Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gong se ne slaže

Trebaju li u DIP-u biti isključivo pravnici?

Dragan Zelić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
03.11.2014.
u 21:22

GONG i dio zastupnika predlaže da u Državnom izbornom povjerenstvu budu predstavnici različitih struka zbog novih ovlasti

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom izbornom povjerenstvu (DIP) saborskih zastupnika Jadranke Kosor, Gvozdena Flege i Josipa Kregara ovog bi se mjeseca, prema nekim informacijama, trebao naći u saborskoj raspravi. Vjerojatno je iz toga razloga na stranicama DIP-a osvanulo i vrlo kritičko mišljenje o tom prijedlogu, a koje potpisuje potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Potpredsjednicu najviše smeta što se u prijedlogu problematizira pravna struka, odnosno što se inzistira da DIP bude multidisciplinarno tijelo koje neće biti sastavljeno samo od pravnika već će u njemu biti i ekonomisti, sociolozi, novinari, politolozi.

– Predlagatelji izmjena i dopuna Zakona očito su podlegli GONG-ovu dugogodišnjem neargumentiranom agitiranju te povjerovali da zaista postoje opravdani razlozi zbog kojih bi trebalo izvršiti izmjene u sastavu DIP-a – stoji u mišljenju Čufar Šarić koje je poslano i predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Josipi Leki. Multidisciplinarni sastav povjerenstva, drži Čufar Šarić, bio bi korak unatrag i predstavljao bi ustrojavanje državnog tijela upitne objektivnosti temeljene na populističkim raspravama. No ukoliko će se i nadalje, kaže Čufar Šarić, inzistirati na multidisciplinarnosti DIP-a, onda treba, kaže, ostaviti mogućnost klubovima zastupnika da sami predlože, ako žele, dva člana koji nisu pravnici.

– DIP je dobio nove ovlasti, poput praćenja financiranja kampanja, a trebao bi raditi i kada nisu izbori. Izborno nam je zakonodavstvo zapušteno i DIP bi trebao pokretati rasprave, predlagati promjene zakona... Pitanje je imaju li pravnici sva ta znanja. Mi držimo da nemaju – kaže izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Inače, aktualnom sastavu DIP-a mandat ističe 2015. godine.

>>DIP: Nismo bili nadležni za nadzor financiranja promdižbe u kampanji 2009.

>>Hrvatin: DIP nije mogao provjeriti račun Milana Bandića

Komentara 6

TH
than
21:44 03.11.2014.

Nisu problem pravnici ili ne znam tko vec, bitnije je da budu neutralni, odnosno posteni ljudi. No, u drzavi gdje tzv. neutralni ispijaju kavice sa stranackim vodjama.... Ne treba dalje... U SAD-u lijecnik ne smije niti cokoladu uzeti. Samo primjerr navodim. Kod nas se glumi neka demokracija, a u biti je sve teska korupcija...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:48 03.11.2014.

Ekipa bez škole bi se htjela ubaciti. Više im se ne da printati ni lažne diplome.

FI
Fisherman
01:41 04.11.2014.

Ajde malo prosvrljajte po googlu i vidjet cete sto je zapravo GONG. Hrpa Srba koje debelo placa vlada iz drzavnog proracuna, kao nesto rade kad su izbori a osnovna djelatnost im je reklamiranje i izrada elaborata koje narucuje drzava-dvostruko pljackajuu ovaj narod. Preporuka strucnjaka je : Hitno ukinuti , sto naravno nece biti slucaj dok god je ova srpska zgadija na vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije