Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN:

Toplinski val seli se iz Europe prema Grenlandu: Prijeti nam rekordno otapanje leda

Foto: Getty Images
1/2
26.07.2019.
u 15:35

Zasad se još ne zna hoće li premašiti razinu iz 2012., no blizu toga je, kažu iz UN-a.

Visoke temperature u petak polako jenjaju širom Europe, nakon što su dan prije zbog toplinskog vala dosegle rekordne visine, no vrući zrak premješta se prema Grenlandu i prijeti rekordnim otapanjem leda.

Belgija je u četvrtak zabilježila najvišu temperaturu ikad, 41,8 stupnjeva Celzijevih u Begijnendijku na sjeveru zemlje, objavio je u petak na Twitteru meteorolog David Dehenauw.

U Njemačkoj su ovaj tjedan premašene rekordne vrućine nekoliko puta. U četvrtak je izmjeren najnoviji rekord od 42,6 stupnja u Lingenu u sjeverozapadnoj saveznoj državi Donjoj Saskoj.

Očekuje se da će se u petak popodne zbog vrućine zatvoriti nuklearna elektrana u gradu Grohndeu, objavilo je tamošnje ministarstvo okoliša.

Vode u obližnjoj rijeci Weser, koja se koristi za hlađenje reaktora, vjerojatno će s temperaturom od 26 stupnjeva biti pretople. Ministarstvo je objavilo da će elektrana biti zatvorena dok temperatura rijeke ponovno ne padne.

Belgijske vlasti objavile su da će zbog ekstremne vrućine do subote na snazi biti crveno upozorenje, a nekoliko muzeja u Bruxellesu otvorilo je svoja vrata u četvrtak i petak za starije osobe kako bi se mogle skloniti od vrućine.

Uprava Kraljevskog muzeja lijepih umjetnosti u Belgiji novinsku agenciju Belgu rekla je da će biti "sretni da podijele svoje hlađene prostorije sa starijima".

Talijansko ministarstvo zdravstva objavilo je crveno upozorenje zbog toplinskog vala u 14 gradova, uključujući Milano, Torino, Veronu, Firenzu, Genovu, Bolognu, Napulj i Bolzano u Južnome Tirolu.

Vrući zrak koji je srušio dosadašnje temperaturne rekorde u Europi polako se premješta prema Grenlandu i mogao bi uzrokovati rekordno otapanje drugog po veličini ledenog pokrova na svijetu, objavio je UN.

"Prema prognozama, a to je zabrinjavajuće, zračne struje sada pomiču tu vrućinu prema Grenlandu", rekla je glasnogovornica UN-ove svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis na redovnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

"To će rezultirati visokim temperaturama i posljedično pojačanim otapanjem grenlandskoga ledenog pokrova", upozorila je.

"Zasad još ne znamo hoće li premašiti razinu iz 2012., no blizu toga je". 

Komentara 6

Avatar Tračalo
Tračalo
16:07 26.07.2019.

Toplinski val će se na Grenlandu dobro rashladiti.

DU
Deleted user
17:44 26.07.2019.

Čim se uvedu novi ekološki porezi i rulja počne masovno kupovati elektro-automobile toplinski val će nestati kao da ga ni Bog nije dao .

NE
Nepokolebljiv
16:41 26.07.2019.

Prestanite plasiti priglupu slabo skolovanu raju glupostima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije