Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U BUDVI

Nikolić nakon susreta s K. Grabar-Kitarović: Nije moje da se pozivam sam

Tomislav Nikolić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
08.06.2015.
u 15:49

Nikolić je rekao da bilateralni sastanak s hrvatskom predsjednicom nije dogovoren, ali da o tome "ima nagovještaja u suradnji njihovih kabineta"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na godišnjem sastanku Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni koji se održava u Budvi, Crna Gora. Osim supredsjedatelja inicijative hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora te domaćina, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, na godišnjem sastanku sudjelovali su makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, albanski predsjednik Bujar Nishani i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

– Prvi put sam se susreo s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Ona je vjerojatno shvatila da je u nekim izjavama počinila pogreške koje su ispravljene. Ja zaista nisam griješio, jer nemam običaj komentirati događaje iz drugih država – rekao je Nikolić, prenosi HRT.

Na pitanje je li dogovoren njegov posjet Hrvatskoj kazao je kako "nije njegovo da se poziva sam" te je dodao kako bilateralni sastanak s hrvatskom predsjednicom nije dogovoren, ali da o tome "ima nagovještaja u suradnji njihovih kabineta".

Osim predsjednika država jugoistočne Europe na ovogodišnjem sastanku je sudjelovao počasni gost austrijski predsjednik Heinz Fischer, nakon francuskog predsjednika Françoisa Hollandea 2013. na Brdu kod Kranja i njemačke kancelarke Angele Merkel prošle godine u Dubrovniku. Nakon sastanka, Predsjednici Procesa Brdo-Brijuni potvrdili su predanost članstvu u EU kao jamcu održavanja mira i sigurnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Također, obvezali su se na suradnju i rješavanje političkih i ekonomskih pitanja kroz otvoreni i stalni dijalog te suzdržavanje od retorike ili djelovanja koja bi podizala napetost. U tom smislu, naglasili su da je neophodno obnoviti politički angažman Europske unije u jugoistočnoj Europi te vratiti pitanje proširenja na visoko mjesto političke agende Unije.

Tijekom sastanka, predsjednici su se složili kako bi poboljšani programi mobilnosti za mlade, uključujući više stipendija i programe stručnog usavršavanja, predstavljali sastavni dio obnovljenog angažmana Europske unije u jugoistočnoj Europi. U tom smislu, izrazili su svoju podršku organizaciji zajedničkih sveučilišnih programa i programa razmjene studenata. Predsjednici su najavili uputiti pismo predsjedniku Europskog vijeća s ciljem održavanja posebne sjednice Europskog vijeća o budućnosti proširenja EU. Nadalje, ukazali su na potrebu organizacije skupa na vrhu EU na kojem bi Unija potvrdila svoju posvećenost stabilnosti i prosperitetu u jugoistočnoj Europi kroz obnovljeni proces proširenja. Osvrnuvši se na Konferenciju o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu, predsjednici su istaknuli kako će svaka država svoj doprinos dostaviti pravovremeno. Nadalje, predsjednici su pozdravili namjere predsjednika Republike Hrvatske i Republike Slovenije da posjete Skoplje s ciljem prevladavanje trenutne političke krize. Na kraju sastanka, predsjednici su se složili kako će domaćin sljedećeg sastanka Procesa Brdo Brijuni biti Bosna i Hercegovina.

>> 'Postoje problemi s onima koji bi voljeli da Hrvatska ostane potpuno bez Srba'

>> Nikolićev savjetnik: Rehabilitacija Mihailovića je razlog za slavlje u regiji

Komentara 103

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:16 08.06.2015.

Čuj lika, ja nsam nikad u životu griješio, ja se nikad ne uplećem u tuđe države----LOL ,lik nije svoj...

DA
DalmatinskiGaleb
16:24 08.06.2015.

Dobro je! Na pitanje da li ce doci u Hrvatsku ovaj odgovara: "Nije na meni da se sam pozivam". .. Onda je ocito neke stvari shvatio.. Jer, kada je devedesetih s puskom i nozem setao i klao po Slavoniji, onda se isto bas ne sjecam da ga je i tada itko zvao...

DU
Deleted user
16:10 08.06.2015.

baš sam se pitao gdje je ovaj yosipovićev drug ,i cijele današnje HR vlade dakako,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije