Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DALMACIJA ODSJEČENA

Nasukao se brod: Kod Solina bura s veza otrgnula talijanski tanker

nasukao se tanker
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/15
06.02.2020.
u 10:30

Nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto

U blizini otočića Barbarinac u noći sa srijede na četvrtak nasukao se talijanski tanker Rinella M. Nitko nije ozlijeđen i nema opasnosti od onečišćenja mora. Olujna bura otrgnula je 180 metara dugi brod s veza na tankerskom terminalu u Solinu i odbacila ga do Barbarinca gdje je trupom zaderao morsko dno. Lučki kapetan Željko Kuštera izjavio je kako je brod bio bez tereta. Čeka se smirivanje vremena pa će se krenuti s odsukavanjem.

Kako navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, na tankeru su u trenutku nasukavanja boravila 22 člana posade. Sretna okolnost u ovoj nezgodi jest činjenica da je tanker dovršio iskrcaj tereta netom prije nego li je pod udarima bure otrgnut s veza, na terminalu INA – tankerske luke posebne namjene u Solinu, ističu.

S obzirom na to da je morsko dno na poziciji nasukanja stjenovito, u akciju spašavanja pozvana su dva tegljača iz tvrtke Brodospas, i dvije lučke pilot-brodice, a na poziciji su angažirani i ronioci, koji će istražiti oplatu tankera ispod razine mora i provjeriti ima li kritičnih oštećenja.

– Nakon smirivanja nevremena očekuje se pokretanje postupka odsukavanja i po potrebi tegljenje tankera do sigurnog veza. Za sada zapovjednik broda nije prijavio gubitak goriva ni balastnih voda iz brodskih spremnika, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Kaštela u pripravnosti su te će prije početka postupka odsukavanja isploviti vatrogasnom brodicom i postaviti plutajuće brane oko tankera – priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zbog vjetra nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Zbog popunjenih odmorišta na autocesti A1 mole se vozači teretnih vozila i autobusa da ne kreću na put ili da se isključe iz prometa na prvom slobodnom odmorištu. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta i brojnih poteškoća u prometu iz HAK-a upozoravaju sve vozače da put odgode do poboljšanja vremenskih uvjeta.

Zbog vjetra za sve skupine vozila ZATVORENE SU:

– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te između čvorova Dugopolje i Bisko u oba smjera (obilazak dionice između čvorova Sveti Rok i Posedarje moguće je SAMO ZA OSOBNA VOZILA državnim cestama DC50 i DC27 Gračac – Obrovac – Karin – Benkovac (ili Zadar) i obrnuto

– Jadranska magistrala između Posedarja i starog Masleničkog mosta te Živogošće-Makarska (DC8)

– DC1 Gračac-Knin

– DC1 brza cesta Solin-Klis

– DC54 Maslenica-Zaton Obrovački

– DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno

– Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

– A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice

– DC27 Gračac-Karin.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na:

– Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga

– državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217)

–  autocesti A7 između čvorova Orehovica i Šmrika

– LC58107 Križišće – Kraljevica.

Dodatno je na snazi zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na:

– Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8)

– državnoj cesti DC1 Vaganac – Korenica – Udbina – Gračac.

Zbog zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen na: DC218 GP Užljebić – Donji Lapac – Dobroselo i ŽC5203 Brotnja – Srb – Sučević.

Zbog požara zatvorena je državna cesta DC114 Milna-Bobovišća.

Jedna od najjačih bura u posljednje vrijeme puhala je u Dalmaciji

Jedna od najjačih bura u posljednje vrijeme puhala je u Dalmaciji tijekom srijede. Primjerice, na Paškom mostu izmjereni su udari od 217 km/h, a na Svetom Juri na Biokovu 201 km/h. Članovi Crometeo tima u srijedu navečer ručnim su anemometrima na Dubcima i na poluotoku Svetog Petra u Makarskoj izmjerili udare od 194 km/h, javlja DalmacijaDanas. Više možete pogledati na stranicama Crometeo.

Olujna bura u Dalmaciji

Danas će prema prognozi DHMZ-a biti većinom sunčano, u unutrašnjosti mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverozapadni, u gorju još ujutro ponegdje i jak sjeveroistočni. Na moru će jaka i olujna bura, u srednjoj Dalmaciji mjestimice s orkanskim udarima, postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 5 i 10°C.

Splitski vatrogasci na brojnim intervencijama

Na desetke intervencija imali su djelatnici splitske Javne vatrogasne postrojbe zbog jake bure koja je puhala svom silinom na širem splitskom području, doznaje se u četvrtak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru.

Splitski vatrogasci imali su pune ruke posla: uklanjali su srušena stabala s prometnica i grane s parkiranih automobila, sanirali istjecanje goriva iz burom prevrnutog skutera, skidali su potrgane reklame, reklamne panoe i balkonske ograde, uklanjali lim sa zgrada. Uz to, ugasili su  goreći dimnjak u ugostiteljskom objektu te pomogli hitnoj medicinskoj pomoći u zbrinjavanju dviju starijih osoba u središtu grada.

GALERIJA Jaka bura prevrnula nekoliko šlepera na autocesti kod Splita

nasukao se tanker
1/6

I njihove kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava imali su dosta posla jer je u Žrnovnici kod Doma umirovljenika palo stablo i čempres  koji je zatvorio prometnicu, a stablo su uklonili i s prometnice u Srinjinama.

Vatrogasci stigli spasiti i mačkicu koja je zapela na boru

Olujni je vjetar svoju snagu pokazao i na cesti Žrnovnica – Sitno, Srinjine – Tugare te na još desetak lokacija u Žrnovnici, Splitu, Podstrani, Strožancu, Klisu, Bajnicama, Dugom Ratu i Makarskoj, gdje su vatrogasci uklanjali potrgane metalne balkonske žaluzine, stabla i grane, limove sa zgrada i odbačene dijelove krovišta.

Spasili su i jednu macu koja je na vjetrometini zapela visoko na boru.

Vatrogasci su ugasili i požar u Kaštel Štafiliću gdje je na prednjem dijelu motora izbio požar na osobnom vozilu Alfa Romeo. Požar trave zabilježen je u Trilju, a otvorenog prostora u Bobovišćima na Braču, gdje je do dva sata ujutro, kada je lokaliziran, gorjelo nisko raslinje i mlada borova šuma. Na intervenciji je bilo 13 vozila i 45 vatrogasaca operativne zone Brač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije