Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVLAČENJE POKLON KARTICA

Trgovci kritiziraju nadolazeće promjene: 'Nema razloga da se ograniči vrlo uspješna linija poslovanja'

Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
12.06.2022.
u 09:01

Nacrtom za reviziju propisa EU protiv pranja novca propisano je da bi se identitet kupca morao bilježiti pri svakoj kupnji proizvoda e-novca

Poklon kartice su već dugi niz godina najpopularniji darovi u Njemačkoj, a svake godine ispod božićnog drvca završe bonovi vrijedni oko tri milijarde eura, rekao je izvršni direktor Njemačkog trgovačkog udruženja (HDE) Stefan Genth te dodao kako to uključuje i bonove temeljene na e-novcu. Unatoč dobrim rezultatima koje trgovci postižu, prema novim bi se propisima Europske komisije poklon kartice trebale povući iz prodaje u trgovinama.

– Bonovi, odnosno poklon kartice koje se kupuju kao darovi mogle bi se povući iz prodaje jer Europska komisija želi otežati pranje novca i financiranje terorizma - kaže Genth, prenosi Fenix magazin

Naime, nacrtom za reviziju propisa EU protiv pranja novca propisano je da bi se identitet kupca morao bilježiti pri svakoj kupnji proizvoda e-novca, a to uključuje bonove i poklon kartice. Na blagajni bi se, primjerice, morala pokazati osobna iskaznica.

– Nema objektivnog razloga da se sada ograniči ova vrlo uspješna linija poslovanja u ime borbe protiv pranja novca - kritizirao je Stefan Genth planove EU-a.

Dosadašnji prag od 150 eura, do kojeg je moguće kupiti bonove za e-novac bez unosa identiteta, pokazao je svoju vrijednost. Na internetu je maksimalni limit za transakciju čak samo 50 eura. Uz ove male iznose u svezi s mjerama smanjenja rizika koje poduzimaju trgovci, ne postoji ozbiljno opravdan rizik od pranja novca, stoji u priopćenju HDE-a.

– U vremenima sve veće osjetljivosti na osobna prava i zaštitu podataka, odricanje od ove iznimke bilo bi u potpunosti protivno individualnom pravu na anonimnost - kaže Jonny Natelberg, izvršni direktor Prepaid Verband Deutschland e. V. (PDV).

HDE i PVD, naime, vide opasnost da bi takvi proizvodi nestali s tržišta ukine li se prijašnje izuzeće za niskorizične proizvode e-novca.

VIDEO U ovim državama najviše je superbogatih ljudi koji imaju više od 100 milijuna dolara

Komentara 3

Avatar Zavratnica
Zavratnica
09:26 12.06.2022.

Hoće li i za kupnju kruha trebati osobna?

BI
Biouskoli91
12:21 12.06.2022.

Faza 2: kod placanja kesom isto pokazati osobnu Faza 3: uvodjenje digitalnog novca

DU
Deleted user
10:09 12.06.2022.

Plandemija je širom otvorila vrata povratku fašizma u Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije