Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo docjepljivanje

Treća doza za sve, prednost imaju bolesni, stariji, zdravstveni radnici...

Ministar Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.10.2021.
u 08:22

Bez obzira na to čime je imunokompromitirana osoba cijepljena prije, dodatna doza je Pfizerovo ili Modernino cjepivo. Zdrave osobe mogu se cijepiti booster dozom ako to žele

Najmanje osam tjedana nakon primljene druge doze cjepiva protiv COVID-19, trećom dodatnom dozom mogu se cijepiti imunokompromitirane osobe, a bar šest mjeseci nakon druge doze mogu se booster dozom cijepiti svi stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, korisnici i zaposlenici domova za starije osobe, zatim svi punoljetni građani koji žive u zajedničkom kućanstvu s imunokompromitiranim osobama, kao i punoljetni koji boluju od kroničnih bolesti. Booster dozom mogu se cijepiti i svi ostali ako to žele. Preporuke su to HZJZ-a o primjeni treće doze cjepiva protiv COVID-19 infekcije koje su objavili jučer.

– Dovoljno je doći na cijepni punkt, kao i za prethodna cijepljenja. Za imunokompromitirane osobe poželjno je da se prethodno konzultiraju sa svojim liječnikom te da na cijepni punkt ponesu svoju povijest bolesti. Logično je da stariji i bolesni imaju prednost na cijepljenju – kaže epidemiologinja HZJZ-a dr. Iva Pem Novosel.

Tko je kandidat

Kad je za vikend epidemiologinja rekla da su 30-ak imunokompromitiranih osoba cijepili trećom dozom, mnogi su se iznenadili i zapitali: je li cijepljenje trećom dozom u Hrvatskoj počelo ili nije? Jer, HZJZ je svoje preporuke za treću dozu objavio tek jučer, ali su preporuke za cijepljenje imunokompromitiranih osobe zdravstvenim ustanovama poslali još 29. rujna, međutim samo interno, a da to nisu javno komunicirali. Zato su se neki pacijenti s narušenim imunosustavom jučer obraćali svojim liječnicima, od kojih im neki nisu znali dati pravu informaciju.

08.10.2021., Zagreb - Ponovno pocelo organizirano cijepljenje protiv COVID-a cjepivima Comirnaty (Pfizer) i Janssen (Johnson & Johnson) na Zagrebackom Velesajmu. Slab odaziv na organizirano cjepljenje u prijepodnevnim satima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Treća doza najvažnija je kao dodatna za imunokompromitirane osobe i oni su prioritetna kategorija za ovo cijepljenje. Preporuke za njih iste su kao i one otprije dva tjedna, potvrdila nam je dr. Pem Novosel. U njima su obiteljskim liječnicima i bolnicama opisali tko je sve kandidat za dodatnu, treću dozu protiv COVID-19. Za osobe s umjerenom do teškom supresijom koje se još nisu cijepile preporučuje se cijepljenje primarnom serijom od tri doze cjepiva mRNA. Za istu tu kategoriju pacijenata koji su se i bilo kojim cjepivima, dakle bilo da su se cijepili jednom dozom Janssena ili dvjema dozama nekih od odobrenih cjepiva, vektorskog ili mRNA, preporučuje se ponuditi dodatna treća doza odobrenog mRNA cjepiva, odnosno Pfizerova ili Modernina.

Opisano je i koga sve uključuje umjerena do teška imunosupresija, s napomenom da nije ograničena samo na ta stanja. To su osobe koje se aktivno liječe od solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti, osobe na hemodijalizi, osobe kojima su transplantirani solidni organi i na imunosupresivnoj su terapiji, u slučaju primjene CAR-T stanica ili transplantacije hematopoetskih matičnih stanica unutar dvije godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije.

Nadalje, to su i osobe s umjerenom ili teškom primarnom imunodeficijencijom (npr. DiGeorgeov sindrom, Wiskott-Aldrichov sindrom), zatim osobe s uznapredovalom ili neliječenom HIV infekcijom, osobe aktivno liječene visokim dozama kortikosteroida, alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, osobe na kemoterapiji u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna te oni kod kojih su se primijenili blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora (TNF blokatori) i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Pravo vrijeme za 3. dozu

Navodi se kako je vrijeme davanja treće doze odluka liječnika specijalista te da se, općenito, cjepiva koja se primjenjuju u razdobljima minimalne imunosupresije – gdje je to moguće – imaju veću vjerojatnost stvaranja boljeg imunosnog odgovora. U obzir treba uzeti da se treća doza primjenjuje minimalno osam tjedana nakon druge doze, u vrijeme najniže moguće razine imunosupresije. Interval dulji od minimalnog vjerojatno će rezultirati boljim imunosnim odgovorom, ali odgađanje cijepljenja u želji za boljim imunosnim odgovorom, pa tako i dodatnog cijepljenja, treba dobro odvagnuti i uzeti u obzir produljeno razdoblje osjetljivosti i rizik izloženosti virusu. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - HZJZ objavio detalje: Cijepljenje se snažno preporučuje za ovih pet skupina djece

Komentara 4

PV
prcko.vita
10:19 13.10.2021.

Kako vas nije više sramota? Jeste li uveli kovid potvrde i obvezna testiranja za ulaz u bolnice i socijalne službe kako bi smanjili broj zaraženih? Jeste. I? Jel se smanjuju brojke zaraženih? Imamo li danas 500 ili 2000 zaraženih? Dakle, brojke se ne smanjuju. Dakle, lažete da se brinete o zdravlju građana, jer te vaše mjere ne služe zaštiti zdravlja. Služe samo proizvođačima cijepiva da što više novca zarade. Zna se koje su mjere bile učinkovite, ali njih više nema. Zašto? Sramite se.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
14:07 13.10.2021.

e sad kreće porast umrlih od navodno ultra šuta koji je siguran 100% i učinkovit 97%...di su nestale te projekcije?

Avatar Cohen
Cohen
13:29 13.10.2021.

Je li ECDC odobrio oba cjepiva za boostere? FDA nije. Ograđuje se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije