Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS NA BIOKOVU

Tragali za nestalim Poljakom pa spasili majku i kćer: 'Ovakve se situacije svakodnevno događaju'

Foto: HGSS Stanica Makarska
1/3
16.08.2020.
u 16:09

Članovi HGSS-a većim su dijelom osmogodišnju djevojčicu nosili s planine

HGSS je nastavio potragu na Biokovu za Lukaszom Dariuszom, 40-godišnjim Poljakom, a danas su, tijekom potrage za njim, spašavatelji naišli na dvije osobe kojima su pomogli sići s planine. 

Na stazi prema Svetom Iliji naišli su na majku koja je planinarila s osmogodišnjom kćeri. Ove strane državljanke nisu imale dovoljne količine vode te su bile neadekvatno opremljene za uspon kojim su krenule. 

Djevojčica nije mogla nastaviti putovanje zbog nedostatka fizičke spremnosti pa su je članovi HGSS-a većim dijelom nosili s planine

"Unatoč svim našim upozorenjima i apelima, ovakve se situacije gotovo se svakodnevno događaju. Mnogi zaljubljenici u planinarenje nisu svjesni opasnosti koje krije planina Biokovo, pogotovo dio oko vrha Sv. Ilija", poručili su iz HGSS-a i dodali: "Stoga još jednom apeliramo na sve da ozbiljno shvate upozorenja, unaprijed se informiraju, ponesu dovoljno tekućine, adekvatno opreme i isplaniraju svoj put na Biokovo". 

Potraga za Lukaszom Dariuszom započela je 31. srpnja, a za njim je u proteklih više od dva tjedan tragalo više od 300 pripadnika HGSS-a.

Muškarac je nestao na predjelu između Bukovca i Sv. Ilije, a spašavatelji su ga tražili uz pomoć stranih kolega, pasa, dronova i helikoptera. U današnju je potragu, prilikom koje su pronađene majka i kći, krenulo 16 spašavatelja HGSS stanice Makarska, helikopter HRZ-a te dežurni letači spašavatelji. 

Iz HGSS-a su ranije poručili kako je mogućnost preživljavanja nakon toliko dana vrlo mala, prvenstveno zbog nedostatka vode i velikih vrućina. 

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Damating
Damating
18:03 16.08.2020.

Gle djeteta u sandalama!? Po Biokovu?! I još s malo vode! I nekoj drugoj državi ova majka bi bila na meti socijalnih službi!

TH
thaly16
17:59 16.08.2020.

Moramo ozbiljno počet naplaćivati spašavanje

Avatar turskicobane
turskicobane
16:26 16.08.2020.

Kako bi ovdje u švicarskoj ovi avaturisti dobili račun da im se pamet zavrti. Kod nas koda to ekstra rade, naravno jer je besplatan let helićem?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije