Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raj za nepce

Tomislav Karamarko udružio snage s jednim od najvećih vinskih znalaca

Tomislav Karamarko i Suwi Zlatić
Foto: Filip Brala
1/4
06.09.2019.
u 17:08

Tomislav Karamarko i Suwi Zlatić otkrili su i koja vina se trebaju piti uz određenu vrstu hrane

Jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova Tomislav Karamarko udružio je snage s jednim od najvećih svjetskih vinskih i sake znalaca Suwijem Zlatićem te su priredili pravi gastronomski spektakl na manifestaciji Wine & Food Pairing koja se održala u Petrčanima kraj Zadra.

Posjetiteljima su poslužene svježe kamenice i grope, rolade od jastoga, teleći file, tenin od guščje jetre, zapečene smokve s mascarponeom, a uz ove delicije pili su se najbolji hrvatski pjenušci i francuski šampanjci: Scoltime - Cuj, Sabion - Korta Katarina, Blanc de Noirs - Galić, Rose Brut – Bibich te Lady – Griffin, Larmandier Bernier Longitude Premier Cru Extra Brut NV Magnum i Pol Roger Brut Reserve, piše portal zazubice.

Suwi Zlatić održao je i ekskluzivne radionice na kojima su posjetitelji naučili kako kušati vina na slijepo po standardima najuglednijih svjetskih sommelierskih organizacija i otkrili male tajne pjenušavih vina.

Foto: Filip Brala

– Hrvatska je u svijetu pjenušavih vina u usponu, a ističu se po kvaliteti i ponudi te su fantastičan izbor za sljubljivanje s hranom, upravo zbog svoje višestranosti jer nastaju od mirnih vina – rekao je Suwi Zlatić.

Chef Karamarko pojasnio je što piti uz koje jelo.

– Pjenušci i šampanjci zahvalna su materija za nadopunjavanje s hranom, mogu se kombinirati s gotovo svakom namirnicom. U Hrvatskoj imamo vrhunske pjenušce i vođeni idejom predstavljanja naše najbolje ponude kreirali smo i menu koji će to popratiti. Guščja jetra se dobro nadopunjuju sa šampanjcima koji su malo aromatični i slatkasti, jastog i skuša su odlični uz suha vina i pjenušce. Uz janjetinu idu pjenušci koji su jači okusom, da pripreme nepce za idući slijed – rekao je Tomislav Karamarko.

– Kod začinjene i ljute hrane mogu nam pomoći ostaci šećera u vinu koji će ublažiti cijelu sliku na tanjuru. Ako imamo hranu s puno masnoće, potrebno je poslužiti vino s više kiseline. Ako hrana sadrži više bjelančevine, tada karbonacija u pjenušcu čini jelo lepršavim i stvara se zanimljiv okus – kaže pak Zlatić.

VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Komentara 1

Avatar macor42
macor42
17:27 06.09.2019.

he he ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije