Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Treba li i u Hrvatskoj objavljivati iznose plaća i u privatnom sektoru?

naslovnica
Foto: VL
1/2
03.03.2015.
u 00:02

Objava plaće u Njemačkoj proizlazi iz Zakona o jednakosti plaća za muškarce i žene, što je u Hrvatskoj obveza, ali se i dalje ne poštuje svugdje

Treba sve biti transparentno i trebalo bi objavljivati plaće, ali... Otprilike tako glasi odgovor naših sugovornika na pitanje kako gledaju na plan Njemačke da Zakonom o izjednačavanju plaća muškaraca i žena uvede i obvezu poslodavcima da sve plaće moraju biti javne, bez obzira na to govori li se o javnom ili privatnom sektoru, kompanijama ili obrtnicima.

Sama bit tog njemačkog zakona u pripremi – izjednačavanje plaća – kod nas je već zakonska obveza, s obzirom na to da i Zakon o radu i Zakon o ravnopravnosti spolova propisuju da muškarci i žene moraju biti "jednako plaćeni za jednak rad i rad jednake vrijednosti".

Doduše, hrvatska zbilja obično je daleko od onoga što zakoni propisuju, pa kao i u drugim slučajevima, ono što zakon lijepo propisuje, mnogi ne poštuju.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Minimalna plaća u Luksemburgu 1923 eura. Evo koliko je u Hrvatskoj!

Foto: VLm

Komentara 9

NV
novo vriijeme
22:14 02.03.2015.

Trebaju ako primaju poticaje od države ili im je država garantira za kredite. Trebaju i ako ne plaćaju na vrijeme obaveze .

BA
bajo2
22:00 02.03.2015.

sta ima privatni sektor sa time.pa na zapadu,kada radis u jednm poduzecu,firmi,ili kako se to zove.ne zna nitko ko koliko zaradjuje od radnika.niti se o tome prica ,niti tko koga pita.koliko si sposoban dogovaras placu direktno sa sefom,ili mjenjas poduzece ako ti se cini da radis vise nego sto si placen.radnik ucjenjuje sefa,da i to ima ako netko nije znao!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:06 02.03.2015.

E da! Ali u Njemačkoj privatni sektor ima 2x više nego javni sektor i tamo tko hoće zaradit pare radi za privatnika i zato je sad to njima neki "tabu" kod nas bi to samo pokazalo koliko je dobar život na državnoj grbači i da kod privatnika radiš duplo više za duplo manju plaću. Usporedba sa Njemačkom mi je tragikomična.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije