Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTORSKA PRAVA

Trgovački sud srušio presudu suca Dobronića oko Latinice

franak presuda,portal (1)
Borna Filić/PIXSELL
05.07.2013.
u 15:54

Radovan Dobronić u cijelosti je odbacio tužbu HRT-a pokrenutu protiv HND-a zbog povrede autorskih prava, no Visoki trgovački sud u Zagrebu nedavno ju je preinačio

Visoki trgovački sud u Zagrebu preinačio je nedavno prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda od prije dvije godine kojom je sudac Radovan Dobronić u cijelosti odbacio tužbu HRT-a pokrenutu protiv HND-a zbog povrede autorskih prava, priopćio je HND.

Tužbu protiv HND-a HRT je pokrenuno nakon što je na stručnom novinarskom skupu, održanom u organizaciji HND-ovog ogranka s HTV-a, u Novinarskom domu, 16. prosinca 2010. godine pod nazivom \"HRT cenzurirano\", preko YouTubea odgledan prilog rađen za emisiju Latinica - \'\'Zločini privatizacije ne zastarijevaju\". Reportaža je to o krijumčarenju cigaretama koju je u Kanfanaru snimio novinar Josip Oreč, a koja na HTV-u na kraju nikada nije bila niti prikazana.

- Visoki trgovački sud je 30. travnja ove godine, nakon žalbe HRT-a, preinačio prvostupanjsku presudu i naložio HND-u da HRT-u isplati gotovo 20 tisuća kuna parničnog troška. U presudi se kaže da HRT “ima isključivo pravo iskorištavanja predmetnih autorskih djela” sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP). U obrazloženju, što ga potpisuje predsjednica Vijeća Kamelija Parać, stoji da je prvostupanjski sud nepravilno primijenio odredbu čl. 45 ZAPSP-a kojom je propisano da “autor može zahtijevati ukinuće isključivog prava iskorištavanja u slučaju da ga nositelj tog prava ne izvršava ili ga izvršava u nedovoljnoj mjeri, tako da su zakoniti interesi autora povrijeđeni”. Budući da u ovom slučaju HND nije autor predmetnih autorskih djela, “na njega se ova odredba ne odnosi”, stoji u obrazloženju pravomoćne presude - navodi HND.

- Visoki trgovački sud zaključio je, suprotno prvostupanjskoj presudi, i da je skup održan u Novinarskom domu bio javan, te da je najavljeno prikazivanje bilo javno korištenje autorskog djela. Sudac Dobronić je odbijanje tužbenog zahtjeva HRT-a prije dvije godine obrazložio na 13 stranica, a tri su temeljna razloga bila za to. HND je, po njemu, postupio sukladno svojoj obvezi, organizirao stručni skup radi emitiranja zabranjenih priloga, a u cilju stručne rasprave o cenzuri na HRT-u. Također je obrazložio da novinari, autori, stvaraju autorska djela, odnosno priloge s ciljem da budu objavljeni, a HRT nema pravo jednostrano priloge ukinuti i zabraniti emitiranje tih autorskih djela. Kvalifikaciju HRT-a da je skup bio javan, sudac je odbacio, obrazloživši da je bila riječ o stručnom skupu na koji su pozvani novinari i urednici HRT-a, te pojedine osobe koje su po funkciji zainteresirane za to pitanje. HND je organizaciji skupa pristupio na profesionalan i vrlo korektan način, obrazložio je tada Dobronić. Sudac Dobronić je zaključio i da u spomenutoj emisiji \"Latinica\" nema ništa zbog čega bi HRT pretrpio bilo kakvu štetu - smatraju u HND-u.

Stajalište je HND-a bilo je da je presuda suca Dobronića iznimno važna za sudsku praksu jer bi trebala onemogućiti da izdavači zabranjuju novinarskoj udruzi ili autorima stručne rasprave o tome jesu li cenzurirani. Isto tako, presuda je pokazalo da pravo iskorištavanja autorskih prava na objavu novinarskih priloga ne može biti pravo na njihovo bunkeriranje.

- HRT je, inače, u zadnji tren skinuo s programa spomenutu Latinicu i to nakon dopisa odvjetničkog društva Miljević i Partneri koji su u ime Jadran filma, o kojem se govorilo u jednom od priloga, tražili da HRT zastane s objavljivanjem pripremljene i montirane emisije. U dopisu se kaže da bi za Jadran film nastupila šteta velikih razmjera, a spominje se i kaznena odgovornost. HRT je javno objavio u svom programu dopis odvjetničkog ureda i rekao da emisiju skida s programa privremeno. Međutim, nije ju emitirao nikada. A da i jest, ta bi Latinica u konačnoj varijanti imala samo dva priloga, jer je treći, kojim se Trgovački sud u privremenoj zabrani isto tako bavio, već bio iz nje izbačen. Riječ je bila o reportaži o privatizaciji NAMA-e. U neobjavljenoj emisiji su ostala tako samo dva priloga. Novinar Josip Oreč dobio je otkaz ugovora o radu s HRT-om u trenutku dok je montirao prilog koji gledatelji na kraju nisu imali prilike vidjeti na HTV-u, a u svibnju 2011. nagrađen je HND-ovom godišnjom nagradom Marija Jurić Zagorka za najboljeg istraživačkog novinara - kažu u HND-u.

>>HND: Nađite i kaznite one koji nasilnički prijete novinarima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije