Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. dr. sc. Andrija Hebrang

‘Tražio sam pismenu osudu izjave Milanovića o ploči HOS-a’

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
12.05.2020.
u 19:00

Hebrang: Tražio sam glasovanje članova HGZ-a o osudi Milanovićeva čina internetom, na što je Miljavac rekao da mnogi generali ne znaju raditi s internetom!

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang reagirao je na intervju generala Pavla Miljavca za Večernji list od 5. svibnja, u kojem je, kako kaže, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) o njemu iznio niz neistina, kao i da ga je vrijeđao i klevetao. Hebrang tvrdi da je Miljavac iskrivio njegove riječi o predsjedniku Milanoviću.

"Prije svega, on raspravu skreće na pozdrav ZDS, o kojemu nikada nisam u HGZ-u prozborio ni riječi, te je očito da mi želi pripisati neke moje stavove o kojima ništa ne zna. Daje krive informacije o postrojbama HOS-a jer pripadnici tih postrojbi iznose neke po Miljavca neugodne detalje iz rata. Također, iznosi moje iskrivljene riječi o predsjedniku Milanoviću”, piše prof. dr. sc. Andija Hebrang.

Zaštita digniteta branitelja

“O njemu sam samo rekao da kada je na položaju vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske netko tko se nije uključio u obranu države, naš HGZ mora još jače bdjeti nad onim što nam je u Statutu Udruge naglašeno kao glavni zadatak, a to je zaštita digniteta i prava hrvatskih branitelja. Posebno me vrijeđa Miljavčeva neistinita poruka da želim politizirati HGZ jer očito ne poznaje Statut, koji ne daje mogućnost političkog djelovanja kroz HGZ. Politizacija HGZ-a je upravo to što on radi i zbog čega je odstupilo već nekoliko članova.

Umjesto da temeljem čl. 6. Statuta ostvaruje zaštitu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja, on uvodi politiku i bez konzultacija s članstvom donosi odluku da javno ne reagiramo na do sada najveću uvredu naših branitelja. Reakcija koju sam tražio bila je javna pismena osuda izjave predsjednika Milanovića, koji je za ploču s imenima mrtvih hrvatskih branitelja rekao da je treba baciti!

Tu izjavu osudile su gotovo sve braniteljske udruge i sama Vlada, a P. Miljavac uvodi politiku gdje joj nije mjesto i odbija javno iznijeti takvu osudu. Kao razloge spominje koronu i potres što je ravno sarkazmu. Ne sjećamo se korone i potresa kad je odbio osuditi izbacivanje biste našeg vrhovnog zapovjednika dr. Tuđmana. Jedino politički ili osobni razlozi mogu biti uzrokom takvog flagrantnog kršenja Statuta HGZ-a! Svjestan toga, uvredljivo konstatira da ja želim politizirati HGZ, kao da mi dvadeset godina u vrhu hrvatske politike nije bilo dosta.

To je dovoljno vremena da se upoznaju ljudi i događaji, pa mi je potpuno jasno zašto se sada P. Miljavac u poodmaklim godinama želi uključiti u politiku. No to ne smije biti preko leđa mrtvih hrvatskih branitelja! Da bi svemu dao lažni sjaj, izmišlja da je o mom zahtjevu sa mnom razgovarao "punih osam dana“! Budući da mu je bliski član obitelji u poziciji da to ostvari, molim ga da objavi snimke tih razgovora. Istina je sasvim drukčija. 

Odluka o izlasku iz Udruge

Nakon što se dugo nije javljao na mobitel, imali smo jedan vrlo kratak razgovor. Idući dan, nakon više pokušaja, javio se i rekao da može samo kratko razgovarati jer mu je mobitel prazan! Tražio sam glasovanje članova HGZ-a o osudi Milanovićeva čina internetom, na što je rekao da mnogi generali ne znaju raditi s internetom! U razgovoru s Vašom novinarkom zatajio je važne činjenice, a to je da je odbio HGZ-ov javni prosvjed zbog odličja koje je Milan Bandić htio dati Budimiru Lončaru, krivcu za embargo na nabavu oružja na početku srpsko-crnogorske agresije.

Još strašnije bilo je Miljavčevo odbijanje javnog pismenog prosvjeda kada je predsjednik Milanović izbacio iz Ureda bistu predsjednika Tuđmana, koji nas je pobjedonosno vodio kroz rat i promovirao u generale.

Budući da je ovo treće značajno kršenje Statuta, donio sam neopozivu odluku o izlasku iz Udruge koju njezin predsjednik politizira, i to preko ploče s imenima mrtvih hrvatskih branitelja.

Znam sve motive i razloge za takvu politiku Pavla Miljavca, ali neke granice između osobnih interesa i zaštite digniteta Domovinskog rata ipak postoje”, zaključuje prof. dr. sc. Andrija Hebrang.

Ključne riječi

Komentara 18

RI
rimac444
20:56 12.05.2020.

Dok ne provedemo lustraciju razni milanovići će širiti mržnju, raspodjelu, ili mi ili oni, a zna se tko su oni i kakve hipoteke zločina kriju, kakve istine kriju.

Avatar anlaser
anlaser
20:48 12.05.2020.

Ovaj laže čak i o laži ,Njegove izjave o laganju , laži i lažima zasluzuju izdvojeno psihijatrijsko mišljenje .

IP
ISKRENI_PARTIZAN
19:59 12.05.2020.

Milanović je najlošiji predsjednik države u modernoj Hrvatskoj povijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije