Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izabrali smo za vas

Top deset besplatnih turističkih atrakcija

dioklecijan,split
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/10
18.07.2012.
u 12:00

Pokazalo se kako od Umaga do Cavtata ne manjka ribarskih večeri, klapskih uličnih nastupa i drugih koncerata na kojima se namjernik teoretski može zabaviti bez potrošene kune

Tko se ikad vratio s odmora, a da nije prekoračio planirani proračun? Je li uopće moguće ljetovanje u kojem se vidi i doživi više od kupanja i sunčanja, a da se svaki dodatni sadržaj ne plati dodatno? I jadranski turistički radnici kod kojih smo se u utorak propitkivali za atrakcije na koje se ulaz ne plaća, priznaju kako je toga sve manje.

I male i velike fešte

Ipak, uz pomoć zaposlenih u turističkim zajednicama detektirali smo desetak mjesta i događanja u kojima se može uživati bez posezanja u novčanik. Pokazalo se kako od Umaga do Cavtata ne manjka ribarskih večeri, klapskih uličnih nastupa i drugih koncerata na kojima se namjernik teoretski može zabaviti bez potrošene kune. Brojna su i veća, spektakularnija ulična događanja, poput splitskih Dana Dioklecijana, porečke Giostre ili Rapske fjere koji funkcioniraju prema istom modelu.

Ulazak jest slobodan, no tko uz pjesmu klape, nastup folkloraša ili slično neće sjesti u obližnju konobu i počastiti se barem čašom vina ako već ne i s malo sira, srdela? No, da užitak u šibenskom samostanskom vrtu, pokraj crkve sv. Lovre, bude potpun, dostajat će i kavica.

Grad muzej

U vrtu prepunom mediteranskog raslinja zasađenog prema srednjovjekovnoj shemi, kakvih je samo nekoliko u ovom dijelu Europe, smješten je i kafić, a otvoren je cijeli dan. Hvar na drukčiji način i bez dodatnih troškova osjetit će namjernik u pastirskom naselju Humac s tridesetak kuća, koje datira iz 13. stoljeća. A Dubrovčani će reći da je Grad jedan veliki muzej pa i šetnju Stradunom preporučuju kao vrijedni, a gratis kulturno-povijesni doživljaj.

1. Rt Kamenjak

Ovaj park prirode na krajnjem jugu Istre, oko deset kilometara od Pule, godišnje posjeti više od pola milijuna gostiju. Poluotok je dugačak desetak kilometara, a obala oko 30 kilometara. Ovo zaštićeno područje izrazito čistog mora, bogatog podmorja i prirode ima i prekrasne plaže te brojne biciklističke staze. Naplaćuje se samo ulaz automobilom u park, stoga mnogi u ovaj prirodni raj dolaze pješice ili biciklom.

2. Giostra

Prikaz konjičke trke, kakva se održavala pod pokroviteljstvom dužda početkom 18. stoljeća, svakog prvog vikenda u rujnu zaživi na porečkim ulicama. Tristotinjak volontera u baroknim kostimima izvodi dramulete, pleše barokne plesove, a konjanici se natječu u utrci na Saracena. U srpnju i kolovozu na gradskim trgovima i obali Giostrini volonteri vikendima održavaju igrokaze, plesove i modne revije baroknih haljina.

3. Opatijska šetnica

Šetnica od dvanaest kilometara uz more jedna je od kvarnerskih atrakcija u kojoj turisti nesmetano uživaju u svim godišnjim dobima. I to već stotinama godina. Opatijska šetnica postoji od 1885., vremena kad je Opatija imala samo dva hotela i kada je postala klimatsko i morsko lječilište. Svih 12 kilometara završeno je 1911. godine.

4. Senjski ljetni karneval

Šest dana i noći, od 6. do 11. kolovoza, maškare vladaju Senjom. I tako još od 1967. godine kada su Senjani prvi put sa svojim gostima grad pretvorili u prijestolnicu ljetnog maškaranja istočne obale Jadrana. Tijekom središnjeg događanja, kada nekoliko tisuća maškara u velikoj povorci obilazi grad, tradicionalno se okupi i više od 10.000 posjetitelja.

5. Rabska fjera

Od 25. do 27. srpnja rapski vremeplov, Rabska fjera, goste i domaće vraća u srednji vijek. Tradicionalno se organizira srednjovjekovni sajam zanata i radionica, održavaju glazbene večeri, procesije, viteški turnir..., a zadnjega dana u ponoć nebo osvijetli i veliki vatromet.

6. Morske orgulje

Morske orgulje na zadarskoj rivi, u blizini novog pristaništa za kruzere, nezaobilazna su zadarska atrakcija, koju uveličava i nedaleka instalacija Pozdrav suncu od nekoliko stotina višeslojnih staklenih ploča. Zadarskim orguljama, za razliku od običnih, pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, energiju daju valovi. Pozdrav suncu, krug promjera 22 metra, s gostima komunicira i kada sunce zađe zahvaljujući dojmljivoj igri vlastite rasvjete.

7. Noć punog miseca

Zadarska riva bez javne rasvjete, osvijetljena samo bakljama, svijećama i punim mjesecom, ove će godine osvanuti 3. kolovoza. Noć punog miseca festival je kulture, hrane i običaja zadarskog kraja. Recimo, brodovi se pretvore u ploveće štandove na kojima se nudi sve, od najbolje tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Fešta okupi i više od 50.000 gostiju. No, i prije i poslije Noći punog miseca Zadar gotovo svakodnevno ima koncerte na koje je ulaz slobodan.

8. Burnumske ide

Uprizorenje rimskih igara, 4. burnumske ide, održat će se kod ostataka rimskog vojnog logora u NP Krka, 13. kolovoza. Gosti će moći vidjeti antički nogomet, igrokaz o životu rimskih careva, borbu gladijatora, žonglere, plesače... Iako se taj prostor nalazi u sklopu nacionalnog parka, ne pripada dijelu za koji se naplaćuje ulaznica, pa je cijeli doživljaj za namjernika besplatan.

9. Dani Dioklecijana

Od 17. do 23. kolovoza Split, njegovi stanovnici i gosti vraćaju se u kasnoantičko doba. Na ulicama i trgovima sretat će se rimske legije i car Dioklecijan, a gradom će zvoniti fanfare i bubnjevi. Dakako, predviđeni su i ulični zabavljači, bogata ponuda jela i pića iz Dioklecijanova doba, brojni koncertni i plesni programi, a za razonodu djeci i posebno za njih osmišljeni programi.

10. Maraton lađa

Svake godine deseci tisuća ljudi dolaze vidjeti neretvanski Maraton lađa. Ove se godine održava 11. kolovoza, start je u Metkoviću u 17 sati, a na cilj u Pločama lađari stižu malo nakon 19 sati. Lađare se većim dijelom trase može pratiti i iz vlaka s četiri vagona, u kojem je vožnja također besplatna.

Komentara 1

CR
crocro
14:56 18.07.2012.

A što je sa zapuštenim i napuštenim slavonskim poljima i ravnicama. Zašto one nisu pretvorene u atrakciju. A ovako su atrakcija po zapuštenosti na Hrvatsku sramotu. A sve druge Hrvatske akrakcije nalaze se negdje drugdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije