Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drago Prgomet

'O Titovu trgu treba odlučiti Skupština, a ne referendum'

Drago Prgomet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.06.2017.
u 08:52

Petero zastupnika Brune Esih (presudnih za većinu) traži da Skupština preimenuje Trg maršala Tita, dok Bandić zagovara referendum

Iako je do konstituirajuće sjednice zagrebačke Skupštine preostalo još sedam dana, gradonačelnik Milan Bandić (još) nema dogovorenu većinu – petero zastupnika nezavisne Brune Esih (presudnih za većinu) traži da Skupština preimenuje Trg maršala Tita, dok Bandić zagovara referendum, a formalni pregovori Bandića sa zagrebačkim HDZ-om, koji mu nosi sedam mandata, još nisu počeli.

Borba za skupštinsku većinu vrti se oko “druga Tita”, odnosno ovisi o tome hoće li se o Titovu trgu odlučivati na referendumu ili u Skupštini. Iako preimenovanje Titova trga neće biti uvjet zagrebačkog HDZ-a za pregovore s Bandićem o većini, Drago Prgomet, koji je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, jučer je za Večernji list odgovorio treba li se o Titu odlučivati referendumom ili u gradskom parlamentu.

– Moj je osobni stav da Skupština može i treba samostalno donijeti odluku o preimenovanju Trga maršala Tita i ne vidim potrebu za referendumom. Ujedno podsjećam na odluku Gradskog odbora HDZ-a iz studenog prošle godine koji je tada zahtjev o preimenovanju trga uputio Skupštini – rekao nam je jučer Prgomet. On smatra da bi referendum značio nepotrebni trošak, ali i potaknuo daljnje ideološke sukobe kao i skretanje teme sa stvarnih problema.

– U svjetlu problema poput zapošljavanja, ali i brojnih drugih gradskih i komunalnih problema, taj referendum postaje potpuno nepotreban – dodao je Prgomet. U kampanji za gradonačelnika Zagreba Prgomet se nije jasno odredio prema Titu, nego je rekao da treba pričekati odluku Vladina tijela, kolokvijalno nazvanog Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Zato su ga u svojim pismima Plenkoviću i Stieru, kao šefu HDZ-a i političkom tajniku, bili prozvali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, kada su čelnike HDZ-a podsjećali na inicijativu zagrebačke organizacije i pozivali HDZ da se pridruži njihovu ultimatumu – da bez uklanjanja Tita nema dogovora s Bandićem. U nastaloj dilemi između referenduma i odluke Skupštine Prgomet se odlučuje da o Titovu trgu “pravorijek” donese Skupština, koja jedina i može (preko Odbora za imenovanje ulica i trgova) zaista i preimenovati trg.

Na pitanje je li on osobno za to da se Titovo ime ukloni sa zagrebačkog trga, Prgomet odgovara da odluka Gradskog odbora HDZ-a (koji je lani bio predložio preimenovanje) obvezuje sve njegove članove. Lani je s tom inicijativom uime zagrebačkog HDZ-a izišao Andrija Mikulić, šef zagrebačke organizacije, ali ona nije prošla jer nije dobio potporu Milana Bandića, koji je već tada najavio da će Zagrepčani o Titu odlučiti na referendumu.

Tada se činilo da Mikulić nije imao ni potporu vrha HDZ-a (kruga oko Plenkovića) u toj ideji, a sada je Tito top-tema o kojoj ovisi skupštinska većina. Milan Bandić uz 14 svojih mandata i sedam HDZ-ovih, s pet Brune Esih imao bi točno 26 zastupnika u Skupštini, što je natpolovična većina. Bez petorke Brune Esih, Bandić bi morao zagrabiti među osam zastupnika Sandre Švaljek, ali iz njenih redova (zasad) stižu odbijenice.

 

Komentara 186

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
09:13 22.06.2017.

Lustracija!

KO
kowski
09:19 22.06.2017.

koji je sad taj prgomet. odakle je on stigao

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
09:00 22.06.2017.

Lako ćemo se mi riješiti Tite i trga,a kako ćemo se riješiti današnji "tita", oni rastu ko gljive poslje kiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije