Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psihička bolesnica

Tragedija se mogla izbjeći, sustav ponovno nije učinio svoje

'12.08.2012., Sisak - U Ulici Ivana Bakrana na kbr.15 psihicki rastrojena 35-godisnja Siscanka I.M. nozem je izbola svog 44-godisnjeg supruga Vjekoslava M. i sestgodisnju kcerku. Suprug je zadobio vis
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
19.08.2012.
u 17:30

Govorili su nam da s njom uvijek netko treba biti. 
Ali vidjeli smo da to nije rješenje kada je uzela nož u ruke i nasrnula na muža i kćer, kaže svekar Vjekoslav

Bili su nekoć sretna obitelj. A onda je došla bolest i sve je krenulo po zlu. Bila je to priča kao mnoge druge. Dvoje mladih Siščana upoznalo se, zaljubilo, vjenčalo, a ubrzo je došao i rezultat ljubavi – djevojčica. I sve je bilo baš kako treba, djelovali su svima koji su ih znali kao sretna obitelj. A i bili su sretni. A onda se lani, nakon povratka s mora, kod supruge pojavila bolest. I. M. (36) doživjela je psihički slom. Nitko to nije očekivao jer prije nije imala problema. Dijagnosticirana joj je shizofrenija, završila je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče na liječenju, a u tročlanoj obitelji više ništa neće biti isto. Utjecala je bolest i na njezine roditelje, roditelje supruga Vjekoslava, ali i na djevojčicu.

Liječnik i medicinska sestra

Nakon nekog vremena I. M. vratila se kući. Išla je k svojoj liječnici redovito na terapije. Obitelj se borila, bilo je dobrih i loših dana, činilo se da je bolest pod kontrolom, no onda se sve ponovilo – u puno gorem obliku. Otišli su svi na more, kao i lani, a kad su se vratili vidjelo se da I. M. više nema kontrolu nad sobom, no nisu ni u najgoroj noćnoj mori mogli zamisliti da će sve završiti tragedijom.

U noći na 12. kolovoza, u njihovu stanu, oko 4.15 sati I. M. uzela je nož. Krenula je, pomračene svijesti, prema krevetu u kojem je spavala njezina šestogodišnja kći koja je na jesen trebala krenuti u školu. Zamahnula je nožem i ubola je jednom, pa drugi put i treći... Vrisak djevojčice probudio je oca. Šokirani muškarac uzeo je nekako nož ženi i odgurnuo je. Zgrabio je kćer koja je krvarila u naručje i krenuo prema izlazu iz stana. No supruga, koja tada nije bila ona I. M. koju je upoznao i za koju se oženio, uzela je drugi nož i napadala ga, rezala, bola. Izjurio je iz stana, a stravična buka probudila je i susjede. Oni su preuzeli krvavu djevojčicu, a on je držao kvaku s vanjske strane vrata da ta "nepoznata osoba" ne iziđe van i ne naudi još nekome. Policija i hitna pomoć brzo su stigle. Liječnik i medicinska sestra, koji su živjeli u istom stubištu u Ulici Ivana Bakrana u Sisku, i prije toga pomogli su malenoj, što je značilo puno u njezinoj borbi za preživljavanje. I danas, tjedan dana nakon tragedije, djevojčica je u bolnici, no nije u životnoj opasnosti. U bolnici je uz nju i ozlijeđeni otac Vjekoslav. Oporavlja se malena od ozljeda i gubitka velike količine krvi. Majka joj je nožem probila prsni koš i pluća. No, to nije učinila majka koja ju je voljela, nego neka druga osoba koja je tražila pomoć i kojoj je obitelj htjela pomoći, ali sustav, kao i bezbroj puta do sada, nije učinio svoje. Otac i kći, srećom, oporavit će se od fizičkih ozljeda, no ostaju one psihičke. Majka je u Psihijatrijskoj bolnici Popovača. Ne zna se kako je reagirala kada je shvatila da je, vođena bolešću, nanijela zlo vlastitoj kćeri. Obitelj je ogorčena.

- Vidjelo se da I. M. više nije pod kontrolom. Vidjelo se da je bolest prevladala i da joj treba pomoć. No, nitko to nije htio učiniti. Odbijali su hospitalizaciju jer ona nije dobrovoljno htjela ići na liječenje negirajući bolest - ogorčeno nam kaže otac ozlijeđenog Vjekoslava, njegov imenjak. Ljutit je što je cijela borba prebačena na obitelj.

Pustili je da se vlakom vrati kući

- Kažu nam da s njom uvijek mora biti netko. Ali vidjeli smo da to nije rješenje za dramu koju proživljava obitelj. Sin mi noćima nije spavao zbog nje zadnjih tjedan dana prije tragedije. No morao je i on spavati. I on je samo čovjek - kaže ogorčeni otac Vjekoslav.

Dojam je da se tragedija mogla izbjeći jer su liječnici hitne dva puta pregledali I. M. i pustili je kući jer nije pristajala na liječenje. Prvo ju je 8. kolovoza suprug odveo u Vrapče da razgovara sa psihijatrom kako bi je nagovorili na liječenje. Nadomak klinike pobjegla je iz automobila. Policija ju je drugi dan pronašla kako dezorijentirana luta Ilicom. Nakon pregleda liječnika puštena je da se sama, vlakom, vrati kući. Nije otišla suprugu i kćeri, nego roditeljima u Galdovo. Navečer je imala ispad, vikala je i nije se dala smiriti. Roditelji su pozvali Hitnu pomoć, koja ju je pregledala, no bez njezina pristanka nisu je htjeli odvesti na liječenje. U petak se vratila mužu i kćeri. U nedjelju ih je napala nožem.

- Liječnicima je govorila da je s njom sve u redu, da je samo nešto stišće u prsima, i oni su je puštali nazad da se mi borimo s bolešću. Nisu nas ni obavijestili da je zadnjih mjeseci propuštala terapiju. Išla je liječniku i tvrdila da uzima terapiju, no nije sve ispalo dobro - tvrdi djed Vjekoslav.

Komentara 31

Avatar žič
žič
17:48 19.08.2012.

tragična prića,ali to je naša stvarnost,nitko za ništa u ovoj državi ne odgovara,jer 99%dužnosnika,činovnika,radnika soc.službe je došlo na ta radna mjesta preko veze a veliki dio njih nema ni kvalifikaciju za obavljanje zadatih im poslova,imamo živi primjer zapošljavanja u javnim poduzečima,a sad se linić i čačić,,plaču,,kak niš ne ide kak bi trebalo.....

CV
CENZURIRANO_VL
18:09 19.08.2012.

Sustav uopće nije zakazao, jer je postavljen upravo tako kako i radi! A to znači da tu osobu nitko nije mogao prisiliti na lječenje dok se ne dogodi neka tragedija i ne odradi birokratska procedura. Jednostavno je zakon takav, osmislilii su ga političari a ne stručni ljudi. Lječnici i prateće osoblje danas se više bavi ispisivanjem bezbroj formulara i raznih drugih poslova koje su izmislile razne agencije i zavodi, tako da se ni ne uspijevaju baviti onim za što su se školovali. U zdravstvu jednostavno ni nema što funkcionirati.

VF
vferari
17:43 19.08.2012.

Šta se tu ima komentirar,zakazao je sustav u potpunosti.Zna se gdje je mjesto osobi kiojoj je dijagnoscitirana šizofrenija pod strogo kontrolom ili u ustanovi namjenjenoj za takve bolesnike.Opet će svi oprat ruke i nikome ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije