Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje potrošači

Trećina pitke vode izgubi se na putu od izvora do slavine

'17.03.2009., Zagreb - Potok Bliznec.  Photo Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
19.03.2010.
u 16:35

Nalazi ispitivanja čak 70 posto uzoraka pokazali su da voda u bunarima u Međimurju nije zdravstveno ispravna

- U Međimurju se možemo ponositi što imamo dovoljno zdrave, pitke vode. Više od 99 posto stanovništva Međimurja ima vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava.

Trenutačno je na vodovod priključeno 84 posto kućanstava, međutim više od 10 posto ne koristi tu vodu, nego su priključeni na vlastite bunare, u kojima uglavnom voda nije za piće. Nalazi ispitivanja više od 70 posto uzoraka pokazali su da ta voda nije zdravstveno ispravna – istaknuo je Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda, u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava pod motom "Čiste vode za zdrav svijet". - Zadatak nam je educirati građane da se priključe na javni vodoopskrbni sustav jer je to u interesu njih i njihove djece - kaže Zorčec. Lani je ispumpano gotovo sedam milijuna prostornih metara vode, a naplaćeno 4,8 milijuna, što znači da se gotovo trećina vode izgubila na putu do potrošača. U Čakovcu su se stekli uvjeti da se gotovo sva domaćinstva naselja Novo Selo Rok, Krištanovec i Ivanovec mogu priključiti na kanalizaciju.

Tvrtka je pred potpisivanjem sporazuma za financiranje izrade projektne dokumentacije kanalizacije općine Nedelišće sa slovenskim partnerom Središće ob Dravi. Europska unija dala je 327.000 eura. Pred potpisivanjem je i sporazum s općinom Totzerdahely za financiranje gradnje pročistača otpadnih voda Podturen i obnovu sadašnjega uređaja u Mađarskoj. Za gradnju uređaja za pročišćivanje Podturen u EU osigurano je 1.736.000 eura, a općina daje 306.000 eura.          

Ključne riječi

Komentara 1

M5
marcela 5
08:58 26.03.2010.

ljudi budite sretni da uopće imate vode vode iako nije za piće, jer općina Bisag mnogim kućanstvima još nije omogućila da imaju gradsku vodu iako znaju da vode nema pogotovo u sušnom razdoblju. Imate barem u čemu veš oprati a mi ni to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije