Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promiješane karte u Agrokoru

Trgovački sud smanjuje pravo glasa roll-up kreditora i dijela dobavljača?

15.02.2018.
u 08:44

Sud otvorio mogućnost promjene skupine vjerovnika zbog žalbi te težnje da se nagodba donese uz postojeće stalno vjerovničko vijeće

Iako na službenim stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu nema objavljene odluke, pa time ni službene potvrde informacije, iz više izvora doznajemo da bi sud mogao drastično promijeniti strukturu vjerovnika s pravom glasa u nagodbi Agrokora. Naime, sud će navodno inzistirati na tome da pravo glasa imaju samo vjerovnici s tražbinama koje u međuvremenu nisu plaćene.

Mikrodobavljači su plaćeni

Takvom odlukom suda dobavljačima bi se umanjila pozicija, ali oni sami tvrde da su to minimalne transakcije te da im ne bi znatno opao utjecaj. Mikrodobavljači bi takvom interpretacijom bili izvan procesa, ali njihovih 35 milijuna eura potraživanja ionako su tek minorni dio ukupne nagodbe teške zasad 31 milijardu kuna priznatih i neosporenih tražbina. Odluka se puno jače odnosi na sudionike roll-up aranžmana, kojima bi se po interpretaciji dio izvora upoznatih sa situacijom priznalo pravo glasa s 480 milijuna eura, a ne kako je do sada bilo svih 960 milijuna eura. Ipak, Trgovački sud već je priznao ukupno 1,06 milijardi eura u popisu tražbina pa tu nije razvidno kako će se situacija do kraja rasplesti. Podsjetimo, 100 milijuna eura odnosi se na plaćanje dobavljačima.

Ako bi se interpretacija pokazala točnom, struktura vjerovnika koji imaju pravo na glasovanje u nagodbi u bitnome se mijenja. Neosigurana potraživanja ponovno dobivaju jaču ulogu pa time i potraživanja Sberbanka i njegova pozicija postaju znatno jači nego do prije nekoliko dana. Rusi se u tom scenariju imaju više razloga vratiti za stol nego tužiti po raznim sudovima u regiji jer ponovno postaju najveći pojedinačni igrači.

S druge strane, komplicira se situacija i oko jamstava sudionicima roll-up aranžmana danih na prestižne tvrtke iz sustava Agrokora. Udruga malih dioničara upozorila je javnost da sud nije prihvatio ta jamstva, međutim ni o tome ne postoji formalna odluka. U Agrokoru su najavili da bi vjerovničko vijeće moglo zauzeti jedinstven stav do kraja tjedna o spornim jamstvima, ali zasad nema jasnije informacije o tome u kojem će smjeru stav vjerovnika krenuti.

Također saznajemo i da je izvjesno kako je sud otvorio mogućnost promjene skupine vjerovnika iz dva razloga – zbog žalbi koje su uložili dobavljači, ali više zbog težnje da se nagodba donese uz postojeće stalno vjerovničko vijeće.

Mijenjaju se skupine

U Agrokoru kažu da je još daleko konkretan dogovor o novoj skupini vjerovnika ili pak promjeni unutar postojećih pet skupina, ali dobavljači su optimistični i vjeruju da je to gotova stvar jer im je nelogična situacija u kojoj su njihova potraživanja, premda vezana i uz financijske instrumente, u istoj skupini s faktoring društvima. 

1/19

Mikrodobavljači koji su potraživali oko 35 milijuna eura odlukom privremenog vjerovničkog vijeća potpuno su isplaćeni pa ne bi sudjelovali u glasovanju o nagodbi

Dobavljači među kojima su najveće hrvatske tvrtke izgubit će dio svojeg glasačkog potencijala, ali tvrde da im je plaćen mali dio duga, a da su se plaćanja uglavnom odnosila na granični dug pa ne vjeruju u rušenje utjecaja

Roll-up kreditori izgubit će najviše jer bi im se navodno priznala samo polovica iznosa kao osnova za glasovanje u nagodbi, pa bi tako imali 480 umjesto 960 milijuna eura

Rusi se vraćaju na pozicije najvećih vjerovnika pa se Sberbanku ponovno više isplati sjesti za stol nego tužiti po raznim sudovima u regiji

Komentara 13

DU
Deleted user
08:52 15.02.2018.

Ako si dužan banci ili državi tu je sud Fina fiškali i dobro naoružana policija da ti uzmu sve što imaš. Ako je Agrokor dužan tebi onda sud određuje da nemaš pravo glasa.

PR
prajdali100
09:13 15.02.2018.

Ima li ovaj tip ikakvog stida, morala, časti.....ičega !!? Gnjida.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:22 15.02.2018.

Još jedna pobjeda Hrvatske i njenog pravosudja. Problem je samo u tome što roll-apaši su ugovorom o kreditu ugovorili nadležnost medjunarodne arbitraže, koja baš neće puno respektirati hrvatski pravni sustav. Sam ugovor o roll-up kreditu je više nego upitan, jerr se njime uprednošćuju kreditori i za svoja ranija potraživanja, pa će domicilni dvonožni papkari još jednom svojom kožom platiti znanje i umijeće svijih vjerodomoljubnih vlasti. Ništa novo u toj našoj neovisnoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi Hrvatskoj vjerodomoljubni papkari, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije