Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepušteni sami sebi

Apel psihijatrijske bolnice: Pomozite nam, liječimo djecu u teškim uvjetima!

Na jednoj etaži smještena su djeca od 6 do 14 godina (kapacitet 16 kreveta), a na drugoj adolescenti od 15 do 18 (kapacitet 21 krevet)
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
24.09.2016.
u 13:00

Nekoliko mjeseci prošle godine popunjenost odjela bila je 122 posto, pa i veća kad bi se poštovali pravilnici

S djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju se njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade... Maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada nema indikacija da na takvom odjelu trebaju nastaviti liječenje... Djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih... Bolničko dvorište nije ograđeno i zbog toga ne mogu svi pacijenti ići u šetnju pa se događa da neka djeca dugo vremena ne osjete svježi zrak... Zbog prostornih i kadrovskih uvjeta nije moguće organizirati prehranu na samom odjelu pa djeca tri puta dnevno izlaze izvan njega, u podrum psihijatrijske bolnice gdje je smještena blagovaonica, što zbog povećanog rizika od bijega predstavlja i sigurnosni problem...

Najteži i akutni slučajevi

Ove alarmantne i dramatične rečenice nalaze se u izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović, a oslikavaju stanje u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj ulici u kojoj se liječe djeca s duševnim smetnjama u dobi od šest do 18 godina. Apel da rade u nemogućim uvjetima odaslan je iz same bolnice, i to na devet adresa, između ostalog i pučkoj pravobraniteljici čiji je tim u lipnju nenajavljeno došao u Kukuljevićevu gdje su razgovarali s ravnateljicom i nekoliko pacijenata, pregledali dokumentaciju i obišli bolnički odjel koji se prostire na dvije etaže i gdje je smješteno 37 kreveta (25 za akutne i 12 za kronične pacijente). Taj je odjel organiziran kao zatvoreni psihijatrijski odjel i jedini je takav za djecu u Hrvatskoj. Psihijatrijska bolnica u vlasništvu je Grada Zagreba, a djeca ovdje na liječenju ostaju u prosjeku dva mjeseca. U izvješću pučke pravobraniteljice navodi se da je liječenje u sadašnjim uvjetima neodrživo, da predstavlja kršenje prava djece i da treba žurno osigurati nove prostore Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

“Na jednoj etaži smještena su djeca od 6 do 14 godina (kapacitet 16 kreveta), a na drugoj adolescenti od 15 do 18 godina (kapacitet 21 krevet).

Psihijatrijska bolnica na liječenje prima velik broj pacijenata iz tercijarnih zdravstvenih ustanova, prvenstveno iz KBC-a Zagreb i KBC-a Split, ali u pojedinim slučajevima i iz KBC-a Rijeka i KBC-a Osijek, zbog nemogućnosti zbrinjavanja akutnih i najkompliciranijih slučajeva u njihovim zavodima i odjelima za dječju i adolescentsku psihijatriju.

Stoga se nerijetko događa da se roditelji koji ne žive u Zagrebu ili okolici ne mogu uključiti u liječenje, što predstavlja velik problem i negativno se odražava na tijek i ishod liječenja...”, navodi se u izvješću. Tijekom nekoliko mjeseci prošle godine popunjenost na odjelu bila je 122 posto, a kada bi se poštovali pravilnici kojima se propisuju minimalni uvjeti o prostoru koji bi djeca ovisno o spolu i dobi trebala imati, stvarni bi kapacitet bio 30 posto manji od sadašnjeg.

Još zatvorenih odjela

“Ova ustanova u vlasništvu je Grada Zagreba, no s obzirom na to da pruža usluge pacijentima iz cijele RH, osim Grada, nadležno ministarstvo treba se što žurnije uključiti u rješavanje problema koji su prvenstveno uzrokovani neadekvatnim prostornim uvjetima u kojima se odvija rad psihijatrijske bolnice. U KBC-u Zagreb, KBC-u Rijeka, KBC-u Osijek treba ustrojiti dio odjela koji bi bio zatvorenog tipa kako bi se liječenje djece moglo provoditi što bliže njihovim obiteljima.

Ne upućivati na zatvoreni odjel PB pacijente kojima takvo liječenje nije potrebno, odnosno omogućiti da psihijatrijska bolnica te pacijente može uputiti na odgovarajuće odjele ustanova koje ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba”, savjetuje pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

>> Svjetski uvjeti za palijativnu skrb psihički oboljelih

Komentara 9

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:13 24.09.2016.

Milijuni kuna odlaze raznim pupavcima i udrugama koje rade protiv ove države, a hrvatska djeca se liječe u nehumanim uvjetima. Do kada tako? HDZ=SDP=KPH

DU
Deleted user
13:50 24.09.2016.

Uzasno za procitati. Kako je tek djeci pacijentima?! Jedino ne znam zasto iz svih dijelova Hrvatske dolaze na lijecenje u Zagreb? U Zagrebu je najveci prirez, pa gradani koji tu zive sudjeluju u financiranju. Jedinice lokalne samouprave trebaju raditi na prosirenju svojih bolnica - kapaciteta, odjela. Neka i oni povuku novce iz EU fondova. Iz do sada videnog proizlazi da na lokalnoj razini nisu sposobni za nista, osim prihode podijeliti u place.

OS
osica
15:07 24.09.2016.

Nemam komentar ,osim " Tu pored nas (ne u Africi) , neka djeca strašno pate. Ovo je prestrašno. Čovjeku se srce stegne . Toliko nesretnih sudbina od 6 do 14 godina. Dobro da ste to objavili , "valjda će se će se naši ma mu ti pokrenuti" . Sramota svih naših elita. Ni jednom građaninu Hrvatke nije svejedno i ja se osijećam danas loše zbog toga. Pokrenite suvislu akciju i počnite riješavati problem, građani neće ostati gluhi, kao "neki sve ove godine " . Neusporedivo, ali ako pomažemo azilu, vjerujem da ćemo i djeci . Jadni nisu krivi za bolest "oštećeni su tamo gdje su bili najslabiji". Zavrijeđuju našu pomoć, pažnju , sve da ozdrave, tako su mladi...Život je pred njima, van bolnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije