Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Epidemiolozi optimistični: Predviđa se skori kraj epidemije u Srbiji

Autori: Vecernji.hr, Hina
02.06.2020.
u 19:25

U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježen jedan smrtni slučaj od koronavirusa i 24 novozaražena

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 6,2 milijuna ljudi. Zabilježeno je najmanje 375.000 smrtnih slučajeva.

19:15 - U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježen jedan smrtni slučaj od koronavirusa i 24 novozaražena covidom-19 među 4372 testirane osobe, dok članovi kriznog stožera predviđaju skoro kraj epidemije.

Zbog infekcije koronavirusom u covid bolnicama liječi se još ukupno 475 osoba, od kojih je 10 u teškom stanju i na respiratorima.

Zdravstvene vlasti najavljuju da će zbog postupnog slabljenja epidemije uskoro još dva klinička centra, u Beogradu i Zemunu, izići iz sustava covid bolnica i vratiti se redovitom režimu rada, a od srijede se zatvara privremena bolnica i na novosadskom velesjamu.

Broj oboljelih od početka epidemije dosegnuo je, s današnja 24 slučaja, ukupno 11.454, od covida-19 oporavilo se 6766 osoba, a umrlo je 245 oboljelih. 

Epidemiolozi tvrde kako pad broja novozaraženih pokazuje da epidemija koronavirusa u Srbiji ulazi u završnicu i tijekom sljedeća dva tjedna očekuju prve dane bez novooboljelih.

19:05 - Zbog novih globalnih uputa o fizičkom distanciranju, uvedenim kako bi se sigurno pokrenuo zračni promet tijekom pandemije koronavirusa, u nekim zračnim lukama putnici će prije leta morati dolaziti još dva sata ranije, rekla je šefica skupine međunarodnih aerodroma u utorak.

"Na velikim aerodromima s malim volumenom prometa putnici neće trebati dolaziti ranije na aerodrom zbog socijalne distance", rekla je novinarima Angela Gittens, glavna ravnateljica Međunarodne udruge zračnih luka (ACI).

"Na manjem aerodromu ili na aerodromu na kojemu se stvaraju gužve, rekla bih da će biti potreban dodatni sat ili čak dva sata", rekla je Gittens

13:18 - Kineski grad Wuhan, gdje je pandemija koronavirusa najprije počela, nije prijavio nijedan novi slučaj Covida-19, no pronađeno je 300 asimptomatičnih nositelja nakon što je grad testirao većinu od svojih ukupno 11 milijuna stanovnika, objavili su u utorak gradski dužnosnici.

Vlasti su pokrenule ambicioznu kampanju testiranja diljem grada 14. svibnja, i time je pokriveno 9.9 milijuna ljudi, nakon što je niz novih slučajeva izazvao strah od drugog vala zaraze.

No u kampanji koja je trajala do 1. lipnja nisu pronađeni novi slučajevi Covida-19, bolesti koju izaziva koronavirus, rekli su dužnosnici novinarima.

Po njihovim riječima, otkriveno je da asimptomatski prijenosnici nisu zarazni, budući da nisu ostajali tragovi virusa na stvarima koje je koristilo tih 300 ljudi, poput njihovih maski, četkica za zube i mobitela, ili kvaki na vratima i dugmadi na dizalima koje su dirali.

Kina ne računa asimptomatske prijenosnike - ljude koji su zaraženi virusom, no ne iskazuju simptome bolesti - kao zaražene slučajeve. Grad središnje Kine i glavni grad provincije Hubei, stavljen je u karantenu 23. siječnja. Karantena je ukinuta 8. travnja.

Wuhan je od svih drugih gradova u Kini bio najsnažnije pogođen i računa se da se u njemu dogodila većina od ukupno 4.634 smrtnih slučajeva i ukupno od 83.022 slučajeva zaraze koji su prijavljeni u kontinentalnoj Kini.

Testiranje cijelog grada koštalo je 900 milijuna juana (860 milijuna kuna).

13:17 -  Italija je pokrenula aplikaciju za pametne telefone koja šalje građanima poruke upozorenja ako su u blizini osobe zaražene koronavirusom.  Softverska aplikacija dostupna je za besplatno preuzimanje, priopćilo je kasno u ponedjeljak ministarstvo zdravstva..

Funkcije aplikacije bit će aktivirane 8. lipnja, u početku u regijama Abruzzu, Liguriji, Markama i Apuliji, prije nego što budu dostupne u drugim regijama. Aplikacija, nazvana Immuni, temelji se na bluetooth tehnologiji, a razvila ga je tvrtka u Milanu.

Italiju je posebno teško pogodila pandemija koja se pojavila u veljači, a Lombardija je epicentar izbijanja. Do 1. lipnja Agencija za civilnu zaštitu prijavila je 33.475 smrtnih slučajeva zbog virusa i 233.000 zaraženih osoba.

Ministarstvo zdravstva obavijestilo je građane da je aplikacija razvijena u skladu s europskim i talijanskim zakonima o zaštiti podataka, nakon što su aktivisti izrazili zabrinutost.

Države širom Europe testiraju primjenu sličnih aplikacija nastojeći spriječiti širenje virusa.

12:25 - Broj zaraženih koronavirusom u Čileu prešao je 100.000, pokazuju u utorak podaci Sveučilišta Johns Hopkins. 

U toj južnoameričkoj zemlji umrlo je više od 1.100 oboljelih.

Veći dio područja oko glavnog grada Santiaga tjednima je u karanteni kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da pandemija u Latinskoj Americi još nije dosegla svoj vrhunac. 

Osim Čilea, veliki broj zaraženih imaju Brazil, Peru i Meksiko, navodi WHO.

Veliki je pritisak na zdravstvene sustave u tim zemljama. U Čileu je udruženje liječnika prije nekoliko dana upozorilo na veliki pritisak na bolnice, zauzeti su gotovo svi kreveti na odjelu intenzivne skrbi.

Sveučilište Johns Hopkins redovito ažurira podatke o novooboljelima pa zato pokazuju višu stopu zaraze nego službene brojke WHO-a. No, nedavno su ispravili neke podatke o zaraženima, odnosno smanjili ih.

11:39 - Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Velikoj Britaniji u utorak se približio 50 tisuća, što potiče razloge za zabrinutost premijera Borisa Johnsona koji pokušava ublažiti restriktivne mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Broj smrtnih slučajeva sada je točno 49.646, što uključuje najnovije podatke iz Engleske te Walesa kao i prijašnje podatke iz Škotske i Sjeverne Irske, navodi Reuters.

U ožujku je glavni znanstveni savjetnik britanske vlade procijenio kako bi zadržavanje broja smrtnih slučajeva ispod 20 tisuća bio "dobar ishod", no već u travnju vlada je kao najgori scenarij smatrala onaj po kojemu bi broj umrlih dostigao upravo 50 tisuća.
U britanskoj su vladi na stajalištu kako je najvažnije to da je zdravstveni sustav izdržao teret, unatoč činjenici da su napravljene neke greške u upravljanju najvećom zdravstvenom krizom u zemlji nakon one iz 1918., prouzročene španjolskom gripom.

Brojke objavljene u utorak uključuju sve dostupne slučajeve kod kojih je smrt mogla biti povezana sa zarazom koronavirusom, poput pacijenata s ranijim respiratornim oboljenjima.

11:15 - Britanska vlada planira do kraja lipnja zamijeniti karantenu za putnike koji stižu u zrakoplovne luke, a kao opcija se pojavili su se zračni mostovi, izvijestio je Telegraph. Zračnim mostovima želi se omogućiti dolazak u Britaniju ljudima iz zemalja s niskom razinom rasprostranjenosti infekcije. Ministarstvima prometa i unutarnjih poslova naloženo je da planiraju njihovo uvođenje do kraja mjeseca, piše u Telegraphovom članku.

Britanska karantena za putnike koji dolaze iz inozemstva uvodi se od 8. lipnja, izjavila je u svibnju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel. Svi putnici, uključujući Britance, morat će u samoizolaciju od 14 dana te nadležnim službama iznijeti detalje o tome gdje će boraviti.

Ti planovi naišli su na kritike zrakoplovnih kompanija, poslovnih udruženja i političara.

11:00 -  Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u Mariboru  u utorak je određena 14-dnevna karantena, nakon što je jednom od njih dijagnosticirana zaraza koronavirusom. Više pročitajte OVDJE.

6:40 - Singapurska vlada želi do kraja godine osigurati više stambenog prostora za oko 60 tisuća radnika migranata kako bi ublažila problem smještaja u prepunim spavaonicama koje su pospješile širenje zaraze koronavirusom.

Zemlja s 5,7 milijuna stanovnika bilježi više od 35 tisuća slučajeva zaraze i time je pri vrhu neslavne ljestvice u Aziji, najvećim dijelom zbog širenja virusa u pretrpanim spavaonicama s krevetima na kat, u kojima živi više od 200 tisuća radnika uglavnom iz južne Azije.

Vlada im namjerava osigurati više stambenog prostora privremenim građevinskim konstrukcijama koje se u kratkom roku mogu sastaviti sistemom modula.

Privremeno će opremiti i neiskorištenu državnu imovinu, poput nekadašnjih škola i praznih tvornica, objavila su u ponedjeljak ministarstva za rad i nacionalni razvoj. Spavaonice su praktično rješenje za smještaj radnika migranata s obzirom na manjak prostora u Singapuru ali vlada želi poboljšati standard smještaja.

Testiraju nove standarde, uključujući više 'kvadrata' po stanaru, manje kreveta u sobama i više zahoda i kupaonica. Na dulji rok planiraju izgraditi nove trajne spavaonice za nekih 100 tisuća radnika, što bi moglo potrajati nekoliko godina. U sljedećih godinu-dvije trebalo bi ih biti izgrađeno 11.

Država proučava i mogućnost gradnje i iznajmljivanja spavaonica. Trenutno ih grade i njima upravljaju privatne tvrtke. Dozvolu za povratak na rad dobilo je oko 40 tisuća radnika migranata od kojih su mnogi preseljeni iz spavaonica u alternativni smještaj. Oko polovina njih bila je zaražena koronavirusom i oporavila se od bolesti.

6:30 - Čelnici G20 moraju se sastati što prije kako bi pomogli siromašnim zemljama prevladati krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, poručuju znanstvenici, zdravstveni stručnjaci i nekadašnji politički dužnosnici.

Oko 440 milijuna ljudi nalazi se na pragu siromaštva a njih 265 milijuna prijeti neishranjenost zbog ekonomske krize koju je prouzročila pandemija, ističe 225 potpisnika otvorenog pisma.

Među njima su nekadašnji britanski premijer Tony Blair, bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i ministar financija Hans Eichel, te bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i nekadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

G20 trebao bi se sastati u studenom ali mora pomaknuti datum skupa "jer je distribuiran tek djelić od ukupno 2.500 milijardi dolara potrebih siromašnim zemljama", poručuju. Pozivaju članice G20 da restrukturiranjem duga oslobode siromašnim zemljama 80 milijuna dolara za borbu protiv Covida 19 i obećaju dodatnih 1.000 milijardi pomoći zemljama koje su se našle u zdravstvenoj krizi.

Do četvrtka trebali bi osigurati i sedam milijardi dolara za globalni fond za cjepivo, tvrde.

"G20 predstavlja 85 posto nominalnog svjetskog BDP-a, što znači da ima kapaciteta da predvodi mobilizaciju resursa u potrebnim razmjerima", poručili su potpisnici otvorenog pisma.

"Ako se čelnici G20 uskoro ne sastanu putem Interneta, i to puno prije kraja studenog, u globalnom vodstvu nastat će vakuum baš u trenutku kada je najpotrebnije da se nešto poduzme na globalnoj razini", ističe bivši britanski ministar financija Gordon Brown.

Ako se ništa ne učini, prijeti opasnost drugog vala Covida iz najsiromašnijih zemalja, upozorava.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
neboiznadzagreba2
19:32 02.06.2020.

Hrvatska će čak i u proglašavanju kraja epidemije biti zadnja u Europi.

Avatar SharonPO87
SharonPO87
13:42 02.06.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​​​.​​k︆︅︆︅︆︅​​​i​​​s​​s​​​​t​​​​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije