Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Očekujem od Vlade da sigurnosnu razinu digne do maksimuma'

Tomislav Karamarko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
14.11.2015.
u 14:39

Ovaj teroristički čin dogodio se u zajedničkoj kući. EU je i naša kuća, rekao je Karamarko

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu je izrazio sućut francuskom narodu i građanima Pariza zbog terorističkih napada u kojima je poginulo više od 120 ljudi, pozvavši hrvatske vlasti da podignu sigurnosnu razinu te, iako ne želi tu tragediju dovoditi u vezu s migrantskom krizom, jače kontroliraju granicu i aktivnije surađuju s partnerima u EU.

"Teroristički čin dogodio se u zajedničkoj kući, EU je i naša kuća. Senzibilizirani smo za ono što se dogodilo i nadamo se da će i sigurnosni aspekt u čitavoj EU biti jače izražen od danas na dalje. Terorizam je latentna opasnost, teroristički činovi su globalna pojava i na taj način se treba boriti protiv iste", izjavio je Karamarko novinarima u središnjici HDZ-a, nakon sjednice stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Od Vlade očekuje da sigurnosnu razinu digne do maksimuma i počne aktivnije surađivati sa susjedima kako bi Hrvatska ušla u mozaik obrane EU od terorizma, "jer na taj način branimo i sami sebe". 

Zamjerke premijeru Milanoviću zbog svađe sa susjedima 

 Premijeru Milanoviću zamjerio je da je još uvijek "u svađi sa svim susjedima". "To je nemoguće, to je neodrživo. Moramo biti koordinirani sa susjedima, ovo sad više nema veze s nekakvim političkim i bilo kakvim drugim odnosima, ovo je pitanje sigurnosti svih građana, svi smo zainteresirani da budemo sigurni. Ako smo mi sigurni i gospodarstvo nam je sigurno i to treba tako promatrati. Vrlo je važno to ovom momentu shvatiti ozbiljno i preozbiljno", kazao je Karamarko.

 Upitan za komentar jutrošnje Milanovićeve poruke kako se nada da neće biti potrebno dizati žicu na granici te misli li da bi se žice ipak trebale podizati, rekao je kako se "u ovom poslu ne može govoriti nadam se, nego moramo nešto učiniti". Podsjetio je kako od početka migrantske krize poziva na snažniju kontrolu granice, da se ne dopuštaju ilegalni ulasci

 "Ne zato što nismo humani, mi trebamo biti humani, ali moramo kontrolirati situaciju, bitno je znati tko nam je u državi. Sad vidimo da svi oko nas dižu ograde i plediram da i mi jače kontroliramo naše granice. Ne možemo si dopustiti da postanemo izolirana zona izložena svemu i svačemu. Naravno, ne želim terorističke napade vezati uz migrantski problem, mi i dalje moramo biti humani i u dogovoru s našim partnerima u EU rješavati taj problem. Ali, uz taj humanitarni aspekt, ovaj sigurnosni mora biti izražen. Mi moramo znati tko ulazi u našu zemlju i što radi", poručio je Karamarko.

Kontrola granice ne znači dizanje žice, ali možda će značiti za mjesec dana 

Na pitanje kako to kontrolirati, odgovorio je: "To ne znači dizanje žice, možda će za mjesec dana značiti i dizanje žice, možda. Tada smo predlagali, a i danas stojimo na tome, da trebamo čvrsto s policijskim ophodnjama, a ako je malo policije i s vojnim ophodnjama, usmjeravati ljude na legalne prijelaze. Najgore je puštati ljude da ulaze ilegalno, jer onda ne znamo tko je ušao", kazao je.

Na premijerove izjave da je Hrvatska u kontekstu terorističkih napada jedna od sigurnijih zemalja te da građani mogu biti mirni i spokojni, naglasio je kako je on zadnji koji bi dizao paniku, ali da bi bilo neodgovorno reći kako je Hrvatska imuna od takvih napada i da su nemogući. "Mi smo dio EU i NATO saveza, zašto mislite da se netko jednog dana neće sjetiti napasti i Hrvatsku. Nadam se da neće i tu mogu podržati premijera, ali ništa ne smijemo prepuštati slučaju. Mi se možemo nadati da će tako biti, ali činiti svakim danom sve što možemo da se to i ne dogodi, da mi to preveniramo i spriječimo", istaknuo je.

Htio bi, kaže, vjerovati da su hrvatske službe spremne i sposobne za to, a ako nisu da se hitno osposobe. "Bio sam nekad u tom sustavu i znam otprilike što bi trebalo raditi i nadam se da to i rade", dodao je.

HDZ-ovo izaslanstvo zapalilo svijeće pred francuskim veleposlanstvom

Karamarko nije želio odgovarati na pitanja vezana uz pregovore oko sastavljanja vlade, istaknuvši kako je dan iskrene šutnje i sućuti s obiteljima žrtava. Nakon izjave novinarima, izaslanstvo HDZ-a u kojem su bili Karamarko, međunarodni tajnik Miro Kovač i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Damir Krstičević položilo je cvijeće i zapalilo svijeće pred francuskim veleposlanstvom. Karamarko se sastao s francuskom veleposlanicom i izrazio joj sućut zbog terorističkih napada.

>> Milanović: Nadam se da nećemo morati odstupati od onoga što radimo već dva mjeseca

>> Novinar Le Mondea objavio snimku kaosa ispred Bataclana: Ranjen dok je pružao pomoć

Komentara 46

DU
Deleted user
15:14 14.11.2015.

Vojsku na granicu sa Srbijom i niti jedan jedini muslić više ne smije ući u Hrvatsku!

PO
Posavac
15:14 14.11.2015.

Kad se kod nas dogodi sta cete onds

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
15:13 14.11.2015.

Mlako, mlitavo i neodlučno. No svejedno bolje od Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije