Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci savjetuju

Trenutak je za rezanje javnog sektora, ima dovoljno posla kod privatnika

šalter, plaćanje
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
20.05.2019.
u 06:38

Turizam o kojem ovisimo nije sektor na kojem valja graditi budućnost, ali je baza za razvoj prehrambene industrije i uslužnih djelatnosti

Bez strategije razvoja koja bi definirala smjer u kojem idemo i rasterećenja gospodarstva kroz ozbiljno smanjenje javnog sektora Hrvatska ne može ubrzati rast ekonomije pa će i dalje zaostajati za drugim zemljama EU, zaključili su poduzetnici i makroekonomisti okupljeni na 15. međunarodnoj konferenciji Ekonomskog fakulteta Osijek.

Blage korekcije, a ne reforme

– Funkcioniramo po inerciji i to nas čini zemljom koja se događa bez plana i strategije. Uspješne ekonomije imaju jako društvo, a da bismo došli do tog stupnja, moramo još puno raditi – konstatirao je makroekonomist Željko Lovrinčević. Da veliki javni sektor guši gospodarstvo te da imamo znatno veći udio državne potrošnje u BDP-u od konkurenata, pokazuje i činjenica da je udio države u BDP-u Rumunjske svega 32 posto, čak 15 posto niži nego u Hrvatskoj. Potezi koji se moraju provesti su poznati, podsjećaju stručnjaci, ali politika nema dovoljno sluha prema sugestijama iz privatnog sektora pa su uvjereni da bi ozbiljan pomak mogla donijeti jedino Vlada koja se ne bi bojala izgubiti izbore.

– Ne mijenjamo se suštinski, nego donosimo promjene unutar postojećih propisa, a to nisu reforme nego blage korekcije. Porezna reforma primjer je prave reforme – kaže nam Gordana Deranja, čelnica HUP-a, navodeći kako se brodogradnja mogla spasiti političkom odlukom da se koncentriramo na jedan do dva velika škvera, i to prije desetljeća, a ne odugovlačenjem koje je rezultiralo propašću Uljanika i 3. maja. Razdoblje rasta, pojačano iseljavanjem, dovelo je do manjka radne snage pa je danas najpogodniji trenutak za rezanje javnog sektora jer bi dio službenika mogao pronaći posao u privatnom sektoru. Poduzetnici procjenjuju da bi se broj zaposlenih u javnom sektoru trebalo rezati i za 30 posto, a to se može provesti kroz novi ciklus privatizacije, teritorijalnu reformu i zakonodavnu giljotinu. Takav bi pristup osigurao novi zamah gospodarstva.

– Pristup i metode kojima se služimo garantiraju rast između dva i tri posto, što je stagnacija i zaostajanje, a jače reforme i strategija mogu ubrzati rast na pet posto, što je minimum da uhvatimo korak za drugima – drži dr. sc. Dragan Kovačević koji napominje da u pogon valja staviti i tvrtke iz javnog sektora. Navodi tako primjer HEP-a koji bi akvizicijama u regiji mogao ojačati poziciju i postati liderom elektroenergetske industrije u državama u okruženju. Nedostatak jasnih ciljeva i smjera razvoja u vidu strategijskog planiranja vidljiv je kroz često donošenje novih planova za različite sektore. Propustili smo iskoristiti priliku investicija u automobilski sektor, istaknuo je Ivan Miloloža, vlasnik Munje, dok je, primjerice, Slovačka velike tvornice i radna mjesta osigurala dajući sve uvjete tvrtkama poput BMW-a koje su tražili. Sada resorno ministarstvo razvija strategiju za umjetnu inteligenciju, ali poduzetnici ne vjeruju da nam to može biti ozbiljna nada za budućnost.

– Da bi se razvilo tu industriju, potrebni su stručnjaci. Djecu bi sada trebalo upisati u škole kako bi na tržište tehničari došli za četiri godine, a prve inženjere možete dobiti tek za devet godina. Do tada će drugi, koji su planirali na vrijeme, već iskoristiti val investicija – komentirao je Mato Škojo, slavonski poduzetnik, donedavni vlasnik Mlinara.

Razvoj ljudskog kapitala

Vjeruje stoga da se moramo koncentrirati na sektore u kojima imamo iskustva i ljude, ali da bi oni procvali i da bi imali priliku postati konkurentni na EU tržištu, moramo postati brži, fleksibilniji s jakom administrativnim podrškom te prije svega jeftiniji. Turizam o kojem ovisimo nije sektor na kojem valja graditi budućnost, složni su i ekonomska struka i poduzetnici, ali je baza koju bi se dalo iskoristiti za razvoj prehrambene industrije i ostalih uslužnih djelatnosti, međutim fokus trebaju biti industrije s visokom dodanom vrijednošću.

U novoj financijskoj perspektivi ulaganje u razvoj bit će jače naglašeno od kohezijske politike pa EU fondovi mogu biti pomoć u razvoju, ali kako je istaknuo profesor dr. sc. Zoran Jašić, oni su alat. Cilj bi trebao biti razvoj ljudskog kapitala i smanjenje države kako bi gospodarstvo lakše disalo. Resorna ministrica Gabrijela Žalac iznijela je nove podatke o iskorištavanju postojeće omotnice po kojima smo zadnjeg dana travnja bili u plusu 14,4 milijarde u odnosu na uplate. Povukli smo 34 milijarde kuna, otvorili natječaje za 88 posto raspoloživih sredstava, 68 posto sredstava ugovorili, 22 posto isplatili, a oko 18 posto ovjerili.

Komentara 32

GL
glavaticro
07:30 20.05.2019.

Zamislite uhljeba da dodje radit nesto umjesto da samo dodje na posao!?

Avatar nekakav
nekakav
06:57 20.05.2019.

mi ne ovisimo o turizmu. turizam nas ne hrani. to je jedna patka. tko živi od turizma? 200.000 iznajmljivača i hotelijera. kakva korist drugima? nikakva. mali pdv, neizdavanje računa, razne povlastice. niski porezi. za razliku od pravih turističkih zemalja, mi imamo izuzetan privatni smještaj, koji uz sebe ne veže ništa, a troši javnu infrastrukturu, za koju pak ni lipe ne daju, jer imaju porezne pogodnosti kao ni jedna grana u zemlji. da sa par soba ti možeš godišnje platiti 3-4.000 kuna poreza,a imati prihod iznad 250.000 kn... daj mi jednog obrtnika koji na promet od 250.000 kuna plati 4.000 kn poreza, paušala! trubiti o velikim ulaganjima je smiješno i uvredljivo. pa obrtnik mora kupiti strojeve, opremu, boriti se za posao... on ne čeka da ga nazovu, jedina briga da mu je jednom godišnje platiti 178 kuna za oglas... turizma u našem bdp je manji od 12%. ne postoji nii jedan dokaz da je viši, te prihode od turizma se jako lukavo 30 godina skriva u masi ostalih prihoda, znate da je turizam u istoj skupini sa automehaničarima...? usluge?! cijela naša turistička priča se vrti oko procjena. e-visitor je dobar put, al ne govori sve. trebamo davati povlastice za proizvodnju, sve ostale grane staviti u jednak položaj. a javni sektor... svi bi rezali. što ne srežete broj svojih radnika, vjerujem da dva zidara mogu sazidati kuću jednako brzo kao i četvorica... jedna tajnica može skuhati kava kao i njih 4. privatnici imaju problem sa javnim sektorom, jer nisu naučeni poštivati zakone

DU
Deleted user
08:19 20.05.2019.

za početak prepoloviti broj uhljeba i broj branitelja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije