Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon optužnice

Oporbeni saborski zastupnici pozvali Sauchu da podnese ostavku

Tomislav Saucha
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
08.12.2017.
u 14:45

Mostov Nikola Grmoja kaže kako optužnica, ali i činjenica da je Saucha dio vladajuće većine ne izgleda dobro

Podizanje optužnice protiv Tomislava Sauche komentirali su i neki od oporbenih saborskih zastupnika, pa ga je tako Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida pozvao da podnese ostavku, a s time se složio i njegov bivši stranački kolega, SDP-ov Arsen Bauk podsjetivši ipak i na presumpciju nevinosti.

- Što se tiče podignute optužnice, nakon nje dolazi suđenje, na njemu će se utvrditi istina, oni koji su krivi neka budu osuđeni, a oni koji nisu neka budu oslobođeni. Nekoliko puta sam u drugim slučajevima odgovarao na pitanje treba li zbog toga zastupnik podnijeti ostavku i rekao sam da je bez obzira na naša moguća stajališta, Ustav vrlo jasan i kaže da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom presudom to ne dokaže – kazao je Bauk. Optužnica svakako nije pravomoćna presuda, dodaje.

- Što se tiče podnošenja ostavke, ja mislim da bi on trebao podnijeti ostavku, ali ne zbog optužnice nego jer je izabran na listi jedne stranke, a nakon toga podržava vladu njenih političkih suparnika. To nema direktne veze s optužnicom, a da li ima indirektne, to mogu drugi nagađati. Kada je otvoren postupak, izražavao sam stav da nije kriv, a kada bi me razlozi njegovog prelaska trebali razuvjeravati u taj stav, ne bih se dobro osjećao. Neka suđenje utvrdi istinu – poručuje Bauk.

Sinčić: Radi se o teškom slučaju u samom srcu države

Mostov Nikola Grmoja kaže kako optužnica, ali i činjenica da je Saucha dio vladajuće većine ne izgleda dobro. - Imamo čovjeka koji je neki dan predložen u Odbor za zakonodavstvo od strane vladajuće većine, a sada protiv njega imamo optužnicu. Nije lijepa slika, ne bi više to komentirao, to ćete morati pitati premijera i vladajuću većinu, odnosno klub HDZ-a i HNS-a – kazao je kratko Grmoja. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida kaže kako je nevjerojatno je da se u Hrvatskoj svaki dan nešto ukrade na svim razinama države.

- Ovdje se radi o jednom teškom slučaju u samom srcu države, u vladi. Nevjerojatno je da je tako dugo takva šteta za državu mogla biti skrivena. Neka se zapita gospodin Plenković kakvi ga to ljudi podržavaju jer je jasno da je cijela ova većina Frankenstein većina, da je neprirodna ideološki i moralno. Neka se zapita želi li poslati tu poruku da mu vlada ovisi o jednome Sauchi i raznim drugim prebjezima koji su preletjeli i izdali svoje birače, koji su na temelju političke korupcije prešli u većinu. Očito se radi o pobjedi privatnih interesa nad pravnim interesima i pozivam gospodina Sauchu da podnese ostavku. Smatram da je to jedino moralno – kritičan je Sinčić.

Beljak: Trebao je dati ostavku kad je otišao u HDZ

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak slaže se da bi Saucha trebao podnijeti ostavku. - Ne bih posebno komentirao, nadam se da će institucije države napraviti svoj posao onako kao što bi to trebalo napraviti. Gospodinu Sauchi želim da dokaže svoju nevinost eventualno i želim mu svako dobro u životu u ovoj teškoj situaciji za njega. Ali bi apsolutno trebao dati ostavku, u biti, trebao ju je dati već davno kad je promijenio stranu i otišao u HDZ – smatra Beljak. Drži kako Saucha s optužnicom nije uteg vladajućoj većini.
- Njima drže većinu razno razni tipovi, ne samo Saucha, tako da nema tu utega. Vjerojatno su htjeli da na taj način i HSS drži većinu, ali nas fotelje ne zanimaju – zaključuje Beljak.

Podizanje optužnice protiv Sauche nije baš bio spreman komentirati njegov kolega iz Kluba zastupnika, HNS-ov Milorad Batinić.

- Mislim da je kolega Saucha dao komentar i nemam što dodati. Mislim da može biti u odboru za zakonodavstvo. Vjerujem da će dokazati da su ove optužbe neopravdane – poručio je Batinić. Inače, Odbor za izbor i imenovanja podržao je jučer prijedlog vladajuće većine o imenovanju Sauche u Odbor za zakonodavstvo umjesto HNS-ovog Stjepana Čuraja, no iako se očekivalo da će tu odluku danas potvrditi i Sabor glasovanjem, to se nije dogodilo, očito jer su vladajući željeli izbjeći raspravu o tome u sabornici, posebice kad se vidi da u svojim izjavama oporba već poziva Sauchu na ostavku.

Bačić: Puno je zastupnika obnašalo dužnost i kada je protiv njih podignuta optužnica

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio je kako u Hrvatskoj kao demokratskoj državi vrijedi ustavno načelo presumpcije nevinosti, pa poručuje da je Tomislav Saucha nevin dok ne dobije pravomoćnu presudu kojom se proglašava krivim.

- To vrijedi za svakog građanina RH pa onda vrijedi i za saborskog zastupnika. Što se tiče o tome kako ja tumačim da je Saucha dio vladajuće većine, ja postavljam protupitanje bi li kolega Saucha bio vredniji zastupnik kada bi bio u oporbi. Njegovo je pravo dok je nevin građanin da glasuje prema svom nahođenju i opredjeljenju o svim aktima koje donosi Sabor, bio on među vladajućima ili u oporbi. On je zastupnik s istim pravima kao i mi svi drugi protiv kojih nije podignuta optužnica. Poštujući načelo presumpcije nevinosti mislim da kolega Saucha ima pravo sam po vlastitom nahođenju odlučivati hoće li biti vladajući ili oporbeni zastupnik i ništa manje nije vrijedan od bilo kojeg drugog zastupnika. Ako se optužnica potvrdi i ukoliko pravosuđe procesuira i donese presudu onda su to druge okolnosti. Do tada on može biti član svakog odbora bio on za zakonodavstvo ili neko drugo radno tijelo – objašnjava Bačić.

Upitan je li podizanje optužnice ipak neugodna situacija za vladajuću većinu, Bačić kaže kako ne vidi razlog za to.

- Puno je zastupnika i drugih dužnosnika na različitim razinama obnašalo dužnost i kada je protiv njih podignuta optužnica, čak su i pobjeđivali na izborima nakon činjenice da je protiv njih podignuta optužnica. Ne vidim razlog zašto bi Sauchu promatrali drugačije u odnosu na brojne dužnosnike koji su imali optužnicu i dalje su sudjelovali u političkom životu u Hrvatskoj – zaključuje Bačić.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotografije godine!

Tomislav Saucha
1/23

Komentara 9

SI
siskic
13:49 08.12.2017.

sauha je ljigavac nad huljama.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
14:05 08.12.2017.

sad cemo vidjet kako Plenkovic dise... ode mu odlucujuci pijun...

Avatar superhik74
superhik74
16:50 08.12.2017.

Pa optuzeni i osudjeni kriminalci i jesu materijal za nas Sabor, tako da se Saucha tu osjeca kao kod kuce i normalno da mu nece pasti na pamet podnjeti ostavku. Sudski process ce trajati godinama i do tada ce mu isteci mandat. Sve je to unaprijed dogovoreno izmedju politicara i krivosudja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije