Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

Treba dekriminalizirati pacijente koji su prinuđeni davati mito da bi spasili svoj život

Ilustrativna fotografija
import
28.10.2008.
u 13:08

Korupcije u zdravstvu ima manje nego što građani percipiraju, ali veća je nego što govori broj presuda na sudovima - procijenio je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije, na raspravi "Strategija i akcijski plan suzbijanja korupcije u zdravstvu" danas održane u Saboru.

Na raspravi koja je okupila dvadesetak osoba izravno povezanih sa zdravstvom, bilo da su ravnatelji bolnica, biviši ministri zdravstva, novinari koji se bave tom tematikom ili pak predstavnici sindikata, polučila je puno priče i istovrsnih ocjena kako je korupcija rak rana hrvatskog društva, pa tako i zdravstva u kojega se najviše upire prstom da je potiče.

No konkretne mjere, nakon dijagnosticiranja da su liste čekanja i javna nabava u zdravstvu najveći mamac korupcije, iznijelo je svega nekoliko sudionika rasprave.

- Treba dekriminalizirati pacijente koji su prinuđeni davati mito da bi spasili svoj život - kao prijedlog za suzbijanju korupije iznio je Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Prijedlog je imao i biviši ministar zdravstva, a aktualni predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Andrija Hebrang, napominjući da svaka zdravstvena ustanova, u cilju suzbijanja dezinformacija, mora imati svoj odjel ili osobu za medije, te pravovaljano putem njih reagirati na sve pojave korupcije koje mogu prerasti u eventualne neosnovane afere u medijima.

Hebrang: Javna nabava u zdrastvu ima sve manje primjedbi revizije
Rajko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a iznio je kako u Hrvatskoj svoj posao vrlo pošteno obavlja 70 tisuća zdravstvenih djelatnika, ali se sada gledaju kroz naočale dr. Šimića koji je bjegunac. I on je prstom prokazao javnu nabavu u zdravstvu kao jedno od žarišta korupcije, u kojoj se pak prema podacima Andrije Hebranga godišnje okrene i do tri milijarde kuna.

Hebrang je također procijenio kako su zadnjih godina nalazi državne revizije sa sve manje primjedbi na način javne nabave u zdravstvu, što govori, smatra predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, da stvari ipak idu na bolje.

Mito uzimaju liječnici i medicinske sestre, a mogle bi i čistačice
No, tako stanje u hrvatskim bolnicama ne vidi i Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstvenih djelatnika, koja ocjenjuje da mito ne primaju samo liječnici nego i medicinske sestre, tehničari, a čekamo samo kada će korupcijska hobotnica zahvatiti i čistačice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije