Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KORUPCIJSKA AFERA'

Tomašević pozvao institucije: Sumnjiva je povezanost između ministra Ćorića i projekta Krš-Pađene

Zagreb: Koalicija zelenih i lijevih stranaka o postavljanju zastava "Hoda za život"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
02.06.2020.
u 12:05

Podsjetio je da je Europska komisija u svibnju ove godine upozorila Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je, ocijenio je, eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu.

Nositelj liste u 1. izbornoj jedinici lijevo-zelene koalicije Tomislav Tomašević u utorak je pozvao institucije da istraže povezanost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s projektom Krš-Pađene zbog rješenja iz 2017. godine.

"Vrlo je sumnjivo da Ćorić, nakon 50 dana što je postao ministar, poništava rješenje prethodnog ministra, staro svega nekoliko mjeseci, u kojemu se za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene nalagala glavna ocjena utjecaja na ekološku mrežu", ocijenio je Tomašević na konferenciji za medije ispred sjedišta HDZ-a. 

Poručio je da korupcijska afera oko izgradnje Vjetroelektrane Krš-Pađene pokazuje da HDZ zelenu ekonomiju vidi kao onu u kojoj "HDZ-ova klika profitira od prirodnih resursa", a da zaštitu okoliša vide kao reket i iznudu. 

Tomašević se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra Ćorića kada je ustvrdio da je ispravnost rješenja ministarstva iz 2017. godine potvrdili Upravni i Vrhovni sud. 

"Obrazloženje ministra da je to palo na Upravnom sudu, i da se potvrdilo njegovo rješenje je vrlo neuvjerljivo. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da istraže povezanost ministra Ćorića s ovim projektom, jer je vrlo sumnjivo da je jedna od prvih stvari koje je napravio kao ministar, bilo poništavanje rješenja koje je bilo staro svega 4 mjeseca", poručio je Tomašević.

Podsjetio je da je Europska komisija u svibnju ove godine upozorila Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je, ocijenio je, eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu.

Predsjednik stranke OraH Zorislav Antun Petrović poručio je kako je korupcijski skandal oko vjetroelektrane Krš-Pađene pokazao koliko je kompletan sustav u Hrvatskoj neotporan na korupciju.

Ocijenio je i da je u ovom procesu, duboko kompromitirana i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

"Minimum koji bi bio prihvatljiv da se sačuva vjerodostojnost te agencije i da se spriječi daljnji pad povjerenja u institucije je ostavka upravnog vijeća, na čelu s predsjednikom koji je očigledno pogodovao investitorima projekta Krš-Pađene", kazao je Petrović.

Danijela Dolenec (Možemo!) kazala je kako koalicija između te platforme te Nove ljevice, Radničke fronte, ORaHa, Zagreb je naš! i Za grad na parlamentarne izbore izlazi s jasnim programom što znači zeleno-lijeva vizija budućnosti Hrvatske. 

"Potrebno je da čitava gospodarska strategija u sebi ima zelene ciljeve. To je ono što nudimo u svom programu zelene industrijalizacije, gdje u prvi plan stavljamo dobrobit stanovništva, oslanjanje na lokalne resurse i jačanje lokalnih kapaciteta", poručila je.

Komentara 4

AN
antiekstremist
12:15 02.06.2020.

Zeleni aktivisti protiv vjetroelektrana ? Samo u HR !

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
12:16 02.06.2020.

Konjofaca samo njišti. Nema dana staža u realnom sektoru

12
12345SB
14:42 02.06.2020.

Kod nas se ne moze nista napraviti a da nije skandal!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije