Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Sirovatka:

“Tražim smjenu 50 koordinatora za državnu maturu”

matura
Tomislav Miličević/Pixsell
07.09.2011.
u 18:48

Školskim koordinatorima ravnatelj zamjera sporost te nedostupnost i maturantima i prosvjetnim vlastima.

Pedesetak školskih koordinatora za državnu maturu taj posao sljedeće školske godine neće obavljati. Njihovu smjenu prije dva dana bez obrazloženja je zatražio ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

– Da, neki školski koordinatori nisu bili na razini zadatka i zamolio sam ravnatelje da za sljedeću godinu na ta mjesta postave nove ljude. Mogu to biti njihovi zamjenici ili netko drugi za koga u školama procijene da će dobro i savjesno obaviti taj posao – potvrdio nam je jučer Sirovatka, naglašavajući ipak da se nije radilo o velikim propustima te da je velika većina koordinatora svoj posao odradila vrlo profesionalno i korektno. Od 360 koordinatora, smijenjeno je pedeset.

Kašnjenja i izostanci

– Neki od njih kasnili su s dostavom ispitnih materijala, drugi nisu bili u školama kad su učenici pisali predmetne prigovore, neki nisu bili dostupni učenicima za određena pitanja i objašnjenja, a poneki nisu bili dostupni ni nama iz Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u vrijeme kad je to bilo nužno radi pravodobnog obavljanja posla – objašnjava Sirovatka.

Potvrdio je, također, da je među smijenjenima i koordinator iz zadarske Gimnazije Jurja Barakovića, u kojoj se podigla velika afera zbog sumnje da su učenici međusobno prepisali esej iz hrvatskog jezika.

Sumnja ostala

Iako se identičnost eseja poslije tumačila činjenicom da je učenike za ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi pripremala ista profesorica, ipak je ostao tračak sumnje da je bilo nepravilnosti pri samom pisanju. Među maturantima u svibnju i lipnju intenzivno su kolale priče da se u pojedinim gimnazijama prepisivanje toleriralo, a sve kako bi učenici postigli što bolje rezultate te i škola samim time dospjela među one najbolje. Nastavnici i ravnatelji gimnazija to su žestoko demantirali.

– Ponavljam, nije bilo dramatičnih nepravilnosti, a koji su razlozi za smjenu koordinatora detaljnije ću napisati u obrazloženjima koja su zatražili ravnatelji njihovih škola. Nama jednostavno trebaju koordinatori koji će biti ažurniji i dostupniji svima, i učenicima i nama – zaključio je ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
ProfesorProfic
15:39 08.09.2011.

Tko je odgovoran za sporost NCVVo-a? Tko je odgovoran za neažurnost web stranica NCVVO-a u dijelu za ispitne koordinatore? Tko je odgovoran za pogrešne upute za jesenski rok državne mature? Tko je odgovoran za zbunjenost i neinformiranost ispitnih koordinatora? Tko je odgovoran za nemogućnost kontaktiranja helpdeska i NCVVO-a u vrijeme ispita? Tko je odgovoran za nejasnoće u Pravilniku o državnoj maturi? Tko je odgovoran što se informatika ne pita na državnoj maturi? Tko je odgovoran za stare planove i programe u gimnazijama? Tko je odgovoran za greške u ispitima? A ravnatelju se pošalje zabrana imenovanja koordinatora bez obrazloženja. I navodno će ravnatelji dobiti razlog. Zar koordinator nije čovjek i ne zaslužuje objašnjenje?

PR
ProfesorProfic
15:40 08.09.2011.

Tko je odgovoran za pokušaj slanja dežurnih nastavnika u druge škole, pa slijedeći dan ukidanja te obavijesti?

DO
Dolanc
22:15 08.09.2011.

Sirovatka to može tražiti tek kad smijeni svoje nesposobne ali kradezeu podobne kadrove iz NCVVO. Oni su ogledni primjeri neznanja, bahatosti i javašluka najgore vrste, mobinga, nepotizma i sukoba interesa zbog čega su otamo otišli stručni i pametni. Preskupa igricaa koju već 6 godina plaćaju građani RH i što je najgore, nedužni učenici čiju sudbinu takvi kroje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije