Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
1 -1°C
Povratak na članak

Tri amandmana nevladinih udruga za bolju zaštitu ljudskih prava

Sukob interesa, pravo na pristup informacijama te smanjenje broja potpisa za raspisivanje referenduma tri su ustavna amandmana koja su danas predložili iz Koordinacije osam civilnih udruga.
15. ožujka 2010. 7
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
7
 • -obrisani-:

  Još jedna podvala Centralnog komiteta antihrvatskih udruga! Istina je da je rok za prikupljanje potpisa od 15 dana prekratak i trebalo bi ga produžiti na 45 ili čak 60 dana. No, smanjiti broj potpisa na 3% je podvala, otprilike toliko ... prikaži još!o su oni uspjeli skupiti potpisa protiv NATO-a, imali bi referendume (neuspješne) svaka 2-3 mjeseca. pozdrav vaš zmijicamala

  15. 3. 2010. u 18:18
 • jaruzelskia:

  Hvala bogu netko normalan i u Hrvatskoj (to sigurno nije ovaj xxx ). To su potpuno normalni prijedlozi koji dolaze iz normalnih civiliziranih zajednica npr. EU. (a ne i balkanske krčme...) EU standard ( u zakonima SVIH EU zemalja) je ... prikaži još!e slobodan pristup svim informacijama osim - povjerljivih ili služnemih tajni = tako se smanjuje podvala i korupcija. Zakon o sukobu interesa je ekstremno rigorozan u civilizaciji =da s spriječi nepotizam - standardan/endemski u Hrvatskoj (koliko kumova, sestara, nečaka, brače itd je zaposleno u javnim službama???). 3-5% i minimum 30-90 dana je svugdje normalno i prihvatljivo za organiziranje referenduma- osim zasad u Hrvatskoj... Kao osoba za demokraciju - potpisujem! (želim vam iz balkanske krčme!!) Bravo na inicijativi !

  15. 3. 2010. u 21:17
 • -obrisani-:

  Uuu. Kordinacija jakih udruga. Pa skužile te udruge da bi im se mogla pipa zatvoriti. Veleumno su iskoračili s amandmanima i to za Ustav. U Ustav su ionako ugrađene koje kakve manjine i stvari koje se rješavaju zakonima a ne ... prikaži još! stavljanjem u Ustav. I sad nam još i pederi trebaju biti savjetnici za Ustav.Kreteni, primite se posla,a ne orgijati po kojekakvim udrugama, dok mi to moramo plaćati.

  15. 3. 2010. u 22:19
 • -obrisani-:

  Jeruzelska, uzmi Dorino čokoladu i liži. Samo ti sanjaj da nas nema puno. Ima nas, ima.Još nas ima,nismo puno ostarili od 91. Sad smo tek najjači.

  16. 3. 2010. u 01:31
 • -obrisani-:

  za jeruz. Pravo na pristup informacijama Načelo transparentnosti je jedno od osnovnih načela u borbi protiv korupcije. Svatko ima pravo dobiti informacije od javne vlasti. Pravo na dostupnost informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od temeljnih ljudskih prava ... prikaži još!ljudskih prava a ujedno i snažan mehanizam kojim građani mogu nadzirati poštuje li vlast propisana pravila. Vlast bez kontrole, ne samo izborne, već i kontrole djelovanja na svim područjima od strane javnosti, dolazi u opasnost postati iskvarena i korumpirana. U Republici Hrvatskoj ovo područje uređeno je Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 172/03).

  16. 3. 2010. u 09:27
 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Baš me zanima kako ti te udruge prošle da se za svoje ciljeve moraju izboriti normalnim, DEMOKRATSKIM metodama tj. izlaskom na izbore. Ovo što oni rade je nedemokratski pritisak na institucije od strane minornih društvenih grupa financiranih iz inozemstva. Takve ... prikaži još!ve udruge su sve odreda antihrvatske,a njihovo djelovanje je štetno za ovaj narod i ovu državu. Oni samo služe promicanju tuđih interesa.

  16. 3. 2010. u 10:27
 • -obrisani-:

  Jedan od prijedloga za promjenu Ustava RH u medijima striktno pršućivanog HKV-a, udruge hrvatskomislećih intelektualaca, koja od države ne dobija niti kunu potpore za svoj rad: Članak 15. Smatramo da u članku 15. 4. stavak treba mijenjati tako da glasi: ... prikaži još!asi: «U izborima za Hrvatski sabor i na lokalnim izborima pripadnici nacionalnih manjina glasuju temeljem općega biračkog prava ili za manjinske liste.» Obrazloženje: Sadašnja odredba u 4. stavku 15. članka izvor je nedoumica, pa i nerealnih prijedloga o dvostrukom glasovanju pripadnika manjina. Članak 45. Ustava definira biračko pravo kao opće i jednako za sve građane. Osim toga, sadašnja odredba stavka 4. Članka 15. nije nikada ostvarena u hrvatskom ustavnom sustavu, uključujući Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, niti u okviru pojedinih zakona. Međutim, u hrvatskom izbornom sustavu već postoji rješenje da se pripadnici manjina sami odlučuju hoće li svoje biračko pravo iskoristiti glasujući za neku od lista u svojoj izbornoj jedinici ili će glasovati u 12. izbornoj jedinici za predstavnike manjina. Ne vidimo razlog da se ta izborna praksa ne uvede i kao ustavna odredba. pozdrav vaš zmijicamala

  16. 3. 2010. u 11:36
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.