Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interventna policija obračunala se s prosvjednicima koji priječe početak radova u centru Zagreba

Treniranje strogoće: U Varšavskoj uhićena 23 mirna prosvjednika

Nikola Vujčić
Foto: Reuters
1/2
11.02.2010.
u 08:18

Policija je intervenirala u Varšavskoj ulici sa 29 specijalaca te 12 policajaca, ali privedeni volonteri naglašavaju da nije bilo ozlijeđenih niti da imaju primjedbe na samu provedbu intervencije

“Ne damo Varšavsku”, izvikivali su danas u 3 ujutro aktivisti udruga Pravo na grad i Zelena akcija u trenucima dok ih je interventna policija izvlačila iz kontejnera postavljenih u pješačkoj zoni u srcu Zagreba, kojima su od 5. veljače sprječavali da počnu građevinski radovi poduzetnika Tomislava Horvatinčića na podzemnoj garaži stambeno-poslovnog projekta Cvjetni prolaz.

>>Josipović policiji: Objasnite čemu primjena sile i uhićenje aktivista

>>Aktivisti: Na komunalni prekršaj ide se s interventnom policijom

>>T. Horvatinčić: Žao mi je tih mladih ljudi, krivi su vođe

>>Aktivisti trojanskim konjem protiv Horvatinčića

“Ostavka, ostavka!”

Samo nekoliko sati kasnije aktivisti su prosvjed preselili pred vrata Gradske skupštine, gdje su održali konferenciju za novinare.

– Zahtijevamo da zastupnici koji će danas održati sjednicu u Skupštini grada Zagreba stave kao točku dnevnog reda i akciju policije prema volonterima i njihovoj obrani Varšavske – istaknuli su. Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da Horvatinčić još ne može početi gradnju jer sve žalbe na njegov projekt nisu rješenje.

– Ovo nije kraj, naći ćemo načina kako se suprotstaviti ovom projektu – poručio je Celakoski. – Iza policijske intervencije stoji sam državni vrh, odnosno Jadranka Kosor i ministar policije Tomislav Karamarko – rekla je Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti, i dodala da “živimo u totalitarnoj državi”. Dolazak gradonačelnika Milana Bandića na sjednicu Skupštine organizatori konferencije pokraj kojih je prošao “pozdravili” su dobacivanjem: “Ostavka, ostavka!” Nalog za izlazak policije dao je načelnik PUZ-a Tomislav Buterin.

Policija je intervenirala u Varšavskoj ulici sa 29 specijalaca te 12 policajaca, ali privedeni volonteri naglašavaju da nije bilo ozlijeđenih niti da imaju primjedbe na samu provedbu intervencije. Ukupno su privedena 23 prosvjednika – četiri osobe sprovedene su sucu za prekršaje, protiv pet osoba podnesen je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, a jedna je osoba zaradila prijavu zbog vrijeđanja policije.

>>Policija je objavila i vlastitu snimku akcije uhićenja dugu 29 minuta

– Postupili su korektno, ali uz investitora je i represivni aparat. Idemo dalje – komentirala je glumica Urša Raukar koja je u policiji provela pet sati.

Zagrebačka Gradska skupština danas je donijela zaključak o jučerašnjim zbivanjima. “Prosvjed u Varšavskoj upozorio je na nesustavni pristup planiranju Zagreba te na nedovoljno sudjelovanje građana. Ograničenje prava mirnog okupljanja treba biti temeljeno na zakonu, da se uporaba sile svede na minimum.” Pozvano je Ministarstvo graditeljstva da obavi inspekcijski nadzor nad svim dokumentima projekta Cvjetni prolaz. Skupštinari su pozvali i gradonačelnika Bandića da javno obrazloži javni interes u osporavanom projektu. 

Ključne riječi

Komentara 322

MI
miso
10:43 11.02.2010.

Podržavam prosvjednike.

BO
bomba
14:40 11.02.2010.

dobravila Jesi li ti počela sama sa sobom pričati?

AA
AA
09:32 11.02.2010.

Zagreb se nemoze gospodo siriti u centru nekuzim bas tu ideju ali za mene osobno to je glupa ideja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije