Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Manoliću:

Karamarko nije bio suradnik Udbe, htjeli smo ga vrbovati, ali nije bio kooperativan

Tomislav Karamarko (arhivska fotografija)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.09.2017.
u 16:30

Danas je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu bivši načelnik 1. odjela Centra Službe državne sigurnosti (SDS), Božo Kovačević, kao svjedok ispitan u postupku protiv Josipa Manolića

Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe. Nije bio pod obradom, ali se s njim obavljao informativni razgovor jer je bio blizak Stipi Lozi koji je bio u visokom stupnju obrade. Htjeli smo ga vrbovati, ali nije bio kooperativan, odnosno nije nam dao informacije za koje smo znali da ih ima pa smo ga odlučili sankcionirati oduzimanjem pasoša 1984. godine - ispričao je, među ostalim, danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu bivši načelnik 1. odjela Centra Službe državne sigurnosti (SDS), Božo Kovačević, koji je kao svjedok ispitan u postupku protiv Josipa Manolića.

Tužbu protiv Manolića Karamarko je podnio zbog njegovih izjava u tjedniku Nacional da je bivši predsjednik HDZ-a 80-ih radio za Udbu.

– Da je Karamarko bio naš doušnik, ja bih to svakako znao – rekao je Kovačević te zaključio kako je danas u najlakše nekoga optužiti da je radio za Udbu i to bez ikakvih dokaza. Istaknuo je i kako je postojao cijeli popis suradnika, no on nije bio poznat svima jer se radilo o strogo tajnim podacima. Popisom se kasnije, zaključio je svjedok, dosta manipuliralo, dio je objavljen u medijima, a neka su se imena i dopisivala.

– Samo Bog zna gdje je danas taj cijeli popis – zaključio je Kovačević.

Inače, Hrvatski državni arhiv sudu je dostavio opsežnu dokumentaciju vezanu uz grupnu obradu Trs, no u toj dokumentaciji se ne nalaze podaci o informativnom razgovoru obavljenom s Tomislavom Karamarkom. Bivši načelnik u SDS-u Božo Kovačević tvrdi kako su u Hrvatskom državnom arhivu napravili ‘kupus’ od dokumentacije iz službi, ali i da se u službi manipuliralo tom dokumentacijom.

– Nije sva dokumentacija predana Hrvatskom državnom arhivu. Nedostaje 3.000 dosjea – tvrdi Kovačević. 

Komentara 145

MI
Milan1
17:05 01.09.2017.

Bravo. Polako i mukotrpno istina izlazi na vidjelo.. TK razbija udba-u.. prvi pokrece lustraciju (p i tudjman je bjezao od nje) i suprostavlja se njihovim prljavim jugokomunistickim lazima. Pomozimo mu.. ps links, budalo napusi se kurca!!!

AN
AnteizmalogZGa
17:07 01.09.2017.

I što će se dogoditi kad se dokaže da nije, odnosno kad sud nedvojbeno utvrdi da nije bilo suradnje UDB-e i Karamarka? Ništa. Stari mrelec ionako više ne može odgovarati ni za što. pa makar danas ubio čobvjeka, a namjera mu je uspjela. Bacio je ljagu na čovjeka , pa neka se ovaj sad izvadi ako može. Vidim, po nekolicini koji su se prijavili na portal VL, da je Karamarko za njih sto posto kriv. Više nitko ne govori onjegovim grijesima oko INE. Jugosima je bilo važno maknuti ga ...i uspjeli su. Nažalost još uvijek je jaka jugo -kom antifa . I danas se postavljaju na zadnje noge. Ali polako odumiru ....prirodnim putem!!!

DR
drugPlenky
17:04 01.09.2017.

Tomislav optuži senilni udbaš Manolić i nikom ništa, mediji to podgrijavaju i nikom ništa, nedaj se Tomislave bagri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije