Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoznici Muke bjelo

Traktori već dvije godine čekaju na isporuku u Afriku!

'20.05.2010., Bjelovar - Ni nakon dvije godine Stjepan Hittner, vlasnik tvrtke Hittner nije uspio realizirati dogovorenu prodaju zglobnih traktora za Republiku Ganu Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
'Damir Spehar/PIXSELL'
20.05.2010.
u 16:05

Posao čeka ne samo zbog previranja u Gani, već i zato što je Hittner ostao bez očekivane potpore mjerodavnih

Gotovo dvije godine nakon potpisivanja predugovora o isporuci 5000 zglobnih traktora i 17.000 priključaka u Republiku Ganu, vrijednih 55 milijuna eura, u bjelovarskoj Tvornici traktora Hittner i dalje čekaju realizaciju ovog "posla stoljeća". Kako je bilo dogovoreno, cjelokupan posao koji je uključivao i transfer tehnologije trebao se realizirati tijekom pet godina, ali su se u međuvremenu promijenile političke prilike u toj afričkoj republici.

Pala Vlada, stao posao

- Ono što smo potpisali s njihovim ministrom poljoprivrede i nekim članovima Vlade, još je uvijek "na ledu". Postoje nove naznake kako će se obnoviti pregovori oko isporuke traktora u kojima smo do sada već daleko odmakli, ali sada smo u fazi očekivanja poziva za pregovarački stol - potvrdio je jučer vlasnik tvornice Stjepan Hittner.

Optimizam gradi i na nedavno obećanoj američkoj pomoći razvoju poljoprivrede afričkih zemalja, što bi trebalo jamčiti proboj na ova tržišta, ali ga s druge strane zabrinjava tromost hrvatskih institucija koje bi trebale pružiti pomoć izvoznicima.

- Cjelokupan posao oko dogovaranja aranžmana obavio sam s mojim suradnicima, a da nitko iz Hrvatske gospodarske komore nije upitao trebam li pomoć. Pokraj toga i Hrvatska banka za obnovu i razvoj koja je trebala pružiti određena jamstva engleskim bankama nije procijenila kako je riječ o velikom poslu, pa ni s te strane nisam dobio potporu - dodaje Hittner.

Domaća nonšalancija

Njegov šumski traktor, koji već uvelike koriste Hrvatske šume, osim Lombardinijeva motora proizvod je domaće konstruktorske pameti . U to su se već uvjerili kupci iz Slovačke, Mađarske, ali i nekolicine drugih europskih zemalja koje su u malom hrvatskom traktoru prepoznale daleko veću dobit od njegove cijene.

Stoga i dalje čudi zašto je jedan od rijetkih hrvatskih proizvoda koji nakon svih do sada položenih ispita europskih standarda tek kuca na vrata inozemnih tržišta, posebice što stiže iz metalske industrije koja je gotovo uništena. Hittner i nadalje nema racionalno objašnjenje osim onoga da je još uvijek premalo sluha za "male" proizvođače koji bez gotovo ikakvih potpora sami pokušavaju pronaći put u Europu.

- Nema dovoljno političke volje. Ako su u Bjelovar doputovali veleposlanik Gane i ministar poljoprivrede, nije riječ o privatnom posjetu, kako su to tvrdili neki naši politički čelnici, koji su "izbjegli" susret i pokazali koliko im je stalo do podrške tvrtkama - kaže Hittner.

Dok se u drugima zemljama, poput nama susjedne Slovenije, izvoz i te kako potiče, domaći proizvođači poput Hittnera i dalje se susreću s nepotrebnim davanjima koje i dalje ubire HGK. Jedan od nonsensa je i posljednji primjer kada je Hittner dio svojih traktora Ecotrac trebao predstaviti u Mađarskoj, i to na priredbi gdje su svoje izaslanike poslali veći "dileri" traktora iz zemalja središnje Europe.

- Kako bih se pojavio na prezentaciji, morao sam platiti 2000 kuna za prijevoz mojih proizvoda do Barcsa. Iako mjesečno plaćam komorski doprinos, očekivao sam pomoć, a ne dodatne izdatke - tvrdi Hittner.

Maćehinski tretman proizvođača koji dio svojih proizvoda plasiraju na strana tržišta potkrijepio je primjerom guma za svoje traktore.

- s obzirom na to da Hrvatska nema industriju guma, moram ih uvoziti. Bez obzira što traktori odlaze na inozemna tržišta u cijenu guma je uračunana i njihova reciklaža - jada se Hittner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije