Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darovi

Traži se procjenitelj slike od jantara iz Ukrajine

'12.04.2013., Cakovec - Zupan Ivan Perhoc i ukrajinski guverner Vasyl Bertash potpisali povelju prijateljstva.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
24.04.2013.
u 07:58

U županiji se muče kako izračunati vrijednost slike koju je guverner Rivnenske oblasti Vasyl Bertash darovao županu Ivanu Perhoču



Međimurska županija traži procjenitelja koji će izračunati vrijednost umjetničke slike koju je guverner ukrajinske Rivnenske oblasti Vasyl Bertash darovao kolegi županu Ivanu Perhoču! Posebnost slike je u tome što je izrađena od velikog broja komadića jantara, minerala iz skupine fosilnih smola, koji se u tom dijelu Ukrajine može pronaći u tridesetak nijansi boja.

- U tijeku je pronalaženje procijenitelja koji će moći reći koja je vrijednost te umjetniine. Evidentno je da će biti veća od 500 kuna, pa će sigurno postati imovina Međimurske županije - kaže pročelnik Upravnog odjela za poslove župana David Vugrinec. Slika od jantara, koja prikazuje krajolik u Rivnenskoj oblasti, jedan je od neuobičajenijih darova koje su u Međimurje donijela strana i domaća izaslanstva. Kako je otkrio guverner Bertash, u njegovom domovini komadiće tog minerala stavljaju čak i u votku, kako bi dobila poseban okus.

Istražili smo što u Međimurskoj županiji rade s darovima koje donose razni dužnosnici i delegacije. - Svi darovi koje su tijekom mandata dobili župan, zamjenici župana i predsjednik Skupštine, a prelazili su ukupnu vrijednost od 500 kuna, evidentirali su se kao imovina županije i nalaze se u upravnoj zgradi - pojašnjava Vugrinec. Riječ je o raznim umjetničkim slikama, knjigama, rukotvorinama...

Zamjenik župana Matija Posavec obično daruje autohtone suvenire od terakote, bučino ulje, vina i svetomarsku čipku. Dužnosnici iz Hrvatske u pravilu ne daruju predmete vrjednije od 500 kuna. Uglavnom se radi o hrani i piću, monografiji ili fotomonografiji, te suveniru.

- Naš je običaj da knjige koje dobijemo dajemo čakovečkoj knjižnici i čitaonici, a u novije vrijeme i Međimurskom veleučilištu - kaže Vugrinec. Dužnosnicima ispod ranga ministra uglavnom ne daruju predmete vrjednije od 200 kuna.

- Predsjedniku, premijeru, predsjedniku Hrvatskog sabora poklonili smo umjetničke slike s međimurskim motivima. Vrijednost tih poklona nije prelazila 750 kuna - otkriva pročelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije