Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak berlusconija

Tračao, upucavao se... Zabavljao je cijeli svijet - osim Talijana

silvio berlusconi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.11.2011.
u 22:30

I nakon najave njegove ostavke vrijednosti dionica su padale, a Italija je došla do granice na kojoj je Grčka proglasila financijski krah.

– Prijevremeni izbori trebali bi se održati u veljači sljedeće godine, a na njima se neću kandidirati za premijera – objavio je u srijedu Silvio Berlusconi, predsjednik talijanske vlade, koji je u utorak navečer najavio šefu države Giorgiu Napolitanu ostavku nakon usvajanja stabilizacijskog zakona u parlamentu. Poslije njegove ostavke otvorit će se konzultacije za sastav nove vlade, ali Berlusconi drži kako se rješenje neće naći i kako će šef države morati raspisati izbore.

Sumnje kod oporbe

Na pitanje novinara tko će na tim izborima biti premijerski kandidat koalicije desnoga centra, Berlusconi je odgovorio kako se na prvome mjestu, prema njegovu mišljenju, nalazi Angelino Alfano, sadašnji tajnik stranke.

A što će biti s Berlusconijem?

– Učinit ću ono što će od mene, u interesu Italije, zatražiti stranka – odgovorio je premijer u ostavci.

Unutar redova oporbenih stranaka ljevice ima onih koji sumnjaju u stvarnu namjeru Berlusconija da dade ostavku, ali se nadaju da će ga na izvršenje tog obećanja prisiliti Napolitano.

Ovaj politički košmar samo je nakratko u drugi plan bacio ekonomsku situaciju. Jer Italija je, prema brojnim predviđanjima, na rubu propasti. Njemačka kancelarka Angela Merkel je ono što je premijer u ostavci napisao u pismu namjera nazvala nedovoljnim za financijski spas Italije.

Teške mjere

Situacija je stvarno kritična. Zbog toga su prije vremena, već jučer, u Rim stigli inspektori Europske komisije i Središnje europske banke kako bi analizirali talijanske račune i primjenu europskih direktiva. Berlusconi je pao upravo jer nije provodio europske direktive.

Vrijednost dionica na burzama i danas pada, a i razlika vrijednosti između njemačkih bondova i talijanskih državnih obveznica se povećava, došla je do granice nakon koje je Grčka proglasila financijski krah.

A mjere koje mora provesti Italija nisu jednostavne, zasigurno će se njima smanjiti socijalna sigurnost, a predviđeno je smanjenje plaća državnim službenicima, liberalizacija profesionalnih cehova, privatizacija, odnosno prodaja državnih dionica u velikim tvrtkama.

Doskočice o Carli

I dok se na unutarnjopolitičkoj sceni razglaba o njegovu nasljedniku, svijet se prisjeća svih njegovih viceva i gafova. Berlusconi se udvarao zgodnim premijerkama i ministricama, a za ostale žene rabio je pogrdne izraze. Na udaru njegovih “šala“ posebno je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. “Igrao” se skrivača s njom kada ju je trebao dočekati u Trstu, na sastanku na vrhu ostavio ju je da čeka dok je telefonirao, a nedavno se o njoj izrazio na najgori uličarski način. Govorio je o njoj kao o “onoj guzatoj s kojom nitko ne bi vodio seks” (izraz koji je izrekao bio je gori, neizreciv).

Na meti njegovih glupih štoseva bio je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Berlusconi ima kompleks francuskog predsjednika, jer je u zemlji moćniji od njega, ima veće ovlasti, a još k tomu ima i lijepu ženu, Carlu Bruni. E, upravo i na račun Carle Bruni pričao je neslane šale i za vrijeme ručkova sa stranim državnicima, pa tako i tijekom jednog susreta s Ivom Sanaderom. Berlusconijeve “doskočice” na račun lijepe Bruni bile su, uglavnom, o tome da je išla u krevet sa svima. Svi se sjećaju i kako je za Baracka Obamu rekao da je lijepo pocrnio (na suncu).

Komentara 11

MA
matokan
22:49 09.11.2011.

Opstanak EU ovisi o \"ljubavi\"Merkel i Sarcozya ili bolje receno Njemacke i Francuske.Pukne li ta \"ljubav\" i EU ce se raspasti.

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
23:48 09.11.2011.

eu je skoro gotava. vec se govori o smanjenju clanstva zemaj.

Avatar flegmatik
flegmatik
08:29 10.11.2011.

@Gosp.Lopov: pa treba politickim elitama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije