umjesto toga, može se govoriti o 'godišnjem iznenađenju', odnosno koronavirusu koji je zbog svijesti većine Amerikanaca da je Trumpova reakcija bila loša i udara na gospodarstvo presudno utjecao na ovu utrku. Spomenuti tjednik Economist, koji danas Trumpu predviđa 4 posto šanse da osvoji novi mandat, još ga je na samom kraju ožujka vidio kao favorita za novog predsjednika. Otada su u projekcijama tog medija Bidenove šanse stalno u porastu.

>> Donald Trump, dok je bio zaražen, u vožnji oko bolnice 

Trump mora osvojiti Teksas

U ponedjeljak je američki Senat potvrdio konzervativku Amy Coney Barrett kao novu sutkinju Vrhovnog suda. Pa iako se pokazalo, posebno tijekom izbora 2016., da je imati čovjeka u Bijeloj kući koji će imenovati "ispravne kandidate" u Vrhovni sud vrlo važna tema za republikance, ta je tema donekle posljednjih dana kampanje ostavljena po strani te bi mogla imati mali utjecaj na birače. Umjesto toga, Trump će pokušati nadoknaditi razliku u anketama te sprema održati golem broj skupova u posljednjih tjedan dana. Jučer je bilo planirano da posjeti Michigan, Wisconsin i Nebrasku, dok će danas posjetiti Arizonu i Nevadu. S druge strane Biden će posjetiti države koje su glasale za Trumpa 2016.: Georgiu i Iowu.

Kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris pak odlazi u Teksas, kojeg se demokrati možda nadaju osvojiti i čiji bi gubitak za Trumpa značio siguran poraz. Za republikance stalna je tema njihov osjećaj medijske pristranosti u korist demokrata. Jučer je konzervativna tvrtka Media Research Center objavila da su od kraja srpnja do 20. listopada na televizijskim programima ABC-a, NBC-a i CBS-a izmjerili 92 posto negativnih priloga o Trumpu, dok je dvije trećine njih o Bidenu bilo pozitivno. Neki misle, a republikanci se nadaju, da bi takav medijski pristup mogao animirati tihe i sramežljive birače koji bi mogli na kraju podržati Trumpa. No, upitno je postoje li danas uopće ti sramežljivi birači.

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
11:43 28.10.2020.

Rassmunsen jedini pogađa njihove izbore, kako predsjedničke, tako i primarne, bilo bi dobro kad bi netko napravio usporedbu i tocnost proslih anketa, kad se vec brojke i postoci prepisuju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije