Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati u Vojvodini

Žigmanov o Hrvatima u Srbiji u vrijeme kada se proslavlja Oluja

Tomislav Žigmanov
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
04.08.2017.
u 14:13

Negativne se i osuđujuće poruke šalju od predstavnika vlasti, a postoji i cijeli niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcija, kaže Žigmanov

S početkom kolovoza i danima kada se u Hrvatskoj proslavlja Dan pobjede i Vojno redarstvena akcija Oluja Hrvati u Vojvodini pretežito šute. Potvrđuje to i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov navodeći kako su i ove godine, uoči godišnjice Oluje, u srbijanskoj javnosti osnažena antihrvatska stajališta.

– Negativne se i osuđujuće poruke šalju od predstavnika vlasti, a postoji i cijeli niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcija. Središnja je ove godine ona u Veterniku kod Novoga Sada koja se održava uz podršku Vlade Republike Srbije. Oluja se imenuje kao „zločin bez kazne“, jasno se iskazuje kako u srbijanskoj percepciji njezine naravi dominira da je ona „zločinačka“ te da je kao takvoj izostalo primjereno posljedično razrješavanje u vidu kažnjavanja toga zločina, kaže Žigmanov.

Dodaje kako u kontekstu raširenih antihrvatskih predodžaba u Srbiji ovakvi stavovi dodatno krijepe stavove o Hrvatima kao stalnim „neprijateljima“ Srba. U isto vrijeme  rijetki su glasovi koji racionalno govore o povijesti i uzrocima Vojnoredarstvene akcije Oluja, a još je manje onih koji su spremni priznati i vlastitu odgovornost srpske strane.

– Stoga je, čini se, jasno zašto je ovo vrijeme kada Hrvati u Vojvodini više šute, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti s hrvatskim sastavnicama, istakao je Žigmanov.

Komentara 33

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
14:41 04.08.2017.

A što se tu može,oni su i onako navikli slaviti poraze pa je oluja jedna od tih da se ironija njihovoga ratovanja pretvori u muku i jad.. doći na tenku u rat a vratit se na traktoru može samo vojska mitovana. Držste se moji vojvođanski Hrvati.

KR
kruti190
14:59 04.08.2017.

četnička mitomanija i dalje traje

MA
marijaqwer
15:00 04.08.2017.

Kada drugima govoriš neistine, to je laž. Kada sam sebe lažeš, to je bolest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije