Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Traži se žurno donošenje protumafijaških zakona u Federaciji BiH

03.11.2008.
u 11:30

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo u ponedjeljak je uputio inicijativu za žurno donošenje paketa protumafijaških zakona radi učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala, ne samo u BiH nego i u regiji.

Iz Kebina Ureda u Sarajevu priopćeno je kako je inicijativa, upućena federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću, rezultat najnovijih zbivanja u Hrvatskoj koja su pokazala kako je i BiH postala sigurnim utočištem za brojne kriminalce.

- Najnovija zbivanja u Hrvatskoj i nezainteresiranost pojedinih državnih tijela vlasti i ustanova zaduženih za sigurnost doveli su u BiH kao u sigurnu oazu 50-ak okorjelih kriminalaca i zločinaca, članova razbijenih mafijaških organizacija iz Hrvatske i Srbije - piše u Kebinoj izjavi.

Potpredsjednik Federacije BiH također upozorava kako je riječ o osobama uvježbanim i opremljenim za izvođenje i najtežih terorističkih djela. Ocijenio je kako u ovom trenutku ni FBiH, ali ni država BiH nemaju potrebna zakonska sredstva za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala.

Dodao je kako će stoga zatražiti i da Parlament Federacije BiH potakne Parlament BiH na raspravu o borbi protiv organiziranog kriminala ne bi li se i na državnoj razini poduzele potrebne mjere.

Osumnjičeni Milovanović još uvijek u BiH?
Željko Milovanović, osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu Nacionalovih djelatnika Ive Pukanića i Nike Franjića, još uvijek se krije u Bosni i Hercegovini, a policija je za njim u nedjelju oko ponoći tragala na području Višegrada, objavio je u ponedjeljak sarajevski Dnevni avaz.

List prenosi kako su na područje Višegrada prošle noći poslane pojačane snage policije Republike Srpske nakon anonimne telefonske dojave da se Milovanović nalazi upravo tamo te da se sprema prijeći granicu i pobjeći u Srbiju.

Zapovjednik lokalne policijske postaje Zoran Uščumlić potvrdio je kako su na graničnim prijelazima bili raspoređeni pripadnici posebne policijske postrojbe te da je vršena pojačana provjera vozila i putnika koji su se kretali prema Srbiji.

U policiji RS-a vjeruju kako je Milovanović ipak i dalje na teritoriju BiH, a pretpostavljaju i kako je anonimna dojava mogla biti tek pokušaj odvlačenja pozornosti sa stvarnog mjesta njegova skrivanja.

U Posebnom tužiteljstvu RS-a i dalje vjeruju kako je Milovanović pobjegao policajcima koji su ga pokušali uhititi u petak u Doboju jer su mediji u Hrvatskoj prerano objavili informacije koje ga dovode u vezu s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića.

Takvu ocjenu iznio je voditelj Odjela za istrage u Posebnom tužiteljstvu RS-a Darko Ilić.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu do sada nije potvrdilo kako je Milovanović imao dokumente koje je izdala vlada SAD-a, kako su ranije naveli dužnosnici policije RS-a.

Tijekom pretresa kuće koju je koristio u Doboju policija je zapravo pronašla putovnicu na njegovo ime koju je izdala nevladina udruga The World Service Authority. Ta udruga, što ju je utemeljio bivši glumac Garry Davis, promovira ideju postojanja državljana svijeta te izdaje takve putovnice koje prihvaća veliki broj zemalja.

Mediji u BiH i u ponedjeljak nastavljaju objavljivati veliki broj potankosti vezanih uz Milovanovićev život u Doboju. On je tako, navodno, radio u lokalnoj pekarnici iako to vlasnik Milan Milačak negira.

Oni koji su Milanovića poznavali iz viđenja tvrde kako je sa suprugom i sinom živio uglavnom povučeno, a primijetili su kako je često mijenjao skupocjene automobile.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije