Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Treba li nam uopće ovakva državna matura

Ilustracija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
14.07.2019.
u 18:46

Stalne izmjene pravila na državnoj maturi i loši rezultati učenika vode pitanju: trebamo li maturu ukinuti?

Dvije razine ispita, stalne izmjene pravila, neujednačeni kriteriji za svaku generaciju koja izlazi na ispit i, doslovce, „figa u džepu“ većeg dijela akademske zajednice – sve su to problemi koji su konačno izašli na površinu na desetu godišnjicu provođenja državne mature.

Ispit koji gimnazijalcima znači kraj srednjoškolskog obrazovanja, a strukovnjacima priliku da nastave s akademskim obrazovanjem, u prvi je plan stavio poražavajuće neznanje učenika, stavljajući tako na stup srama 8800 maturanata koji na ovogodišnjoj maturi nisu prešli prag iz hrvatskog i matematike, eliminirajući pritom potpuno odgovornost kreatora obrazovnih politika. Treba li stoga ukinuti državnu maturu?

Odgovor je jednostavan – ne. Trebamo tražiti odgovornost nastavnika, odgovornost Nacionalnog centra za provedbu ispita državne mature, ministara, političara i rektora. Naime, državna matura kao projekt bila je i više nego jasna antikorupcijska mjera uvedena kako bi se spriječilo upisivanje na fakultete “preko veza”, značila je redukciju zarađivanja na prijamnim ispitima i priliku za vrednovanje kvalitete, ne učenika, nego srednjih škola. Jer u školama se učenici pripremaju za najvažniji ispit u procesu školovanja – a uspješnost učenika na takvom ispitu za sve buduće generacije trebala je biti referencija kvalitete obrazovanja.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme: 

>> Velika analiza svih poslova ministra državne imovine Gorana Marića

>> Gotovinini suborci: General je bio još hladniji i rezolutniji nego u filmu

>> Kolinda Grabar-Kitarović godinu poslije o finalu u Rusiji

>> Odlazak radnika stvara probleme koje treba odmah rješavati

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
08:38 15.07.2019.

Nikako, djecu očeva partije izuzeti od škole, a uspješnost vrednovati količinom lajkova na Instagramu. Za ostale, treba ostati.

DU
Deleted user
21:09 14.07.2019.

Da hrvatski sustav obrazovanja ne valja nitko ne bi nasao posla vani ,od ovih sto su emigrirali.

AF
afer
21:52 14.07.2019.

TREBA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije