Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović

Tražim promjene u proračunu i imam 15 ruku Mosta

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2016.
u 10:12

Lovrinović kaže i da bi prva godina mandata trebala biti najznačajnija za promjene

Ivan Lovrinović, ekonomski strateg i zastupnik Mosta jutros je u emisiji Novi dan televizije N1 govorio o novom proračunu koji bi trebao biti usvojen danas na Vladi.

Lovrinović kaže i da bi prva godina mandata trebala biti najznačajnija za promjene. – Uzmite zdravstvo – što bi ministar financija trebao napraviti da sreže milijardu-dvije kad ne zna stanje? Mi nikada nismo proveli reformu zdravstva kako treba. Sanacijski upravitelji bolnica su liječnici. Oni to ne razumiju i ne znaju ekonomiju. Kad govorimo u tom kontekstu o proračunu, ja bih rekao da u proračunu treba rezati ono što najbrže raste i razvija se, a najbrže rastu, kao karcinom, kamate na kredite na javni dug koji je država kumulirala.

Na pitanje što bi se dogodilo na tržištu kad bi HNB u monetarnoj emisiji tiskao 5 mlrd. kuna za pokrivanje dugova, Lovrinović kaže:

– To ne znači novu emisiju novca. To je zamjena skupog duga jeftinim dugom i to se ne može napraviti bez HNB-a. Zato Hrvatska mora provesti monetarnu reformu. O svemu se drugom više priča nego o poziciji HNB-a i zato je njezina asistencija sada neophodna, ali smo vidjeli da su vlade to potpuno pustile po strani.

Unatoč najavama smanjenja troškova države, rashodi su u proračunu za 2016. porasli za 2 mlrd. kuna.

– Ne sviđaju mi se izjave da treba ići u novo zaduživanje. Most je rekao da neće ići u to. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi dok se ne prodiskutira svaka stavka u Saboru.

Na pitanje može li se sadašnji prijedlog proračuna promijeniti u Saboru, Lovrinović kaže:

– Zašto ne? Ako imate argumente svatko će prihvatiti ono što je razumno. Javnost je osjetljiva na dodatna zaduživanja pa kaže što smo tu novo napravili, svatko se zna zadužiti i trošiti. Mi ćemo u Mostu inzistirati na racionalizaciji pa do velikih ušteda.

Rekao je i da misli da ima podršku svih 15 članova Mosta. – U Mostu razumijemo da ćemo, ako se ne uhvatimo u koštac s reformama, biti kažnjeni na političkom tržištu. Nije to jednostavna pozicija, puno je interesa i Most nema takvu snagu. Ne smije se dopustiti da prolazi ono što ne smije proći i tu će nas ljudi prepoznati. U politici postoje konsenzusi – tamo gdje se ne može to napraviti to je pitanje vlastitog obraza i vjerodostojnosti, a ako ne držite do obraza, brzo ćete biti kažnjeni.

>> UŽIVO Proračun danas na Vladi, Orešković: Idemo dalje raditi

Komentara 100

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:49 10.03.2016.

Ma slažem se sa dobrim idejama, molim sve u vladi kao i večinu u Saboru da pripaze samo da se ne raspadnu jel komunisti čekaju samo "zarez" da se ubace i nastave sa uništenjem sveg Hrvatskog. Ne dopustimo im da nas zajašu i unište. Pozdrav dobrim ljudima

ST
stefj
10:47 10.03.2016.

Nevjerojatno... Ajd nek sruši proračun pa da idemo na nove izbore. Do sada najbolji potez Mosta bio je što su Lovrinovića maknuli iz vlade, no očito ga ne mogu maknuti iz medija i sabora... To je onaj tip socijalističkog ekonomista još iz prošlog sustava koji bi raznim eksperimentima vodio državu i sve podredio državi. On bi uzeo sve privatne novce koje može, novce iz neovisnih institucija i još tko zna gdje sa strane da nahrani nezasitni državni aparat. Uzeo bi i drugi stup, uzeo bi i novce iz HNB-a, a nisu sigurni niti novci s računa građana... S njime bismo lijepo dobili Hrvatski scenarij, koji bi bio kombinacija Grčkog, Argentinskog, Jugoslavenskog i tko zna još kojeg scenarija. Izgleda da čovjek želi napraviti sve da ga pamte kroz povijesne udžbenika, pa makar to bilo po negativnom... Ma, taj amatersko-populistički Mostov pristup još nije viđen na ovom području.

Avatar Izdajnik
Izdajnik
10:28 10.03.2016.

Ovo je izgubljen čovjek. Ima ruke ali nema mozak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije