Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESLUŠAVANE TAJNE SNIMKE

Biloš Liniću: Već su me pet puta stavili na mjere

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
13.03.2020.
u 22:33

Biloš je zvao ministra financija jer su mu tvrtke bile u velikim novčanim problemima

Na mjerama sam, a ne radim ništa nezakonito. Već su me pet puta stavili na mjere, a ne tražim ništa nemoralno – jada se osječki poduzetnik Željko Biloš ministru financija Slavku Liniću.

Klicin kum

A taj razgovor tajno je snimljen jer je Biloš, kako je rekao, bio pod mjerama u sklopu istrage koju su provodili USKOK i PNUSKOK. Meta istražitelja bili su pojedini policajci, ali i poduzetnici, koji su od njih za novac ili usluge kupovali informacije iz tajnih uskočkih istraga. Ta priča na koncu je pretočena u optužnicu protiv Vlade Rajića, kuma likvidiranog Vinka Žuljevića Klice, te još 14 osoba. Iako je ta ekipa uhićena u listopadu 2012., a optužnica podignuta godinu poslije, suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu nakon pustih pravnih peripetija počelo je tek nedavno. U nastavku suđenja jučer su preslušavane snimke tajno snimljenih razgovora pa je među tim snimkama i spomenuti razgovor između Linića i Biloša.

Biloša, kojem se na istom sudu sudi i u postupku u kojem mu je suoptužena Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave, tereti se da je zajedno sa Stipom Barišićem i Jozom Petrovićem od Vlade Rajića tražio da mu provjeri je li pod policijskom istragom. On je istražiteljima bio zanimljiv u sklopu operativne akcije Jež, koja se odnosila na otkup zemljišta u vlasništvu grada Osijeka, a sve se to događalo u srpnju 2012. Kako je Biloš i vlasnik tvrtke OLT, koja je bila u velikim financijskim problemima, a zbog prolongiranja OLT-ova poreznog dugovanja kasnije je s Čavlović Smiljanec i suoptužen, Biloš je zvao Linića. Ministru govori da ima problema te da je na tajnim mjerama, a Linić ga prekida.– Ja vam nemam ništa s tim. Vi ste jedno, a vaše tvrtke su nešto drugo. Moje je da se brinem za tvrtke. Za sve ostalo nije nadležno Ministarstvo financija – kaže mu Linić.

Zemljište od 100 mil. eura

Prije toga Biloš je pokušavao dogovoriti sastanak s Linićem, no ovaj mu kaže da ima gužvu zbog proračuna te da taj razgovor mogu riješiti i telefonom. Tijekom tog razgovora Biloš mu tri, četiri puta govori da je pod tajnim mjerama.

– Nisam napravio ništa nezakonito. Samo pokušavam dignuti kredit u banci – kaže Biloš.

Da ga prisluškuju, Biloš je govorio još nekim sugovornicima, a neki od njih objašnjavali i kako se na zemljištu od 93.000 kvadrata, koje vrijedi 100 milijuna eura, naknadno može i dobro zaraditi.

Neki od optuženika jedni drugima govore i da su vidjeli neke ljude kako u vozilima sjede pred stanom te im fotografiraju kuće. Stoga se međusobno propitkuju je li to policija ili nešto 
drugo.

Komentara 1

RI
rimac444
22:51 13.03.2020.

Kriminalac Linić i mafija na čelu sa slučajnim su otpisali 46 milijardi dugova, to je najveća pljačka države za koju nitko nije odgovarao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije