Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Hrvatska se ponovno povlači pred susjedima jer naši ministri soliraju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.08.2017.
u 10:01

Za politički i gospodarski osjetljiv potez ministar nije osigurao podršku ni premijera ni Vlade tako da je ishod bio neminovan

Je li mogla drugačije završiti priča o povećanju naknada za inspekcijski nadzor uvoza voća i povrća iz trećih zemalja, koja je Ministarstvo poljoprivrede, kako je jučer objavljeno, moralo povući? Vjerojatno jest, doduše s modifikacijama, ali nikako ovako kako je bilo (ne)pripremljeno i provedeno. I tu nisu krive ni Europska komisija ni susjedne države čija je reakcija na poskupljenje pregleda s 90 na 2000 kuna vrlo očekivana, nego sistemski problem u Hrvatskoj. Upravo je ova epizoda pokazala konstantnu slabost Hrvatske – nesuradnju među ministarstvima, ignoriranje ključnih aktera, neuključivanje političkih tijela i diplomacije te soliranja koje završava optužbama da je Hrvatska “država slučaj”, što nije ugodno, ali je sigurno ugodnije od reteriranja i odustajanje od odluka.

Politički potres

Od kada je iscurila vijest o novom pravilniku iz Ministarstva Tomislava Tolušića, na što su očekivano reagirale najpogođenije države, znakovito je bilo da se o slučaju dugo nije oglašavao ni premijer Andrej Plenković. Kratak komentar iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon što je iz Srbije uručena i diplomatska nota, kazao je kako “sve ide preko Ministarstva poljoprivrede”. Na pitanje jesu li hrvatski veleposlanici u tim zemljama uključeni ponovljeno nam je “kako sve ide preko Ministarstva poljoprivrede i njima se sve prosljeđuje”. Svakome je moralo biti jasno da će promjena pravilnika izazvati političku reakciju i na nju se trebalo pripremiti, što Tolušić nije učinio.


– Pravilnik je prošao bez Vladine procedure, bez međuresorne koordinacije. Imamo mehanizme, no oni se ne koriste. Teren je trebao biti pripremljen. Trebalo je argumentirati povećanje tarife. I da, činila se previsoka, više od tri puta skuplja od najskupljih tarifa koje koriste članice EU – kazao je naš izvor blizak vladajućoj stranci. Uzrok tomu, dodaje, dijelom leži u tome to što se ljudi u ministarstvima mijenjaju, ali i soliranje ministra koji je, ipak ga dijelom abolira, htio zaštiti hrvatske proizvođače.

Skupe pogreške

U situaciji kad ministar za osjetljivi potez nije ni tražio, a ni dobio podršku premijera, ostatka Vlade, a – kako se neslužbeno doznaje – ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ni HGK, ni većine uključenih, pravilnik nije imao šanse. S druge strane, vidi se kako druge države, a posebno Srbija, bolje i uigranije reagiraju. Traže saveznike te rade pritisak političkim i diplomatskim kanalima. Takve uigranosti kod nas nema.
Primjera ima mnogo – od zatvaranja pa promptnog otvaranja granice sa Srbijom zbog migrantskog vala do povlačenja “lex Perković”. Večernji list, nakon presude Suda EU o tome da su migranti u Hrvatsku ulazili nezakonito, otkrio je kako Hrvatska na sudu nije imala agenta. I dok su argumentaciju iznijeli agenti Mađarske, Francuske, Italije, Grčke, Velike Britanije te Švicarske, hrvatski se glas nije čuo jer je MUP bilo procijenilo da je hrvatska nazočnost na sudu – nepotrebna.

Bilo bi lako kriviti druge, Komisiju na primjer, za zavrtanje ruke Hrvatskoj, no istina je da Hrvatska u osjetljiva pitanja ulazi nepripremljena, nekoordinirano i stihijski pa ni ishodi ne mogu biti pozitivni i često izazovu više štete od koristi.

Komentara 145

PU
Pukovnik
10:12 11.08.2017.

Nitko tu ne solira! Niti Pravilnik niti Porez na nekretnine nisu pojedinacni potezi ministara. Sve je bilo u dogovoru sa anemicnim. Dobili su snazan otpor "komsija" pa su uvukli rep. Plenkovic jos i zabada noz u leda svojim ministrima. A on u Bruxellesu nema nikakav status sto ovaj dogadaj dokumentira o arbitrazi da ne govorimo!

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
10:09 11.08.2017.

Hrvatska se ne povlači jer ministri soliraju, nego se povlači po naređenju briselskog i srpskog potrčka napuhnutog Plenkovića. Ako vladu vode briselski potrčko i JNA referent na čelu MUP-a, a parlamentarnu većinu čine četnička crkotina, talijanska fašistička crkotina i gomila jugoslovenskih lopova, kako itko može očekivati da će vlada raditi u interesu Hrvatske, a ne Srbije i regiona?

ZG
zgblabla
10:40 11.08.2017.

jedna stvar je kostanta u hrvatskoj politici........bez obzira koja stranka je na vlasti..........donesu zakon ,uredbu ,propis ili neki akt bez da sagledaju posljedice istog.....pa se dogodi ovakva stvar- tako je sa razdjelnicima , tako je sa cijenom struje ,tako je sa ovršnim zakonom ...bezbrojni su primjeri ,porez na nekretnine itd itd........ kada banci ili fondu daješ bilo kakakav poslovni plan on mora sadržavati "ocjenu održivosti-isplativosti"....štetnost kontra mjera nije upitna ,ali da li je to netko u ministarstvu trebao predvidjeti????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije