Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN GRADA

Tomašević o poskupljenju ZET-ove karte: Pričekat ćemo novu upravu

Zagreb: Tomašević najavio cijepljenje na osam novih punktova
Slavko Midzor/PIXSELL
17.11.2021.
u 00:09

Zbog novog Zakona o gospodarenju otpadu koji previđa različiti sustav naplate usluge odvoza otpada da se veća cijena naplaćuje za one koji ne odvajaju otpad, tu će doći do poskupljenja usluga - rekao je

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u RTL Direktu gdje je govorio o proračunu grada za iduću godinu, kao i o mogućim poskupljenjima. 

- U četiri godine u prethodnoj vlasti je akumuliran deficit od milijardu i 300 milijuna kuna i sad moramo akumulirati suficit 300 po 300 iduće 4 godine kako bi smanjili kašnjenja u plaćanjima jer se akumulirani deficit pretvorio u dospjele obaveze koje smo naslijedili od 860 milijuna kuna samo na proračunu grada. Da bi smanjili kašnjenja moramo ići u suficit. ovo je prvi put da gradski proračun planira suficit, kazao je. 

Dodao je i da je sve iskomunicirano bez poskupljenja komunalnih usluga.

- Ovo je proračun Grada Zagreba, ne bavi se poslovnim planom ZET-a i drugih gradskih poduzeća. Zbog novog Zakona o gospodarenju otpadu koji previđa različiti sustav naplate usluge odvoza otpada da se veća cijena naplaćuje za one koji ne odvajaju otpad, tu će doći do poskupljenja usluga - rekao je i naveo da će sve mjeriti po količini otpada.

- Zakon je predvidio detaljnije modele ići ćemo s odlukom koja će detaljnije to razraditi u siječnju - ispričao je. 

Objasnio je kako je ideja zakona da se financijski stimulira građane da što više odvajaju i tako manje plaćaju, ali se predviđa i kažnjavanje onih koji kontaminiraju sirovine.- Ako stavite u kantu s biootpadom nešto što tamo ne spada onda ste uništili sirovinu i to bi se trebalo kažnjavati 

Upitan o mogućem poskupljenju u ZET-u, kazao je da će doći nova uprava te da su ogromne subvencije predviđene za ZET.

- Financiramo gotovo 80 posto troškova ZET-a iz gradskog proračuna. I dalje će ostati besplatne karte za socijalno ugrožene skupine od umirovljenika, studenata, učenika.  Što se tiče karata pričekat ćemo novu upravu ZET-a. U proračunu jesu investicije, idemo u nabavku 20 niskopodnih tramvaja koje planiramo financirati iz NPOO-a, to je nekakva vrijednost od 300 milijuna kuna u iduće 4 godine. Oko dječjih vrtića, 4 nova dječja vrtića iduće godine, a čak 8 2023. godine. Što se tiče 67 milijuna kuna, to je novac iz gradskog proračuna, a planiramo povući sredstva iz NPOO-a za njihovu gradnju, kazao je. 

Komentara 11

ST
stefj
00:37 17.11.2021.

Ha, ha, umijeće upravljanja... Digneš cijene, uzmeš djeci, još ti da država više i eto. Rashodi su samo milijardu veći, građani sretni što napokon mogu više platiti, zato jer plaćaju ovom, a ne onom...

PE
Pericabad
00:35 17.11.2021.

Kako mislis da odvajamo otpad? 3 nebodera dijele 5 kontenjera za mijesani, 2 za papir i 4 kante za biotpad, a sve nam je to na ulici i svaka budala koja ima nesto za izbaciti doveze se sa autom i izbaci. Izvolite onda osigurati da su kante pod videonadzorom (posto nemaju svoje mjesto unutar zgrada), pa kaznjavajte one koji bacaju ilegalno sto ih je volja, a ne nas koji se trudimo razdvojiti sve

ĆA
ĆanotaKrljo
05:07 17.11.2021.

Bravo !!! Samo naprijed , dok nam ne udari pjena na usta i krv na nos , samo poskupljuj !Tako rade genijalci , pusti ti šta narod priča , ti si izabrani mesija - i "ne okreći se sine "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije