Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Uzinić

'Trebamo ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio'

uzinić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
18.11.2014.
u 18:40

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci i svijetu

- Prešuti li se istina u ime laži, u ime lažnoga mira i suživota, tog suživota uopće nema, on je tek varka, a povijest će se vjerojatno ponoviti, rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić na misi zadušnici koju je držao na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obraćajući se desetcima tisuća građana koji su danas došli u Vukovar odati počast stradalim i nestalim Vukovarcima.

Biskup Uzinić je u svojoj propovijedi pozvao i na praštanje i međusobni susret zločinaca i žrtava te rekao da o djelima i imenu Vukovara treba govoriti našoj djeci i svijetu.

- Treba govoriti i o ulozi Vukovara u našoj nacionalnoj prošlosti i, još više, našoj nacionalnoj budućnosti, rekao je Uzinić koji očekuje da Vukovar napokon prestane biti grad slučaj te da ponovno postane grad pokreta. Obraćajući se okupljenim građanima rekao je i da rješavanje naših problema ovisi prvenstveno o našoj slozi te da ukoliko budemo i dalje nesložni, a osobito nesposobni za nacionalni dijalog i ako ćemo imati oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, da će Vukovar, ali i mi s njim, umrijeti. Pozvao je i da iz Vukovara krene obnova hrvatskog društva.

-Trebamo ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin, bez obzira tko ga je počinio, te da se kazne oni koji su počinili zločine. Zbog toga što se ne progoni one koji su počinili zločine događa se etiketiranje branitelja koji su časno i pošteno stavili svoje živote na branik domovine, istakao je Uzinić koji smatra da u našem pristupu i u našoj nacionalnoj prošlosti ima previše mlakosti, previše neodlučnosti da se utvrdi istina, previše neodlučnosti da se kaže istina bez obzira na sve, te se s njom suoči. -Opraštanje nije zbog zločinaca, nego zbog nas. Ako ne oprostimo, mi ćemo se otrovati mržnjom, rekao je Uzinić koji je sa Memorijalnog groblja uputio i poruku svima koji su izazvali agresiju, počinili genocid i zločine ili su u to bili uvučeni. - Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid, nažalost još uvijek nisu spremni na obraćenje. Zato ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan-danas nisu suočili s onim što su napravili tom gradu i njegovim ljudima. Zločinac treba priznati ono što je učinio i obećati da će, onoliko koliko je to moguće, popraviti to što je učinio, istakao je Uzinić koji smatra i da nije dobro da svatko u Vukovaru danas ima svoje škole, kafiće, društvo jer se sve to pretvara u naša i njihova groblja.

- Molit ćemo za žive branitelje, osobito invalide i sve koji se nose s činjenicom da ovaj grad i domovina nisu postali onakvi kakvi su ih sanjali. Molimo i za branitelje u Savskoj u Zagrebu koji već mjesec dana prosvjeduju. Molimo i za hrvatsku Vladu da se učvrsti dijalog te dijalog s Vukovarom, zaključio je Uzinić.

>> Ovdje pročitajte detaljnu kronologiju vukovarske Kolone sjećanja

>> Mladi Jastreb: Ne vidim ovu kolonu kao dvije, već kao manipulaciju očajnika

>> Još je mnogo ratnih rana, mladi odlaze jer nema posla... Vukovar zaslužuje bolje

Komentara 6

NE
Neonacionalist
19:20 18.11.2014.

Dokle će trajati ta suđenja, izgleda narednih 50-60 godina dok nas svi sudionici zadnjeg rata biološki ne napuste a dotle ćemo vjerovatno imati neki novi rat koji će nas iznova opteretiti.

BA
bakulušić
22:07 18.11.2014.

Uzoriti, u našem društvu još nisu stvoreni uvjeti za takvo što. U zadnjih sto godina, u Hrvatskoj, sve žrtve nisu žrtve i svi zločini nisu zločini. Oni koji bi mogli nešto promijeniti, otišli su sa groblja prije mise. Sada moramo tražiti druge i tko zna hoće li i oni biti spremni na promjene. Po svemu sudeći, čeka nas još lutanja kroz pustinju prije ulaska u obećanu zemlju.

Avatar tajar
tajar
20:21 18.11.2014.

Biskup kaže, da trebamo "ustrajavati na tome da se osudi svaki zločin", a ujedno poziva na "međusobni susret zločinaca i žrtava". Pa svaki dan se zločinci u Vukovoru sreću sa žrtvama i smiju im se u lice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije