Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hladan tuš

SAD protiv trećeg entiteta i bilo kakvog preustroja BiH na etničkim načelima

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić: mogu li stvoriti državu u kojoj će Bošnjaci, Hrati i Srbi uživati ista prava?
Foto: HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
15.03.2018.
u 17:23

SAD je posvećen načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s dva entiteta

Sjedinjene Američke Države neće podržati uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini niti bilo kakav preustroj te zemlje koji bi bio temeljen na etničkim načelima, upozorili su u četvrtak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

U posebnoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima iz veleposlanstva SAD-a zapravo su reagirali na opetovanu "ponudu" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u BiH uspostavi treći odnosno hrvatski entitet. Dodik je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje "Večernjeg lista"ocijenio kako je to najbolji način da se riješe sadašnje unutarnje napetosti i zajamči jednakopravnost Hrvata u BiH, no postavio je striktni uvjet da RS mora ostati u sadašnjim granicama.

Njegov je "prijedlog" da se novi entitet napravi podjelom Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio.

"Stajalište SAD-a o ovom pitanju je poznato i ostaje nepromijenjeno. SAD je posvećen načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda te s neupitnim teritorijalnim integritetom", stoji u izjavi.

Istaknuli su i kako "odlučno odbacuju" bilo kakvu zamisao o daljnjim podjelama unutar BiH, a posebice onima temeljenim na etničkim kriterijima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je, u intervjuu za televiziju N1 emitiranom u srijedu, kako je preustroj u BiH nužan kako bi Hrvati ostvarili svoju ravnopravnost te je najavio kako će se to svakako dogoditi "za tri mjeseca ili tri godine".

"Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost", kazao je Čović.

Pogledajte i koje će države imati ključnu ulogu ako dođe do 3. svj. rata:

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić: mogu li stvoriti državu u kojoj će Bošnjaci, Hrati i Srbi uživati ista prava?
1/12

Komentara 238

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
18:02 15.03.2018.

nasi prijatelji iz SAD-a..ahahhahahah Hrvate ce istjerat a naselit Pakistance..hehehehe eto kakav je Partner SAD..

IV
ivanvidaspuntaii
18:42 15.03.2018.

Evo "našeg" savznika USA, prodali nas Arapima. Što sam znao još od Daytona! Potpisom pod to zlo potpisali smo svoj nestanak u svojoj djedovini koji su Ameri dali svojim pravim saveznicima Arapima. A mi ćemo samo ginut za njih protiv Rusa na Baltiku. Isto kao što smo balije spašavil samo da nas oni mogu asimilirati. Tako ćemo ginut za Anglosakse da ONI mogu vladat našom domovinom. U p.m. i naša saveznička politika koju izdajnički, korumpirani i glupi političari vode. Ginemo za druge da bi sami nestali.

DU
Deleted user
17:42 15.03.2018.

vasi strateski partneri ahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije