Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kopački rit

Trčali stotine metara po vodu, u opasnosti bili i vatrogasci i vozila

kopački rit  (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
20.03.2012.
u 15:15

Bio je to drugi najveći požar u ritu u zadnjih desetak godina. Više od 70 profesionalnih vatrogasaca i njihovih kolega iz nekoliko DVD-ova lavovski se borilo s opasnom buktinjom.

OSIJEK – Dan nakon što su nadljudskim snagama gasili vatru u rubnom dijelu Kopačkog rita, osječki vatrogasci popravljali su oštećenu opremu i vozila. Bio je to drugi najveći požar u ritu u zadnjih desetak godina.

– Vatrogasci su bili u opasnosti, cijevi su nam gorjele, prijetilo je i da nam vozila izgore. Ne sjećam se požara koji je tom silinom prijetio zaštićenom dijelu rita. U zadnji smo ga trenutak "uhvatili". Doslovce su nas metri dijelili od katastrofe – priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

Vatra je, naime, na tri mjesta probila nasip i prešla u zaštićeno područje koje je pod minama pa vatrogasci u njega ne bi mogli ući. Pomoć iz zraka nisu imali jer dva helikoptera iz Divulja zbog vjetra nisu mogla prijeći Velebit pa su na kopnu bili prepušteni sami sebi. Vjetar je bio jak, od pet do sedam metara u sekundi, a pred njima se prostiralo čak 300 hektara požarišta. Preko suhe i guste vegetacije plamen je "letio".

– Kad krene preko trske, doslovce ga ne možete trčeći stići. Vatrogasci su pješačili nekoliko stotina metara po mraku i bez osvjetljenja kako bi napunili spremnike s vodom i potom se vraćali – opisuje Banjan.

Više od 70 profesionalnih vatrogasaca i njihovih kolega iz nekoliko DVD-ova lavovski se borilo s opasnom buktinjom koja je izbila u nedjelju oko 20 sati u zaleđu Vardarca i proširila se na suhe ribnjake. Požar je u ponedjeljak oko 6 sati stavljen pod nadzor, no ujutro ga je razbuktao vjetar pa je slijedilo nekoliko dramatičnih sati. Ugašen je oko 18 sati, a DVD-ovi su dežurali i iduću noć. Prst krivice upire se u lokalno stanovništvo koje nekontrolirano pali raslinje. Šteta je ogromna, ali teško se može procijeniti u kunama.

– Izgorjela su staništa, pticama je prekinuto gniježđenje. Nikakvih leševa još nismo našli, divljač je uspjela umaknuti, no vjerojatno su stradali vodozemci i gmazovi – ističe Damir Opačić, glavni nadzornik rita.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
15:47 20.03.2012.

Zanimljivo, u Crnoj Gori u kojoj je prosječna dnevna temperatura viša nego kod nas, ne bijesne požari, nema ni jednog, ali da, oni nemaju \'kauboja\' koji se vraćaju na \'vekovna\' ognjišta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije