Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob Panenić - Vrdoljak

Tko je kriv za skuplju struju? Panenić može HEP-u zabraniti rast cijena

04.02.2016., Zagreb - Dolazak ministara na svjednicu Vlade. Tomislav Panenic. Photo:
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
04.10.2016.
u 12:56

Vrdoljak je 2013. odlučio u sustav pustiti projekte s dodatnih 344 MW da bi država izbjegla tužbe s odštetom u milijardama

Nakon spora oko razdjelnika, ministar gospodarstva u odlasku Tomislav Panenić bivšeg je ministra Ivana Vrdoljaka žestoko napao i zbog mogućnosti povećanja cijene električne energije, a otvara se i bitka oko kvalitete upravljanja u Narodnim novinama. Najveći spor ipak vodi se oko toga tko i je i zbog čega povećao broj projekata obnovljivih izvora energije zbog kojih će naknada narasti i do milijardu kuna godišnje. To znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti i do 30 kuna veći.

HEP će dobiti 400 mil. kuna

Od povećanja naknada najveću korist imat će Hrvatska elektroprivreda jer ima pravo na oko 400 milijuna kuna dodatnih poticaja za tri projekta – učinkovitu kogeneraciju bloka L u Zagrebu od 100 MW te manje projekte u Osijeku i Sisku. Ostatak se odnosi na nove elektrane koje u sustav opskrbe energijom ulaze tijekom 2016. i idućih godina. Budući da će HEP kroz naknade dobiti velik iznos poticaja, resorni ministar, koji je i jedini član skupštine HEP-a, mogao bi spriječiti prelijevanje troška proizvodnje skuplje energije na konačnog potrošača dogovorom s HEP-om. Povećanje samih naknada nije sporno jer je Hrvatska odlučila ulagati u obnovljive izvore energije, ali se očekivalo da će ići sporijim tempom. Tako se pretpostavljalo da će se u 2017. naknada povećati na oko 8 lipa po potrošenom kilovatu energije, a iznenadila je najava naglog skoka na 12 lipa po kilovatu. Ministar Panenić za takav rasplet krivi Vrdoljaka, kojeg optužuje da je pogodovao tvrtkama koje su investirale u vjetroelektrane puštajući velik broj projekata u sustav. Zaboravlja pritom da je Vrdoljak u listopadu 2013. ograničio kvote za vjetroelektrane na 400 MW, u odnosu na plan od 1200 MW, zbog čega ga se tada prozivalo da uništava investicije.

Čačić povećao iznos poticaja

Iako su kvote smanjenje na trećinu, problem je nastao jer je kvota premašena za 344 MW projektima koji su već dobili odobrenja i ugovore od nadležnih regulatora pa je Vrdoljakovo ministarstvo odlučilo pustiti i te projekte u sustav kako bi se izbjegle tužbe prema državi teške milijarde kuna. Smanjenjem kvota država je uštedjela oko sedam milijardi kuna na poticajima u budućnosti. Valja napomenuti i da je iznos poticaja po proizvedenom kilovatu energije za 2014. smanjen na tržišnu cijenu od 0,53 lipe po kilovatu, dok je 2012. tadašnji ministar Radimir Čačić povećao te poticaje na 0,72 lipe i produljio rok njihova korištenja s 12 na 14 godina. Fronta u ratu Panenić – Vrdoljak otvorena je i u Narodnim novinama kada je HNS-ov Nadzorni odbor zbog lošeg poslovanja i minusa od 17 milijuna kuna smijenio predsjednika uprave Darka Čovića, a Panenić je na to smijenio Vrdoljakov NO.

>> Struja će poskupjeti bez obzira na obećanje ministra Panenića

Komentara 10

DR
drjusup
14:20 04.10.2016.

Tko je kriv? Od poskupljenja struje je najviše profitirao privatnik čiji brat je imao zajedničku tvrtku s Krešom Milanovićem i koji je skinuo hipoteke s nekretnina obitelji Milanović. Hrvatski mainstream mediji pali su na ispitu! U njima nema istraživačkih novinara kada je sdp kriminal u pitanju. Strašno kako se prave mutavi i ne žele povezati uzročno-posljedičnu vezu između budućeg prosječnog poskupljenja električne energije za cca 500 kuna godišnje po kućanstvu sa zadnjom sjednicom Milanovićeve vlade. Umjesto pristanka na novi harač na hrvatsku sirotinju zbog opskurnih i netransparentnih privatnih interesa, Mostovi tehnički ministri gospodarstva i unutarnjih poslova, Panenić i Orepić, dužni su provesti istragu oko navedenih okolnosti, utvrditi uključene i zbog čega su opstruirali nacionalni interes te pokrenuti proceduru raskida ugovora za nove vjetroelektrane, međutim most-ovci su vjerojatno kupljeni od tih privatnika koje je Milanović nakrcao milijardama i neće učiniti ništa. Milanovićev kriminal težak milijarde kuna nam se događa pred očima, a mediji, dorh, uskok šute, sramota!

NE
neki
13:53 04.10.2016.

Ovo poskupljenje je izravna posljedica Vrdoljakovih promjena u Zakonu i povećanja kvota. Taj novac će otići privatnim investitorima i "investitorima". Ako Panenić smanji prihodr HEP-u onda će i HEP propasti i sva industrija povezana s njime (Končar, Dalekovod, brojne male tvrtke). Na kraju će Vrdoljakova pogodovanja platiti građani ovako onako.

CA
campa
13:42 04.10.2016.

i tako se oni obostrano optužuju a istina je da i jedni i drugi žele to poskupljenje jer ih nije briga za građane.Oni žive u svom svijetu.Kako okarakterizirati političare koji glume evropejce i daju izborna obečanja a poslije izbora dobiju amneziju i rade sve suprotno od obečanja.Nekidan slušam Vrdoljaka koji s velikim optimizmom najavljuje blagostanje građana a kao ministar nije učinio ništa .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije