Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISALA POLITIČARIMA

Razočarana Splićanka: Je li se itko upitao gdje ćemo s djecom ako se zatvore privatni vrtići?

Zagreb: Vrtić zatvoren na dva tjedna jer je jedno dijete zaraženo koronavirusom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
02.05.2020.
u 22:54

Ovo bi mogla biti jedinstvena prilika da se i u Gradu Splitu kao i u ostalim gradovima od 1. svibnja uvede sufinanciranje po djetetu, a ne po zaposleniku, poručuju roditelji.

U ovom razdoblju u kojem je zbog opasanosti od zaraze virusom COVID-19 zabranjen rad vrtića, pa tako i privatnih i vjerskih, Grad Split je donio odluku o pomaganju u financiranju isključivo gradskim vrtićima, a samim time i roditeljima koji imaju upisanu djecu u gradske vrtiće.

Slijedom navedene odluke, roditelji djece upisane u gradske vrtiće oslobođeni su plaćanja vrtića dok su vrtići zatvoreni, a o djeci upisanoj u druge vrtiće ( privatne / vjerske ) niti riječi, upozorava Nina Botica Jončić u ime roditelja djece koja pohađaju vjerske vrtiće u Splitu.

Nadalje gradske oce pita, što je s ostalim roditeljima koji imaju upisanu djecu u privatne ili vjerske vrtiće, koji su isto građani ovog grada? Tko će o njima brinuti? Što je s tim privatnim vrtićima? Tko će pomoći njihovoj održivosti? Tko će platiti njihove troškove plaća djelatnika i svih ostalih djelatnika? 

'Da se podsjetimo, Grad Split nema dovoljno kapaciteta da upiše svu djecu koja imaju prebivalište u Gradu Splitu, iako je dužnost Grada da osigura svakom djetetu dostupnost odnosno mogućnost upisa u vrtić. Dakle, privatni vrtići u našem gradu nisu luksuz, već osnovna potreba upravo zbog nedostatka dovoljnih kapaciteta gradskih vrtića.Izuzimanjem iz mjera pomoći su diskriminirani roditelji djece koja su upisana u privatne i vjerske vrtiće jer moraju sami snositi puni trošak vrtića, iako su vrtići zatvoreni. 

Kako roditelji koji su ostali bez posla, u ovoj velikoj gospodarskoj krizi, mogu platiti vrtić, a koji još k tome nije niti otvoren?!', poručuje Botica Jončić.

Prema njezinim riječima, to je jedna strana ove priče, na kojoj se nalaze djeca i roditelji.S druge strane, privatni vrtići imaju apsurd da im zbog subvencije koje dobivaju od Grada u vidu sufinanciranja plaće zaposlenika (a ne djeteta) – koja ne pokriva cijeli trošak boravka djeteta u vrtiću - ne mogu dobiti potporu (naknadu) od države (3250 odnosno 4000 kn). Naime, nije dopušteno dobiti pomoć iz dva izvora.

Preciznije - poslodavci koji koriste mjere HZZ – a i drugih davatelja, a kojima je opravdani trošak trošak plaće, ne mogu istovremeno koristiti obje mjere. Zabrana kumulacije opravdanog troška iste namjere po različitim mjerama.

'Zatraže li privatni vrtići od roditelja povećano plaćanje, doći će do ispisivanja djece iz vrtića jer roditelji jednostvano nemaju od kuda platiti niti sadašnje cijene, a pogotovo ne mogu snositi poskupljenje! Dodatno komplicira činjenica da su dana 30.4.2020. godine prestala vrijediti dva zaključka po kojim se privatni i vjerski vrtići sufinanciraju od strane Grada Splita', ističe Botica Jončić. 

Prvi je zaključak o sufinanciranju cijene koju plaća roditelj djeteta (100 i 200 kuna), a drugi je zaključak o načinu i uvjetima sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica na području Splita.

Ovo bi mogla biti jedinstvena prilika da se i u Gradu Splitu kao i u ostalim gradovima od 1. svibnja uvede sufinanciranje po djetetu, a ne po zaposleniku, poručuju roditelji.

Na ovaj način bi 'privatni' vrtići mogli koristiti Vladine mjere potpore već za svibanj i na taj način spasiti privatne vrtiće.

'Na dnevnom redu za dan 04. svibnja splitskog Gradskog vijeća je nova odluka o načinu sufinanciranja vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica. No, problem s navedenom odlukom, iako predviđa izjednačvanje svih vrtića, je taj što je početak primjene Odluke tek od 01. rujna 2020. Zašto nije od 01. svibnja 2020.? Isplata po tom modelu je tek sredinom listopada.

Stara odluka - zaključak o sufinanciranju je prestala važiti 30. travnja, pa na ovaj način nastaje 'rupa' od 4 mjeseca ( odnosno 5 mjeseci do isplate ) u kojem vrtići nemaju apsolutno nikakve pomoći odnosno sufinanciranja od ikoga, a još su dodatno oslabljeni zabranom rada', ističu roditelji djece koja pohađaju vjerske vrtiće.

Nadalje naglašavaju kako je od izuzetne važnosti da Grad prepozna da se radi o velikom problemu, te da je potrebno odmah (a ne tek u rujnu) izjednačiti statuse gradskih vrtića sa statusom vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica, i to na način da Grad odnosno Gradsko vijeće donese odluke:

- da se odluka o oslobađanju od plaćanja gradskih vrtića za vrijeme zabrane i ograničavanja rada zbog opasnosti od zaraze korona virusom (retroaktivno) primjenjuje i na vrtiće u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica, te da se u proračunu Grada osiguraju za to potrebna sredstva, 

- da se Odluka o načinu sufinanciranja vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica počne primjenjivati od 01. svibnja 2020., a ne tek od 01. rujna 2020., a ukoliko to nije moguće, da se donesene.

Odluka o sufinanciranju programa po djetetu  u dječjim vrtićima u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica na području Grada Splita sa stupanjem na snagu od 1. svibnja 2020. do 31. srpnja 2020. godine, kao prijelazni period unutar kojeg će se koristiti dosadašnja sredstva koja su se izdvajala temeljem zaključaka za plaće te 100 i 200 kuna bez dodatnog opterećanja proračuna. 

U tom bi slučaju ovi vrtići ostvarili pravo na vladine mjere potpore očuvanja radnih mjesta već za svibanj.

'Usvajanje prijedloga odluke po novom modelu koji je predložio Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Splitu s danom stupanja na snagu od 1. kolovoza 2020. godine.

Pokažite nam da smo i mi ravnopravni građani ovog grada i da pazite na naše vrtiće, ravnateljicu vrtića, tete odgojiteljice, tete kuharice, tete medicinske sestre, tete spremačice, tete računovođe i cijeli tim koji brine o našim mališima!', poručuje Nina Botica Jončić u ime roditelja djece koja pohađaju vjerske vrtiće u Splitu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
!zagreb!
23:54 02.05.2020.

Mogli ste bar staviti sliku iz nekog splitskog vrtića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije